Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie zámky Európy

Európa je plná krás a medzi jej najväčšie poklady možno určite započítať veľa vznešených zámkov. Mnohé poznáme z našich obľúbených filmov, niektoré z nich máme dokonca na dosah! S inými sa prostredníctvom tohto článku možno ešte len zoznámime, ale všetky sú niečím výnimočné a zaslúžia si náš obdiv.

Belvedere (Viedeň, Rakúsko)

Belvedere je palácový komplex vo Viedni, pôvodne postavený ako letné sídlo pre princa Eugena Savojského. Pozostáva z dvoch barokových palácov, Horného a Dolného Belvederu, z oranžérie a koniarne. Súčasťou areálu je tiež múzeum a rozsiahla záhrada s barokovými sochami, veľkým bazénom a kaskádovitou fontánou. Krása záhrady vynikne predovšetkým v lete počas slnečných dní, kedy môže prechádzka pomedzi pozastrihávané stromčeky a umne zasadené kvetiny pripomínať romantický výlet do Versailles. Vstupenka pre dospelého do budovy Horného Belvederu stojí 15 €, vstup do Dolného Belvederu je o dve eurá lacnejší. Podrobnejšie informácie o vstupnom a otváracej dobe nájdete na oficiálnych stránkach Belvederu.

Belvedere, Viedeň, Rakúsko

Belvedere, Viedeň, Rakúsko

Bojnice (Slovensko)

Zámok v Bojniciach patrí na Slovensku k najstarším a najvýznamnejším. Nám bude povedomý zrejme hlavne vďaka tomu, že sa tu natáčali niektoré scény pre populárnu hudobnú rozprávku Šialene smutná princezná, Fantaghíro, Svet bez konca. Dospelý návštevník si môže dopriať kompletnú prehliadku zámku za 8 €, cena pre dôchodcov činí 7 € a pre študentov dokonca iba 5 €. Deti do šiestich rokov platia 1 €, od šiestich do pätnástich rokov potom 3,50 €. Zámok usporadúva aj nočné prehliadky, dospelí záujemcovia sa môžu zúčastniť za 8 €, deti za 6 €. K zámku prináleží tiež jaskyňa, ktorú možno ale z prehliadky vynechať.

Bojnice, Slovensko

Bojnice, Slovensko

Caserta (Taliansko)

Barokový palác Reggia di Caserta sa nachádza približne 40 km na sever od Neapola a patrí k najrozsiahlejším európskym zámkom. Tento úchvatný palác s dlhým a pôsobivým parkom bol roku 1997 spolu s akvaduktom Vanvitelli a mestečkom San Leucio pridaný medzi kultúrne pamiatky svetového dedičstva UNESCO. Impozantné stĺporadie paláca zaisťuje ideálne prepojenie s parkom a vodopádom na protiľahlom konci. Nízka kruhová La Fontana Margherita je prvá fontána, ktorá sa vyskytuje pozdĺž cesty parkom od zámku k vodopádu. Plné vstupné do paláca, parku a anglickej záhrady stojí 12 €, prístup do historických priestorov bez záhrady možno zakúpiť za 9 €. V utorok býva zatvorené.

Reggia di Caserta, Taliansko

Reggia di Caserta, Taliansko

Howard (Anglicko)

Zámok Howard je nádherný historický zámok na severe Anglicka, pochádzajúci z 18. storočia. Okázalá Yorkshirská rezidencia sa môže pochváliť svetoznámymi umeleckými dielami a úžasnou architektúrou. Bola navrhnutá sirom Johnom Vanbrughem a postavená za pomoci Nikolaja Hawksmoora. K zámockým pozemkom patria jazerá, fontány, chrámy a lesy, ako aj obstavané záhrady a ihrisko pre deti. To všetko robí zámok Howard ideálnym miestom pre rodiny, ale aj pre návštevníkov, ktorí si chcú po dlhej vychádzke oddýchnuť v niektorej z miestnych kaviarní. Záhrady bývajú prístupné od 10 hod, zámok sa návštevníkom otvára o 10:30. Vstup do zámku a záhrad pritom stojí dospelého záujemcov 18,95 £. Deti od štyroch do šestnástich rokov platia 9,95 £.

Howard, Anglicko

Howard, Anglicko

Neuschwanstein (Nemecko)

Sedem týždňov po smrti kráľa Ľudovíta II. roku 1886 bol prekrásny bavorský zámok Neuschwanstein otvorený verejnosti. Plachý kráľ ho nechal postaviť ako svoje súkromné útočisko pred rušným verejným životom. Iróniou je, že dnes zámok navštevuje obrovské množstvo ľudí. Ide totiž o skutočný skvost, jeden z najpopulárnejších zámkov Európy. Každý rok navštívi túto rozprávkovú stavbu 1,4 milióna turistov. V lete prúdi miestnosťami, ktoré boli pôvodne určené jedinému obyvateľovi, okolo šesť tisíc návštevníkov. Klasická vstupenka stojí 13 €, zľavnená 12 €. Deti a mládež do 18 rokov majú vstup zdarma.

Neuschwanstein, Nemecko

Neuschwanstein, Nemecko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.