Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Nantes, pôsobivé rodisko Anny Bretónskej aj Julesa Vernea

Nantes, Francúzsko

Nantes, Francúzsko

Nantes leží na oboch brehoch rieky Loira v západnom Francúzsku, asi 50 km od pobrežia Atlantického oceánu. K jeho hlavným pamiatkam patrí katedrála St-Pierre-et-Paul a hrad Château des Ducs de Bretagne. Pôsobivých lokalít a udalostí má však v zásobe oveľa viac. Vedeli ste napríklad, že sa tu narodil Jules Verne? Jeho stopy tu nájdete na mnohých miestach, vrátane úžasného robotického múzea.

Botanická záhrada v Nantes (Jardin des Plantes)

Botanická záhrada v centre mesta Nantes je prístupná verejnosti a pokrýva plochu 7328 hektárov. Súčasne s vedeckou a rekreačnou záhradou priláka každoročne takmer dva milióny návštevníkov, z ktorých viac ako 50% tvoria turisti. Záhrady sa vyznačujú mnohými vodopádmi, fontánami, mostami, sochami, plastikami a pavilónmi aj bohatou kvetinovou výzdobou, ktorá udržuje tradíciu mozaiky. Rastlinné prvky predstavujú trvalky, kríky a stromy. Jedným z najstarších je magnólia veľkokvetá (Magnolia grandiflora), prezývaná Magnolia d'Hectot. Ďalej tu na vás čaká zbierka kamélií, kaktusov a sukulentov v skleníkoch, epifytov v palmáriu a zbierka Armorického masívu. Kvitnúcu paletu zelených plôch si možno prezrieť aj so sprievodcom, ktorý vás zavedie aj do parku La Beaujoire. Tam sa každé dva roky koná súťaž voňavých ruží.

Botanická záhrada v Nantes

Botanická záhrada v Nantes

Katedrála svätého Petra a Pavla (Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul)

Stavba katolíckej katedrály započala v roku 1434 a dokončená bola v roku 1893. Klenot okúzľujúceho gotického umenia vyniká portálom s krásnou sochárskou výzdobou. Je sídlom nanteských biskupov a od roku 1862 aj chránenou historickou pamiatkou. Svojich návštevníkov očarí čistými svetelnými líniami. Vyznačuje sa niekoľkými zaujímavosťami, napr. vonkajšou kazateľnicou pre ľudí na námestí alebo päticou zdobených portálov. Čo sa týka interiéru, vzácna je najmä hrobka rodičov Anny Bretónskej, vojvodu Františka II. Bretónskeho a Margaréty z Foix, majstrovské dielo renesančného sochárstva. Katedrála má dve krypty. V tej staršej sú vystavené cirkevné predmety, zatiaľ čo druhá slúži ako pohrebisko biskupov.

Katedrála svätého Petra a Pavla v Nantes

Katedrála svätého Petra a Pavla v Nantes

Zámok vojvodov bretónskych (Château des Ducs de Bretagne)

Vojvodský hrad je komplex budov na východnej strane pôvodného stredovekého mesta s goticko-renesančným opevnením zo 13.-16. storočia a vodnou priekopou. Táto pevnosť ukrýva rezidenčný palác z tufových kameňov, ktorého jemne zdobené fasády disponujú peknými lodžiami v štýle talianskej renesancie. Neskôr sa stal sídlom guvernérov, bol využívaný aj ako väzenie, kasárne či zbrojnica. Po zreštaurovaní bol premenený na rozsiahle historické múzeum, ktoré oboznamuje návštevníkov s dejinami Nantes. Súčasťou je aj námorné múzeum Musée des Salorges.

Zámok vojvodov bretónskych

Zámok vojvodov bretónskych

Sprístupnené hradby umožňujú turistom obísť pevnosť a prezrieť si veže, bašty aj okolité dominanty mesta. Na prechádzke nabáda aj priľahlý park. Západne od hradu sa rozkladajú dve z hlavných námestí v Nantes, Place du Buffay s kaviarňami a priestorom na trhy a Place St. Croix s rovnomenným barokovým kostolom.

Užite si výhľad z hradieb a veží

Užite si výhľad z hradieb a veží

Historické námestie Place Royale

Po jednej z hlavných ulíc starého mesta a pešej zóne s obchodmi, Rude de la Barillerie a Rude de d'Oreláns, sa dostanete k historickému námestiu Place Royale z roku 1790 s peknou fontánou z roku 1865. Predovšetkým v okolí tohto námestia a ulíc Crébillon a Cambronne nájdete významné historické meštianske domy z 18. storočia.

Námestie Place Royale v Nantes

Námestie Place Royale v Nantes

Južne od Place Royale leží ďalšie z hlavných námestí, Place du Commerce s niekoľkými kaviarňami, v ktorých sa môžete posilniť nejakou dobrotou pred ďalším objavovaním. Smerom na východ potom narazíte na námestí Place Graslin, na ktorom stojí budova opery Théâtre Graslin.

Budova opery Théâtre Graslin v Nantes

Budova opery Théâtre Graslin v Nantes

Robotické múzeum Les Machines de l'Ile

Obdivuhodné múzeum sídli na výnimočnom mieste starej lodenice, presnejšie na ostrovčeku obklopenom riekou. Umelecký projekt plný fantázie vychádza zo spojenia svetov Julesa Verna, mechanického vesmíru Leonarda da Vinciho a industriálnej histórie samotného mesta Nantes. K najobľúbenejším tunajším atrakciám patrí veľký mechanický slon, na ktorom sa môže naraz povoziť až päťdesiat ľudí. Keď sa majestátne zviera vydá na prechádzku, je to pravá architektúra v pohybe. Priamo na palube sa od mechanika dozviete zaujímavé informácie o živote zvieraťa. Veľký slon je spojnicou medzi kolotočom morských svetov (Le Carrousel des Mondes Marins) a galériou strojov, centrom umeleckých návrhov strojov na ostrove.

Robotické múzeum Les Machines de l'Île

Robotické múzeum Les Machines de l'Île Guilhem Vellut

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.