Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Národný park a vodopády Krka v Chorvátsku

Národný park Krka v Chorvátsku

Národný park Krka v Chorvátsku

Národný park Krka, vyhlásený od roku 1985, sa nachádza v oblasti Šibenicko-kninskej župy v Chorvátsku a rozkladá sa na nádherné rieke Krka, ktorej základným javom sú úchvatné šikmé vodopády, a na dolnom potoku rieky Čikola. So siedmimi majestátnymi vodopády je park doslova prírodným a krasovým fenoménom. Jeho najnavštevovanejšími časťami sú Skradinski buk a Roški slap, obe ľahko prístupné.

Skradinski buk (Skradinské vodopády)

Skradinski buk, najdlhší vodopád na rieke Krka, je jednou z najznámejších prírodných krás v Chorvátsku. Je tvorený pôsobivými vodnými kaskádami, jazerami a ostrovčekmi. Vďaka sieti trás a mostov je možné si ho prezrieť kedykoľvek počas celého roka na úplne bezpečných a príjemných prechádzkach. Jedným z možných vstupov k vodopádu je Lozovac, kde je zabezpečené aj bezplatné parkovanie. Druhou možnosťou je vchod v meste Skradin. K vodopádu je možné dopraviť sa aj loďou. Milovníci prírody a peších túr sa môžu od obce Lozovac ku Skradinským vodopádom presunúť pešo po ceste dlhej 875 m, alebo v smere od Skradinu po cyklotrase dlhej 4 km.

Skradinski buk (Skradinské vodopády)

Skradinski buk (Skradinské vodopády)

Roški slap (Rošský vodopád)

Rošský vodopád býva nazývaný aj veľká sopka, pretože vytvára 22,5 m vysoké vodopády s nespočetnými kaskádami a ostrovmi. Roški slap sa nachádza asi 36 km od prúdu rieky Krka. Na väčšine tunajších svahov je príroda ešte nedotknutá a veľmi zaujímavá. Pozdĺž ľavého brehu vodopádov stojí rad atraktívnych vodných mlynov, z ktorých niektoré sú stále v prevádzke. Miestny vodopádový komplex patrí k najzaujímavejším a najcennejším etnografickým pamiatkam Dalmácie a Chorvátska vôbec.

Kaskády nad vodopádom Roški slap

Kaskády nad vodopádom Roški slap

Vodopád Manojlovac

Len niekoľko sto metrov od archeologického náleziska Burnum na ceste Knin-Kistanje je vodopád Manojlovac, tretí najvyšší a podľa mnohých aj najkrajší na rieke Krka. Kaňon okolo neho je pokrytý bohatou vegetáciou a pozdĺž rieky sú malé polia a pastviny. V roku 2011 sa tu pre návštevníkov otvorila nová cesta. Objavila sa tu aj pamätná doska, postavená na počesť rakúskeho cisára Františka Jozefa I., ktorý spoločne so svojou ženou Alžbetou Bavorskou práve z tohto miesta obdivoval krásy vodopádu.

Vodopád Manojlovac

Vodopád Manojlovac

Ostrov Visovac

Ostrov Visovac je jednou z najdôležitejších prírodných a kultúrnych pamiatok Chorvátskej republiky. Od roku 1445 tu stojí františkánsky kláštor Matky milosrdenstva a kostol Panny Márie. Miesto sa vyznačuje jedinečnou atmosférou a krásnou krajinou okolo Visovacského jazera. Napriek búrlivej histórii zostal Visovac ostrovom mieru a modlitieb. Kláštor vlastní významnú archeologickú zbierku, ďalej zbierku historických cirkevných šiat a bohatú knižnicu s historickými rukopismi, cennými knihami a inkunábulami. Ostrov vždy priťahoval pútnikov, ktorí aj dnes organizujú výpravy na výletných lodiach NP Krka. Návšteva tejto výnimočnej oblasti býva cieľom lodnej exkurzie zo Skradinského buka, zo Stinice alebo Remetiću a zahŕňa prehliadku ostrova, kláštora, kostola a múzea.

Ostrov Visovac

Ostrov Visovac

Jaskyňa Oziđana

Jaskyňa Oziđana je spolu s lokalitami Stinica a Roški slap súčasťou jedného z najkrajších turistických chodníkov v Chorvátsku, ktorý je vybavený vzdelávacími panelmi s podrobnými informáciami o rastlinách a živočíchoch v oblasti Krka, o tunajších geologických javoch, ale aj o kultúrnych a historických pamiatkach umiestnených pozdĺž chodníka. Celková dĺžka trasy je 8,5 km, čo vám zaberie približne 2,5 až 3 hodiny. Chodník je otvorený pre návštevníkov po celý rok.

Trasa Stinice - Roški slap - Oziđana pećina

Trasa Stinice - Roški slap - Oziđana pećina NP Krka

Jaskyňa Oziđana je miestom výnimočnej prírodnej, kultúrnej aj historickej hodnoty. Archeologický výskum tu potvrdil prítomnosť všetkých neolitických kultúr oblasti Jadranského mora, eneolitu aj staršie a strednej doby bronzovej. V jaskyni sa nachádza zaujímavá archeologická zbierka.

Jaskyňa Oziđana

Jaskyňa Oziđana NP Krka

Amfiteáter a rímsky vojenský tábor Burnum

Ukrytý v srdci dalmátskeho vnútrozemia leží rímsky vojenský tábor Burnum, perla dávnej histórie. Návštevníci tu môžu vidieť oblúky veliteľskej budovy, jediný vojenský amfiteáter na území Chorvátska (v oblasti obce Ivoševci) a niekoľko hradieb vojenskej výcvikovej plochy. Archeologické vykopávky – zbrane, náradie, predmety na každodenné použitie – sú vystavené v areáli Puljan. Lokalita aj zbierka sú dostupné po celý rok.

Burnum

Burnum

Praktické informácie pre návštevu Národného parku Krka

Národný park Krka je prístupný celoročne, a to nielen po prašných cestách a cestičkách, ale aj po vode. Hlavným vstupom do parku – pre turistické autobusy aj individuálnych návštevníkov – je obec Lozovac s už spomínaným bezplatným parkoviskom. Od apríla do októbra bývajú turisti transportovaní do Skradinského buka a naspäť prostredníctvom autobusov národného parku. Na webových stránkach parku nájdete aj cenník na rok 2018 pre jednotlivcov aj skupiny. Plávanie je povolené len na špeciálne označených miestach. Zakázané je potápanie, rybolov, odchyt voľne žijúcich živočíchov, poškodzovanie rastlín, používanie dronov, robenie záznamu na komerčné účely atď. Psy musia byť počas pobytu neustále pod dozorom svojich majiteľov. Nemajú prístup na ostrov Visovac.

Turistický chodník v NP Krka

Turistický chodník v NP Krka

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.