Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najlepšie destinácie k pozorovaniu divokých slonov

Chcete si prehliadnúť vznešené slony, najväčšie suchozemské zvieratá, v ich prirodzenom prostredí? Pripravte sa na to, že budete musieť veľa cestovať - avšak na samé zaujímavé miesta.

Divoké slony na Srí Lanke

Divoké slony na Srí Lanke

1. Národný park Chobe, Botswana

Botswanský slavný Národný park Chobe má najväčšiu populáciu slonov v celej Afrike, odhadom 50 až 60 000. Safari teda predstavuje obrovské množstvo týchto nádherných zvierat. Pozorovanie je najlepšie počas suchej sezóny (jún-november), kedy sa slony držia v blízkosti riečných brehov a pravidelne ich krížia pri hľadaní čerstvej pastvy. Pravdepodobne najlepší spôsob, ako ich uvidieť, je pri plavbe, kedy môžete získať fantastické fotografie. Nie sú tu však prítomné iba slony. Vidieť môžete aj stádo byvolov, zebry alebo žirafy a z mäsožravcov napr. levy, leopardy či divoké psy na plániach.

Národný park Chobe, Botswana

Národný park Chobe, Botswana

2. Prírodný park slonov v okolí mesta Čiang Mai, Thajsko

Návšteva prírodného parku v severnom Thajsku je šancou dostať sa k zvieratám bližšie v krásnom prírodnom prostredí, ale bez možností jazdy na slonoch, ktoré už mnoho cestovných spoločností prestalo ponúkať. Poslaním parku je podporovať udržateľný cestovný ruch priateľský k slonom tým, že ich chráni a stará sa o slony, ktoré boli kedysi zneužívané v táboroch a cirkusoch. Park je domovom viac než tridsiatichpiatich slonov - turisti môžu chodiť s nimi, sledovať ich pri hre a dokonca im dopriať kúpeľ.

Sloní park u Čiang Mai, Thajsko

Sloní park u Čiang Mai, Thajsko

3. Nkhotakota Wildlife Reserve, Malawi

Princ Harry je jedným z priaznivcov  iniciatívy 500 Slonov, ktorú v súčastnosti podporuje neštátna nezisková organizácia African Parks. Najprv bolo premiestnených 250 slonov do rezervácie Nkhotakota Wildlife Reserve v severnom Malawi. Budete tak mať omnoho lepšiu šancu na ich pozorovanie než kedykoľvek predtým a akonáhle ich tam uvidíte, budete vedieť, že je to výsledok veľkého úsilia o ich ochranu. Premiestnená bola aj druhá várka dvestopäťdesiatich slonov - sú presúvané z Národných parkov Liwonde a Majete na juhu Malawi.

Nkhotakota Wildlife Reserve, Malawi

Nkhotakota Wildlife Reserve, Malawi

4. Centrum pre ochranu slonov Sayaboury, Laos

Laos je známy ako „krajina miliónov slonov“. Dnes to tak ale bohužiaľ nie je. Odlesňovanie, pytliactvo a rozširujúce sa mestské oblasti spôsobili, že tu momentálne žije iba 300-400 divokých slonov. Mnoho domácich zvierat sa využíva k práci v oblasti ťažby dreva. Ak sa vyššie uvedené problémy nevyriešia, populácia miestnych slonov by mohla do roku 2060 úplne vymiznúť. Návšteva Návštěva Sayaboury's Elephant Conservation Centre (ECC) je však pre milovníkov slonov nezabudnuteľným zážitkom. Stredisko podporuje oi. poskytovanie veterinárnej aj ďalšej starostlivosti o zvieratá.

Sayaboury, Laos

Sayaboury, Laos

5. Národný park Hwange, Zimbabwe

Hwange je miesto so zvláštnym šťastím. Pretože zatiaľ čo na mnohých iných miestach Afriky sa populácia slonov znižuje v dôsledku pytliactva, v Hwange sa deje presný opak! Momentálne tu žije 46 000 slonov. V skutočnosti existuje obava, že táto populácia nemusí byť udržateľná. To je však príbeh času budúceho... V skutočnosti je populácia pomerne stabilná a medzi ochráncami prírody panuje dobrý pracovný vzťah. Šanca, že populácia bude naďalej prosperovať, je teda relatívne vysoká. Pozorovanie slonov v parku je vskutku impozantné, najmä v období sucha (júl až október), kedy možno sledovať aj veľký počet byvolov. K videniu sú bežne aj levi, divoké psy a rôzne druhy vtákov. Kúsok odtiaľ sa naviac nachádzajú majestátne Viktóriine vodopády.

Národný park Hwange, Zimbabwe

Národný park Hwange, Zimbabwe

6. Národný park Periyar, India

Národný park Periyar leží v štáte Kerala blízko Kumily, miesta známeho čajovými plantážami. Ponúka bohatú biodiverzitu a úchvatné prírodné kúzlo zahŕňajúce jazerá, lesy a hory. Je preto jednou z najobľúbenejších rezerváciou v južnej Indii, obzvlášť preslávená svojími slonmi. Návštevníci majú možnosť uvidieť aj jelene, divoké psy, bizóny, alebo nepolapiteľného bengálskeho tigra, rovnako ako množstvo vtákov a motýľov. Obzvlášť populárne sú výlety loďou na jazere Periyar, poskytujúce fantastické možnosti k sledovaniu divokej zveri.

Národný park Periyar, Indie

Národný park Periyar, Indie

7. Udawalawe Elephant Transit Home, Srí Lanka

Národný park Udawalawe podporuje obdivuhodnú iniciatívu, ktorú sponzoruje nadácia Born Free Foundation. Tá zachraňuje zranené , alebo osirotené slonie mláďatá, premiestňuje ich z voľnej prírody do strediska, kde sa o nich starajú v ich prirodzenom prostredí. Akonáhle sú slony dostatočne staré a silné, bývajú v rozmanitých skupinkách prepustení do národného parku.

Udawalawe, Srí Lanka

Udawalawe, Srí Lanka

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.