Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Narodné parky Tuniska

Tuniské hory

Tuniské hory

Tuniské národné parky sú tak trochu popolušky stojace v kúte. Väčšina turistov cestuje do Tuniska predovšetkým za teplým morom, luxusným hotelmi, wellness pobytmi či golfom. Skúste so mnou objaviť aj oblasti pokryté jazerami, horami či savanou. Zahliadnete tu napríklad aj vášho obľúbeného bociana, ktorý sem každoročne prilieta prečkať zimu.

K najzaujímavejším tuniským národným parkom patria:

1. Národný park Ichkeul

Očarujúce miesto, plné farieb a vôní, je ako vystrihnuté z knihy o pozemskom raji. Najlepšie vybavený zástupca tuniských parkov, leží len 30 km od mesta Bizerte. Centrom národného parku je rovnomenné poloslané jazero, ktoré sa v zime stáva domovom až 200 000 migrujúcich vtákov (bociany, plameniaky, divé kačice, divé husi). Jazerá Ichkeul a Bizerte sú poslednými zachovanými zástupcami kedysi hustej siete jazier, ktoré pokrývali túto časť severnej Afriky. Priľahlými mokraďami vedie množstvo turistických chodníkov, po ceste môžete pozorovať nielen tisícky vtákov, ale aj stáda byvolov, diviakov či voľne pobehujúce kozy či ovce. Rovinatý terén pretína zalesnený vrchol Jebel Ichkeul, v jeho okolí sa nachádzajú trávnaté pastviny a husté kroviská, ktoré poskytujú úkryt pre vzácne dikobrazy a šakaly. Miestna fauna zahŕňa až 300 druhov zvierat a môže sa pýšiť aj takým unikátom akým je lemur. Oblasť bola v 13. storočí poľovníckym revírom Hafsidskej dynastie. Park je od roku 1979 zapísaný na zozname UNESCO. Návštevníci majú k dispozícii množstvo turistických trás rôznej náročnosti, ubytovacie zariadenia, informačné tabule aj odstavné parkoviská. Vstup do parku je zadarmo.

Národný park Ichkeul

Národný park Ichkeul Marc Patry

2. Národný park Zembra - Zembretta

Skalnatý ostrovček, ležiaci 15 km od Sidi Daoud, sa môže pýšiť stredomorským podnebím, pozostatkami starobylého prístavu či krehkým ekosystémom. Ide o významné útočisko sťahovavých vtákov, migrujúcich medzi Tuniskom a Sicíliou. V mori, ktoré ostrov obklopuje je často vidieť skupinky šantiacich delfínov. Územie národného parku je výsostným územím tuniskej armády. Od roku 1977 je park zaradený na zoznam biosférických rezervácií pod ochranou UNESCO.

Národný park Zembra - Zembretta

Národný park Zembra - Zembretta IssamBarhoumi

3. Národný Park Feija

V tesnej blízkosti hraníc s Alžírskom sa nachádza očarujúca zelená oblasť, ležiaca v nadmorskej výške 550 až 1 150 m. Vysoké úhrny zrážok zaisťujú dostatok vlahy pre veľké množstvo listnatých stromov a rastlín z ktorých niektoré sa nevyskytujú nikde inde na svete. Najviac zastúpený je tu dub korkový a takisto veľké množstvo liečivých bylín. Husté lesy poskytujú útočisko pre diviaky, divoké mačky, surikaty, šakaly či dikobrazy. Pri návšteve tohto parku ľahko zabudnete, že sa nachádzate v Afrike.

Národný Park Feija

Národný Park Feija

4. Národný park Bou Hedma

Druhý najväčší národný park v krajine je so svojimi 16 448 hektármi rovnako aj druhým najväčším chráneným územím v Tunisku. Nachádza sa v južnej časti krajiny, len 85 km od historického letoviska Gafsa. Nájdete tu rozsiahle akáciové lesy, príkre skaly a zvyšky savany. Preháňajú sa tu stáda muflónov, antilop či pštrosov. K najvzácnejším obyvateľom patrí Barbary hrivnatá. Park bol v roku 2008 zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Antilopy v NP Bou Hedma

Antilopy v NP Bou Hedma

5. Národný park Chambi

Len 15 km na západ od Kasserine sa môžete nadýchnuť čerstvého horského vzduchu. Hora Jebel Champ, ktoré je súčasťou pohoria Atlas, tvorí dominantu parku rozprestierajúceho sa na území 6 700 hektárov. Množstvo turistických trás uspokojí turistov začiatočníkov i ostrieľaných horalov. Svahy pokryté borovicami i mnohými druhmi aromatických bylín ponúkajú nádherné panoramatické výhľady do okolia. Tí najväčší šťastlivci možno zazrú stáda pasúcich sa gaziel, paovce hrivnatej či pruhovanej hyeny.

Hyena pruhovaná v NP Chambi

Hyena pruhovaná v NP Chambi

6. Národný park Boukornine

Územie parku čiastočne spadá pod správu tuniskej armády. Na rozsiahlom území (19 000 ha), ležiacom len 18 km na juh od hlavného mesta Tunis, si môžete privoňať k divoko rastúcemu cyklámenu, tulipánu či orchidei. Srdce milovníkov zvierat zaplesá nad množstvom plazov (hady, jašterice, chameleóny), vtákov i cicavcov. Ideálne podmienky na život tu má aj bielozubka najmenšia – najmenší známy žijúci cicavec.

Národný park Boukornine

Národný park Boukornine IssamBarhoumi

7. Národný park Sidi Toui Sahara

V riedko osídlenom území, blízko hranice s Líbyou sa rozkladá 6 300 hektárov nekonečných piesočných dún. Jedná sa o jediný národný park na území Sahary. Rozsiahle, na vegetáciu chudobné, územie je domovom púštnych líšok rodu fenek, gaziel aj mnohých druhov plazov či drobných hlodavcov. Pre turistov sú tu k dispozícii značené chodníky a chránené prístrešky. Územie parku je vyhľadávaným archeologickým náleziskom.

Sahara

Sahara

8. Národný park Orbata

Vyprahnutú púštnu krajinu národného parku Orbata (3 000 ha), ležiaceho v južnom Tunisku, pretínajú zvlnené kopce. Národný park bol založený v roku 2010 a jeho cieľom je ochrana ohrozených druhov rastlín a živočíchov. Trpezliví pozorovatelia tu môžu vidieť horské gazely, divoké ovce, pštrosy a aj množstvo obojživelníkov či plazov.

Národný park Orbata

Národný park Orbata IssamBarhoumi

9. Národný park Zagouan

Len 60 km od metropoly Tunis sa nachádza územie s rozlohou 2000 ha, ktoré si pre svoje hniezdenie vybrali vzácne zlaté orly či egyptské supy. V kopcovitom teréne sa dobre darí aj mnohým druhom drobných hlodavcov (mungo), menších šeliem (šakal) či plazov. Najvyššie pohorie parku Jebel Zagouan je so svojou nadmorskou výškou 1 295 m najvyšším bodom východného Tuniska. Na úbočí hory sa nachádzajú pozostatky rímskeho chrámu Temple de Eaux (chrám vody), ktorý označuje miesto, kde ležal akvadukt zásobujúci životodarnou vodou aj 100 km vzdialené mesto Kartágo.

Temple de Eaux v NP Zagouan

Temple de Eaux v NP Zagouan

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.