Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najvyššia hora Európy - výstup na Mont Blanc

Milovníci náročných výziev, zbystrite! Máme tu pre vás článok o bielom vrchu Mont Blanc a možných výstupoch naň. Vypína sa do výšky 4809 m n. M. V Montblanskom masíve na francúzsko-talianskom pomedzí, a je teda nielen najvyššou horou Álp, ale aj celej Európy. Pokrývajú ju mnohé ľadovce, najväčší sa volá Mer de Glace. Spoznajte krásu a temperament okolitej krajiny a doprajte si nevšedné zážitky!

Prvé výstupy na Mont Blanc

Prvýkrát vystúpili na vrchol 8. augusta 1786 Jacques Balm a Michel Paccard. Prvou ženou bola potom 14. júla 1808 Marie Paradisová. U tej sa však uvádzajú aj roky 1809 či 1811. Prvé fotografie na vrchole nasnímali v roku 1861 bratia Louis-Auguste a Agusute-Rosalie Bissone. Spolu s nimi putovalo dvadsaťpäť nosičov technického vybavenia. Bolo totiž potrebné dostať hore celú temnú komoru a gamatky na rozohriatie snehu.

Možné cesty výstupov

Na vrchol sa dá dostať po štyroch výstupových trasách nižšia obtiažnosti alebo vďaka veľkému množstvu horolezeckých výstupov vyšší obtiažnosti. Pre lepšiu predstavu sa používa označenie PD, tzn. pomerne ťažké, doplnené príslušnými znamienkami. PD + je napríklad náročnejšie ako PD, zatiaľ čo PD- je naopak ľahšie.

Zo štyroch trás s nižšou obtiažnosťou je v lete tou najfrekventovanejšie cesta cez horu Dôme du Gouter (obtiažnosť PD-). Je to najčastejšia trasa vodcov s klientmi a zákazníkmi cestovných kancelárií. Východiskom býva Chamonix alebo obec Saint-Gervais-les-Bains. Vo vrcholový deň sa spravidla vyráža z chaty Gouter vo výške 3817 m n. M.

Druhou možnosťou je cesta troch Mont Blancov cez horu Aiguille du Midi (obtiažnosť PD +). Sleduje hrebeň, kde sa nachádza niekoľko ďalších významných vrcholov masívu. Je technicky najnáročnejšia zo skupiny ľahších výstupov. Pri zostupe je v jednom mieste nutné vyskakovať. Východiskom je opäť Charmonix, respektíve koncová stanica lanovky Aiguille du Midi. Cesta vedie cez dva samostatné vrcholy Mont Blanc du Tacul a Mont maudit. Táto trasa je po klasickej normálke cez chatu Gouter druhou najobľúbenejšou, pretože je krajinovo najkrajšia. Budete ale potrebovať stabilné počasie, skialpinistickú a horolezeckú výbavu a pochopiteľne dobrú kondíciu. Menej skúsení lezci iste ocenia horského vodcu.

Tretí variant predstavuje cesta cez Grand mulets (obtiažnosť F / PD-), technicky najjednoduchší výstup, z väčšej časti zhodný s cestou prvovýstupcov. Nebezpečenstvo môže v letných mesiacoch znamenať množstvo ľadovcových trhlín a pád blokov ľadovcového ľadu.

Poslednou trasou s nižšou obtiažnosťou je štandardná cesta z talianskej strany cez Aiguilles Grises (obtiažnosť PD). Odtiaľ chodí najmenej ľudí, takže nie je príliš vyšliapaná. U Slovákov je však napriek tomu obľúbená.

Kam sa dostane bežný smrteľník?

Pre menej vytrénované telá existuje pohodlnejší spôsob, ako sa dostať na Mont Blanc. Po východnom úbočí hory vedie z francúzskeho mesta Chamonix (Horné Savojsko) do talianskeho mesta Courmayeru (Valle d'Aosta) lanovka. V šiestich úsekoch prekonáva hornú časť ľadovca Mer de Blace zvanú Vallée Blanche. Koncová stanica je na Aiguille du Midi vo výške 3842 m n. M.

Odporúčané vybavenie pri výstupe na Mont Blanc

Než sa vydáte na náročnejší výstup, uistite sa, že vo vašich zásobách nechýbajú tieto základné potreby: priestorný batoh, teplé oblečenie, turistickú obuv, čiapky, náhradné ponožky a rukavice, návleky na topánky. Pre lepšiu orientáciu majte po ruke mapu, buzoly, výškomer a čelovku. Pamätajte aj na záchranné pomôcky pre prípad lavíny, ako je lopata či sonda. V prípade pádu do trhliny sa iste hodí mať pri sebe prusníky, šplhadlá a kladku. Ďalej si vezmite hodinky, nôž, zapaľovač, prilbu, vhodné lano a sedací úväzok, turistický cepín, mačky, karabíny a ľadovcové skoby. Dostatok jedla a pitia je samozrejmosťou, ale na čo by ste možno mohli zabudnúť a čo by sa pritom mohlo hodiť, je opaľovací krém. Využijete aj klasické kempové vybavenie (stan, karimatku, spacák, varič a pod.).

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.