Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najlepšie európske ferraty

„Ferraty“ (slovensky tiež „feraty“ alebo „zaistené cesty“) sú chodníky, ktoré vedú ťažko prístupným horským terénom a ich súčasťou sú najrôznejšie pomôcky ako napríklad železné stupačky, visuté mosty či istiace laná, ktoré slúžia k jeho ľahšiemu zdolaniu. Tieto chodníky sú ideálne pre tých, ktorí túžia zdolať niektoré horšie prístupné horské územia a pritom nemajú dostatok horolezeckých skúseností, aby cestu zvládli po vlastnej ose.

Ak vás takáto dobrodružná ferrata láka, ale nedokážete sa rozhodnúť, do ktorej krajiny sa vydať, poslúži vám tento článok. Pozrite sa na tie najlepšie ferraty, ktoré sa dajú v Európe nájsť a nechajte sa inšpirovať pre svoje ďalšie cesty!

Vyberiete si športovejšie ferraty vo Francúzsku, vyhliadkové ferraty nad severotalianskými jazerami alebo snáď rakúsku ferratu pre skúsených borcov? Výber je len na vás!

Ferraty v Taliansku

Táto krásna krajina na juhu Európy nesmie na našom zozname chýbať hneď z niekoľkých dôvodov. Jednak sú tunajšie hory natoľko nádherné, že k dobrodružným ferratám priamo nabádajú, a jednak sú to práve talianske Dolomity, ktorým môžeme vďačiť za vznik súčasných ferrát. V neľahkých dobách prvej svetovej vojny sa totiž práve tu budovali chodníky, ktoré mali vojakom uľahčiť boje v týchto ťažko prístupným horách. Zbytky opevnení a priekop napokon nájdeme pozdĺž mnohých talianskych ferrát dodnes.

Jednou z najlepších destinácií pre ferraty v Taliansku sú už spomínané Dolomity, kde vďaka veľkému množstvu visutých mostov a železných stupačiek rozhodne nie je núdza o dobrodružstvo. Vojnová história na vás dýchne na chodníku Via Della Trincee, ktorý je ruinami z dôb vojny doslova posiaty. Sentiero de Luca/Innerkofler je zas veľmi rôznorodým chodníkom, na ktorom okrem najrôznejších prechodov narazíte aj na dlhé skalné tunely. Za zmienku stoja aj ferraty vedúce horami nad nádhernými severotalianskymi jazerami Lago di Garda či Lago di Como.

Francúzské ferraty

Aj keď tradícia ferrát nie je vo Francúzsku nijak zvlášť dlhá (tie prvé sa objavili až v 80. rokoch minulého storočia), rozhodne je tu čo vidieť. Vďaka rozmanitej francúzskej prírode nemusíme hľadať ferraty iba vo francúzskych Alpách – niekoľko zaujímavých ciest môžete absolvovať napríklad aj v ďalekých Pyrenejach alebo na slnečnej Korzike. Všeobecne sú francúzske ferraty radené medzi stredne náročné až náročnejšie, a zamilujú si ich predovšetkým veľkí vyznávači adrenalínu.

Z tých najlepších ferrát, na ktoré môžete vo Francúzsku naraziť, stojí za zmienku napríklad Via ferrata de la Chal, ktorá je povestná tak trochu vratkými visutými lávkami, alebo Grande Fistoire s dlhým lanovým mostom. Asi najväčší adrenalín na vás čaká neďaleko mesta Chamonix pod Mont Blancom. Tunajšia ferrata Mer de Glace je známa predovšetkým svojimi dlhými rebríkmi, ktoré stúpajú po strmých skalných stenách až do závratných výšok.

Rakúsko a jeho ferraty

Rakúsko je vďaka viac než 550 ferratám (nemecky nazývaných „klettersteige“) jednoznačne veľmocou medzi krajinami so zaistenými cestami. Vďaka mohutnému alpskému pohoriu, ktoré sa rozprestiera takmer po celom jeho území nájdeme ferraty prakticky po celom Rakúsku. Za tie najkrajšie sú však považované predovšetkým ferraty v Severných vápencových Alpách, ktoré tvoria severný lem celých rakúskych Álp.

Čo sa týka náročnosti, na svoje si tu prídu tak úplní začiatočníci, ako aj naozaj skúsení lezci. Práve pre druhú skupinu sa v Rakúsku nachádza skutočná perla medzi ferratamiBürgeralm-Panorama-Klettersteig, údajne najnáročnejšia ferrata na svete. Medzi najlepšie rakúske ferraty strednej náročnosti potom patrí napríklad Zugspitz Arena, Innsbrucker Klettersteig alebo Dachstein Super Ferrata, ktorá je vďaka svojej dĺžke aj obtiažnosti veľmi obľúbenou destináciou.

Ferraty v Švajčiarskych Alpách

Aj švajčiarsko je vďaka majestátnym Alpám obľúbeným cieľom všetkých priaznivcov ferrát. Napriek tomu, že tradícia týchto chodníkov tu nie je príliš dlhá, v dnešnej dobe si už aj švajčiarske ferraty vydobyli svoje miesto na Zemi. Celkovo sa tu nachádza viac než 150 zaistených ciest, z ktorých väčšina leží v centrálnom a západnom Švajčiarsku. Tunajšie ferraty majú podobný charakter ako tie francúzske, a väčšina z nich teda vyžaduje určité zdatnosti a skúsenosti.

Najstaršia a súčasne dodnes jedna z najobľúbenejších švajčiarskych ferrát je Tälli Klettersteig v Urnských Alpách, ktorá je charakteristická mnohými chodeckými traverzami a rebríkmi. Chodník Fürenwand-Klettersteig je obľúbený pre svoje nádherné výhľady, San Salvatore pre svoju vyššiu náročnosť a Jegisteig zase pre svoje vysokohorské stúpanie.

16.08.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.