Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najlepšie knihy o cestovaní

Užite si svoju obľúbenú knihu

Užite si svoju obľúbenú knihu

Aj vo vás sychravé počasie vyvoláva túžbu zaliezť do postele s dobrou knižkou? Vo mne stopercentne. A ak ma autor dokáže preniesť na nejaké zaujímavé miesto, tak je zážitok úplne dokonalý.

K mojim najobľúbenejším knihám o cestovaní patrí táto dielka:

1. Marie Třešňáková – POTKALA JSEM SICÍLII

Príjemná útla knižka s množstvom farebných fotografií je plná autentických cestovateľských zážitkov spisovateľky Marie Třešňákovej. Vtipné historky o horkokrvnom sicílskom nápadníkovi, o typickej talianskej nedochvíľnosti aj o umení vychutnať si život do posledného dúška sú striedané s popismi zaujímavých miest. Skrátka ak sa chystáte na Sicíliu, tak by táto knižka mala byť vaším povinným čítaním. Ja som po jej prečítaní dostala veľkú chuť tento rázovitý kút sveta navštíviť.

2. Jiří Mára – VE STOPÁCH VIKINGŮ

Jirka Mára je mladý chalan s veľkou láskou k cestovaniu. A jedným handicapom, ktorý mu však nebráni v cestách za dobrodružstvom. Tentoraz sa vydáva s rodinou preskúmať Dánsko, Island, Grónsko a Faerské ostrovy. Nákazlivá chuť do života spolu s nesporným rozprávačským talentom robí z tejto knižky dokonalú severskú chuťovku. Teším sa na ďalšie putovanie tohto spisovateľa, pre ktorého nie je život na vozíčku žiadnou prekážkou.

3. Henry James TALIANSKE HODINY

Táto kniha, vydaná v roku 1909, je okúzľujúcim pohľadom amerického spisovateľa Henryho Jamesa na milované Taliansko. V dvadsiatichdvoch kapitolách nás zavedie k najznámejším pamiatkam, ale aj do miest turizmom nepoznačených. To všetko opisuje nádherne kvetnatým jazykom a nechýbajú ani vtipné postrehy.

4. Elizabeth Gilbert JEDZ, MODLI SA A MILUJ

Svetový bestseller americkej autorky je dokonalým kurzom pozitívneho myslenia. Vydajte sa spolu s hlavnou hrdinkou, sklamanou svojím doterajším životom, na dobrodružnú púť Talianskom, Indiou a Indonéziou. A ako vyplýva z názvu knihy táto púť jej pomôže nájsť samu seba skrz dobré jedlo, meditáciu aj lásku. Ideálne čítanie na pláž alebo na cestu do práce. Verte mi, že vám čítanie tejto knihy vyčaruje úsmev na perách. Mimochodom po vydaní tejto knihy zaznamenali americké cestovné kancelárie enormný záujem o dovolenku v Indii. Možno sa necháte inšpirovať aj vy.

Taj Mahal, India

Taj Mahal, India

5. Jan Šmíd – OBRÁZKY Z PROVENCE

Reportér Českého rozhlasu sa v tejto tenkej knižke vyznáva zo svojej lásky k Provensalsku, kam ho zaviedli pracovné povinnosti. Prevedie vás miestami známymi zo sprievodcov aj očarujúcim vidiekom. Zasvätí vás do tajomstva miestnej kuchyne, ochutnáte vynikajúce víno a nahliadnete pod pokrievku práce reportéra. To všetko doplnené o desiatky krásnych fotografií.

6. Zdena Frýbová – DVĚ DÁMY V TÍSNI

Humorné putovanie dvoch dám naprieč Švajčiarskom a Francúzskom je bohato okorenené humorom. Núdza nie je ani o dramatické situácie. Dozviete sa, že sa dá cestovať aj bez orientačného zmyslu a že na konci každej cesty je niečo zaujímavé. Knihu mám prečítanú už po niekoľkýkrát a hreje ma pri srdci, že nie som jediná, čo nevie čítať mapy.

