Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najzaujímavejšie mestá na smaragdovom ostrove Sardínia

Alghero, Sardínia

Alghero, Sardínia

Sardínia je druhý najväčší ostrov v Stredozemnom mori (po Sicílií a pred Cyprom) a autonómna oblasť Talianska. Nachádza sa v západnej časti mora, južne od Korziky. Oficiálny názov kraja znie Autonómny región Sardínie a jeho hlavným a najväčším mestm je Cagliari. Sardínia nazývaná aj smaragdový ostrov, má tri národnné parky a je domovom širokej škály vzácnych alebo menej obvyklých zvierat, ako je napr. tuleň stredomorský, sardínska divoká mačka či sardínska líška. Sardínia ponúka aj mnoho krásnych a historických miest. S tými najzajímavejšími vás teraz zoznámime.

Alghero

Alghero si dodnes zachovalo tradície a jazyk Katalánska. Jeho počiatky sa tiahnu hlboko do minulosti, o čom svedčia pozostatky nuragických pevností Palmavera a Sant'Imbenia. K ďalším významným pamiatkam patria prehistorické skalné hrobky (Domus de Janas) Santu Pedre a Anghel Ruju. Chránená morská oblasť Capo Caccia – Isola Piana na úpätí útesu prináša jedinečný výhľad na more. Veľkolepá kvapľová jaskyňa Grotta di Nettuno na vás zapôsobí úžasnými stalaktitmi a stalagmitmi.

Cesta ku Grotta di Nettuno, Alghero

Cesta ku Grotta di Nettuno, Alghero

Cagliari

Cagliari je najdôležitejším mestom Sardínie. Jeho dušu tvorí tisícročná história, kultúra, príroda, cestovný ruch a nočný život, čiže atraktívny mix, ktorý fascinuje návštevníkov. Tí bývajú očarení aj výhľadom na staré mesto (Castello), hradby, rímske pozostatky a aj na sardínske more. Najdôležitejšou zelenou plochou mesta je pokojná botanická záhrada „Orto Botanico“, v ktorej sú zachované najvzácnejšie exempláre stredomorskej a tropickej vegetácie. Cagliari je postavené na siedmich kopcoch, z ktorých si môžete vychutnať pohľad na nádhernú prírodu.

Cagliari, Sardínia

Cagliari, Sardínia

Carbonia

Mesto Carbonia oficiálne vzniklo roku 1938. Bolo postavené v priebehu iba dvoch rokov. V súčasnosti zdieľa s mestom Iglesias úlohu hlavného mesta provincie Carbonia-Iglesias. V centre nájdeme priestrannú Piazza Roma, okolo ktorej stojí aj Kostol S. Ponziano, ktorého zvonica je replikou tej v talianskom meste Aquileia. Na kopci len pár km od Carbonia sa nachádza významné archeologické nálezisko Monte Sira, odkiaľ si možno vychutnať rozsiahly výhľad na celý záliv Palmas.

Piazza Roma, Carbonia

Piazza Roma, Carbonia trolvag

Iglesias

V juhozápadnom kútiku Sardínie stojí historické mesto Iglesias, bohaté na kultúrne pamiatky aj prírodné krásy v okolí. Španielsky výraz „iglesias“ znamená „kostoly“ čo nie je náhoda. Z rôznych kostolov, ktoré si rozhodne zaslúžia návštevu, spomeňme napr. Katedrálu Santa Chiara, ktorej história siaha až do 8. storočia. Ďalej spomeňme kostoly Madonna delle Grazie a San Francesco. Iglesias je mestom rozmanitých stáročných tradícií, kde sa koná množstvo zaujímavých slávností, napríklad historický stredoveký sprievod organizovaný v polovici augusta. Hudobníci a talentovaní umelci vás ohromia vystúpením v typických stredovekých kostýmoch!

Tradičné historické oblečenie, Iglesias

Tradičné historické oblečenie, Iglesias Gianni Careddu

Olbia

Olbia je mestom histórie a kultúry, zábavy, módy aj nakupovania. Prekypuje pamiatkami, múzeami a archeologickými náleziskami. Navštívte napríklad Hrobku obrov Su Monte 'è S'Abe alebo hrad Pedres. Očarí vás aj Basilica di San Simplicio a monumentálne kostoly, postavené v 18. storočí. Závideniahodné sú aj tunajšie krásne pláže. Živší turisti ocenia miestne diskotéky. Okolie Olbie poskytuje rmnožstvo možností na výlety autom aj pešo.

Hrobka obrov Su Monte 'è S'Abe

Hrobka obrov Su Monte 'è S'Abe Olbia Turismo

Sassari

Sassari je hlavné mesto rovnomennej provincie v severozápadnom kúte Sardínie. Z hľadiska počtu obyvateľov je druhým najväčším mestom ostrova. Je rovnako jedným z jeho najstarších miest a má bohatú zbierku umenia. K najvýznamnejším pamiatkam patrí Archeologické nálezisko Monte d'Accoddi, jedinečný prehistorický monument pripomínajúci pyramídu. Jediné prírodné jazero Sardínie, Baratz, patrí práve k Sassari. Región samozrejme ukrýva aj viaceré pláže, skalnaté aj piesočné.

Sassari

Sassari

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.