Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najlepšie golfové ihriská sveta

Najlepšie golfové ihriská sveta

Najlepšie golfové ihriská sveta

Najlepší svetoví golfisti, žiarivé celebrity aj stovky novinárov tvoria obvyklú kulisu najprestížnejších golfových turnajov. Konajúcich sa na najlepších golfových ihriskách sveta, zasadených uprostred krásnej krajiny. Prestížny golfoví architekti strávili veľa času vymýšľaním jamiek, ktoré preveria hráčovu taktiku, logické myslenie i fyzickú zdatnosť. Úplnou samozrejmosťou je dokonalý servis, luxusné zázemie aj služby profesionálnych trénerov. Poďme sa pozrieť, kde hrajú tí najlepší z najlepších. Na tie najvyhlásenejšie golfové ihriská sveta.

1. ROYAL COUNTY DOWN GOLF CLUB, Newcastle, Severné Írsko

Malebná krajina, lemovaná zálivom Dundrum a monumentálnym pohorím Mourne, tvorí krásnu kulisu tomu nejprestižnejšíemu svetovému golfovému klubu. Majstrovskému ihrisku, ktorého história siaha až do roku 1889. Ide tak o jeden z najstarších golfových klubov v Írsku. Ihrisko s rozlohou 6580 metrov ponúka 36 jamiek (PAR 71) umne zapustených v členitom teréne. Oko hráča poteší šťavnatá zeleň greene, početné vresoviská aj množstvo zvlnených bunkrov (piesočná prekážka). Tunajšia deviata jamka patrí k tým svetovo najfotografovanejším. O maximálne pohodlie hráčov sa postará personál luxusnej reštaurácie, golfového obchodu i požičovne golfového vybavenia.

The Royal County Down Golf Club

The Royal County Down Golf Club

2. AUGUSTA NATIONAL GOLF CLUB, Georgia, USA

Jedno z prvých slov, ktoré vás napadne pri návšteve tohoto majstrovského ihriska, bude dozaista dokonalosť. Tá je tu vidieť v každom detaile. Všetko dokonale ladí, personál nešetrí americkým úsmevom a ihrisko je splneným snom každého hráča. Nie nadarmo sa tu konajú majstrovské turnaja už od roku 1934. Design ihriska vypilovali k dokonalosti skutoční majstri akými sú Alister MacKenzie, Bob Jones či Perry Maxwell. Tento 18-násť jamkový (PAR 72) zázrak zavedie hráča do krásnej krajiny lemovanej vysokými stromami, vodnými plochami aj pestrofarebnými kvetinovými záhonmi.

3. CYPRESS POINT GOLF CLUB, Pebble Beach, USA

Členité pobrežie obmývané vlnami Tichého oceánu rámuje prestížny 18-násť jamkový areál (PAR 72) založený roku 1928. Býva nazývaný Sixtínskou kaplnkou golfu. Rozľahlý areál (5 966 m), lemovaný urastenými cyprusmi, dýcha pokojnou vidiecku atmosférou. Hráči sa môžu spoľahnúť na dokonalý servis aj elegantné relaxačné zázemie. A tunajšie západy slnka sú skutočne epické.

Cypress Point Club

Cypress Point Club

4. ROYAL DORNOCH GOLF CLUB, Sutherland, Škótsko

Toto škótske ihrisko zdobí označenie najprirodzenejší a najzábavnejší golfový areál sveta . Čarovná vidiecka krajina, neformálne prostredie, uvoľnená atmosféra i dve 18-jamkové ihriská (PAR 71) lákajú tých najlepších svetových hráčov. Veterné počasie spolu s prirodzene zvlnenou krajinou aj dokonale odvedenou prácou architekta George Duncana dokáže potrápiť aj skúsených profesionálov.

Royal Dornoch Golf Club

Royal Dornoch Golf Club

5. MERION GOLF CLUB, Ardmore-Pennsylvánia, USA

Architekt tohoto pensylvánského ihriska odišiel pre inšpiráciu na sedem rokov trvajúci výlet do Škótska a Anglicka. Práve Hugh Wilson vdýchol tomuto areálu jeho jedinečnosť. Pozorní návštevníci môžu uvidieť niektoré bunkre inšpirované práve Škótskom. Dvom 18-tich jamkovým areálom (PAR 70) býva vyčítaná nedostatočná dĺžka. Tá nebola prekážkou v organizácii prestížneho turnaja US Open v roku 2013.

Merion Golf Club

Merion Golf Club

6. BALLYBUNION GOLF CLUB, County Kerry, Írsko

Tento 36 jamkový golfový rezort (PAR 71) leží priamo pri Atlantickom oceáne a ponúka dve jedinečná majstrovské ihriská. The Old Course bol založený už v roku 1893, ale väčšiu pozornosť sa mu dostalo až v 30. rokoch 20. storočia, kedy ho upravil svetoznámy architekt Tom Simpson, ktorý zachoval pôvodný ráz krajiny. Golfisti tu musia využiť svoje zručnosti v prostredí pokrytom dunami s príjemnou kulisou oceánu. The Cashen Course je vybudované na rovnakom podklade a v rovnakom štýle ako Old Course, avšak obtiažnosťou ho značne prevyšuje. Presnosť umiestnenie úderov je vyžadovaná už pri prvom odpale, pretože fairwaye často miznú v záhyboch. Je veľmi jednoduché stratiť loptu v hustom Rough. Hra v tomto rezorte je považovaná za jeden z najintenzívnejších golfových zážitkov.

Ballybunion Golf Club

Ballybunion Golf Club

7. MUIRFIELD GOLF CLUB, East Lothian, Škótsko

Škótsky golfový klub Muirfield je medzi ostatnými špičkovými areálmi považovaný za nebrúsený diamant. Ctihodná spoločnosť golfistov z Edinburghu, ho vyhlásila za najstarší overiteľný golfový klub sveta. Klubové zápisy siahajú až do roku 1744. Jeho kúzlo nie je viditeľné na prvý pohľad. Priame jamky s nerovnými fairwaye, nevyspytateľný smer vetra aj slepá rana na jedenástej jamke. To všetko v kombinácii s očarujúce krajinou a všadeprítomnou históriou dodáva všetkým 18-tim jamkám (PAR 71) tú správnu atmosféru.

Muirfield Golf Club

Muirfield Golf Club

8. PINE VALLEY GOLF CLUB, New Jersey, USA

Ihrisko Pine Valley je jedinečné svojím umiestnením uprostred borovicového lesa. Odľahlá lokalita zaistí ničím nerušený zážitok z hry a dokonale preverí psychickú aj fyzickú pripravenosť hráčov. Svetoznámi architekti navrhli jednotlivé jamky s obdivuhodným zmyslom pre detail. A práve rozmanitosť a obtiažnosť je hlavnou devízou tohto 18-jamkového (PAR 70) areálu.

9. ROYAL MELBOURNE GOLF CLUB, Victoria, Austrália

Jediný austrálsky zástupca sa prebojoval medzi svetovú golfovú elitu predovšetkým vďaka dokonalému zasadeniu do okolitej prirodzene drsnej krajiny. Za 126 rokov svojej existencie pomohlo toto ihrisko vypilovať herný štýl tisícom hráčov. Dve 18-jamkové ihriská (PAR 72) plné ostrých bunkrov hostila celý rad prestížnych medzinárodných turnajov. Na tomto ihrisku sa určite nudiť nebudete.

Royal Melbourne Golf Club

Royal Melbourne Golf Club

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.