7. Jiří Zeman ISLAND, OSTROV ZROZENÝ Z OHNĚ

Tiež máte pocit, že na Islande bol počas posledného roka snáď každý? Ak ste to zatiaľ nestihli, tak nemusíte smútiť. Kniha Jiřího Zemana vás tam v sekunde dokonale prenesie. Navyše sa dozviete strhujúce informácie o histórii, politickom usporiadaní, náboženstve, národných parkoch, sopkách aj ľadovcoch. Zaujímavé sú aj postrehy o medziľudských vzťahoch, kultúre či dávnych legendách.

8. Stanislava Brůhová, Jiří Brůha LIBANON, SÝRIA ŠUKRAN ZNAMENÁ ĎAKUJEM

K autorke tejto knižky mám osobný vzťah. Pani spisovateľka je zároveň mojou očnou lekárkou. A tak si v priebehu merania zraku rozprávame o cestovaní. Svoje zážitky z ciest po Libanone a Sýrii zhrnula autorka do svižne napísanej knihy, ktorá sa číta doslova sama. Mnoho fotografií krásnych pamiatok aj prírodných krás, ktoré oko bežného turistov nemá vzhľadom k zlej bezpečnostnej situácii šancu vidieť, striedajú zaujímavé texty.

Holubia skala v Raouche, Libanon

Holubia skala v Raouche, Libanon

9. Iva Pekárková NAJDŽA HVĚZDY V SRDCI

Počuli ste niekedy nigérijský vtip? Známa spisovateľka vám ich vo svojej autobiografickej knihe naservíruje hneď niekoľko. Vydajte sa spolu s autorkou do rodiska jej manžela, kam bežne cestovné kancelárie nejazdia. Táto najľudnatejšia krajina Afriky vás určite v mnohom prekvapí.

10. Leoš Šimánek – NA KANADSKÉM SEVERU

Autor tejto knihy je veľký dobrodruh, ktorého predchádzajúca kniha Kanada: život v divočine, trhala rekordy v predaji. V tejto knihe opisuje svoj pobyt uprostred kanadských hôr Mackenzie, kde sú najbližšími susedmi len divé zvieratá. Vo vlastnoručne postavenom zrube prežíva s novomanželkou a malým synom všedné radosti aj dramatické chvíle (krutá zima, lesné požiare). Knihu som prečítala doslova jedným dychom a už sa veľmi teším na ďalšie.

11. Adam Chroust Miloslav Stingl BIOGRAFIE CESTOVATELSKÉ LEGENDY

Obsiahla kniha popisuje fascinujúci príbeh dobrodruha a etnografa, ktorého život je dodnes opradený rúškom tajomstva. Prežite spolu s ním znovu dramatické cesty za indiánskymi kmeňmi, prekvapivé nálezy aj stretnutie so slávnymi krajanmi. To všetko doplnené mnohými krásnymi fotografiami.

12. Jan Kopka – VE SPÁRECH ALJAŠKY

Surovo podaný popis najdrsnejších cyklistických pretekov naprieč Aljaškou. Neuveriteľná 1 800 km dlhá cesta skrz neobývané územia divokej Aljašky, ktorá preverí nielen fyzickú, ale predovšetkým psychickú kondíciu každého z účastníkov. Preteky, ktoré nie je nutné vyhrať, stačí ich prežiť. Na začiatku vám možno budú jeho účastníci pripadať ako blázni. Po prečítaní tejto knihy možno, podobne ako ja, zmeníte názor.

Kvitnúca Aljaška

Kvitnúca Aljaška

13. Patrick Smith SPÝTAJTE SA PILOTA

Ak rovnako ako ja často lietate na dovolenku a fascinuje vás letiskový ruch a všetko okolo lietadiel, tak je táto knižka určená práve vám. Dozviete sa z nej aký je život pilotov a letušiek, prečo je zakázané telefonovať pri vzlete a či je potrebné báť sa keď sa lietadlo dostane do turbulencií. Odporúčam aj tým, ktorí sa boja lietania. Možno vám vyčerpávajúci opis konštrukcie lietadla aj popis núdzových situácií pomôže bojovať s vaším strachom

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.