Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie pláže Kréty

Prezrite si s nami desať najkrajších pláží najväčšieho gréckeho ostrova. Na Kréte nájdete množstvo kúzelných miest, ktoré lákajú hebkým pieskom a trblietavou modrou vodou.

1. Pláž Matala (Heraklion)

Matala patrí k najznámejším plážam Grécka. Nájdete ju 67 km juhozápadne od hlavného mesta Heráklion. Tiahne sa cez 300 m a poskytuje ľahučký zlatý piesok s bambusovými dáždnikmi a ležadlami na prenájom. Po pravej strane uvidíte slávne útesy sa zakrivenými jaskyňami, ktoré v 60. rokoch využívali hippies ako svoje útočisko. Matala ponúka rozne typy ubytovaní, k dispozícii je aj kemping a mnoho rybích reštaurácií.

Pláž Matala

Pláž Matala

2. Pláž Balos (Chania)

Balos je jednou z najúchvatnejších pláží v Grécku. Leží 60 km severozápadne od mesta Chania. Má biely piesok, mäkké morské dno a krištáľovo priezračnú vodu. Naproti nej je skalný ostrov Gramvoussa, na ktorého vrchole stojí benátsky hrad s nádherným výhľadom na krajinu.

Pláž Balos

Pláž Balos

3. Pláž Elafonisi (Chania)

Elafonisi je malý ostrovček spojený so zvyškom Kréty iba plytkým útesom, ktorý sa dá prekročiť, ak je more pokojné. Ostrov leží 82 km severozápadne od Chanie a možno sa k nemu dostať loďou z Paleohory alebo autom z dediny Vathi. Elafonisi je ako raj na zemi. Má nádhernú pláž s koralovo ružovým pieskom a čistučkou vodou. Počas leta môže byť dosť preplnená, hoci nablízku nie je k dispozícii žiadne ubytovanie.

4. Pláž Falassarna (Chania)

K najkrajším plážam Kréty patrí aj Falassarna v peknom úrodnom lese neďaleko obce Platanos a 58 km západne od mesta Chania. Skladá sa z čistého a mäkkého zlatého piesku a lákavej tyrkysovej vody. K dispozícii je tu niekoľko lehátok a slnečníkov, v okolí sa nachádza pár ubytovacích zariadení či hostincov. Miesto je tiché a idylické, obzvlášť pekné bývajú tunajšie západy slnka.

Pláž Falassarna

Pláž Falassarna

5. Pláž Soúgia (Chania)

Malý plážový rezort Soúgia leží asi 50 km juhozápadne od Chanie. Oblasť je mimoriadne malebná, od kopcov pokrytých zeleňou a olivovníkmi cez príležitostné dedinky až po západné odľahlé vrcholy hôr s borovicami. Pláž je dlhá a široká, voda teplá a čistá. Možností na ubytovanie tu nie je veľa, a tak sú „tradiční“ turisti stále v menšine. Aj v lete tu býva relatívny pokoj.

Pláž Soúgia

Pláž Soúgia

6. Pláž Istro (Lassithi)

Na pobrežnej ceste južne od Agios Nikolaos môžete naraziť na päť až šesť pláží s priezračnou modrou vodou. Jednou z nich je pláž Istro, nachádzajúca sa 12 km južne od mesta Agios Nikolaos. Popularitu jej získala krištáľová voda a biely piesok. Navyšeje obklopená zelenými svahmi pokrytými rozsiahlou vegetáciou, ktorá dotvára čarovnú krajinu. K dispozícii sú tu slnečníky aj dáždniky a tiež rad taverien špecializujúcich sa na krétsku kuchyňu a čerstvé morské plody. Pláž Istro je pokojná a ideálna na relaxáciu.

Pláž Istro

Pláž Istro

7. Pláž Vai (Lassithi)

Krásna pláž Vai sa nachádza 25 km východne od mesta Sitia a 94 km od Agios Nikolaos. Jedná sa o jediný domorodý palmový háj v Grécku. Skladá sa z 5000 stromov, ktoré z neho robia zároveň najväčší palmový les v celej Európe. V prednej časti jedinečného lesa sa rozprestierajú kilometre jemného zlatistého piesku nadväzujúce na azúrové more. Čarovný tropický aspekt miesta priťahuje tisícky návštevníkov.

Pláž Vai

Pláž Vai

8. Pláž Plakias (Rethymno)

Krásná piesočná pláž Plakias s dychberúcou krištáľovou vodou sa rozprestiera 40 km južne od mesta Rethymno. Má plne organizovanú infraštruktúru, svojim návštevníkom môže poskytnúť lehátka, dáždniky, hotely a izby na prenájom, krčmičky, kaviarne aj reštaurácie. V blízkom letovisku nájdu turisti všetko, čo potrebujú, či už sa jedná o ubytovanie, alebo zábavu. Pláž je vhodná aj pre milovníkov rozličných vodných športov.

Pláž Plakias

Pláž Plakias

9. Pláž Preveli (Rethymno)

Preveli leží 40 km južne od hlavného mesta a je najobľúbenejšou pláží v Rethymne. Oáza palmových stromov s jasnou zelenou vodou a jemným pieskom pripomína exotickú lagúnu. Okrem nádherných palmových stromov ju obklopuje bujná vegetácia, ktorá spolu s riekou Kourtaliotis vytvára priam čarovnú krajinu. To všetko má samozrejme za následok davy turistov, ktorí sa k úchvatnému miestu dostávajú pešo od parkoviska neďaleko kláštora.

Pláž Preveli

Pláž Preveli

10. Pláž Rodakino (Rethymno)

Malá dedina Rodakino sa nachádza 43 km južne od Rethymna, v blízkosti dediny Plakias. Je ideálnym cieľom pre tých, ktorí vyhľadávajú hlavne odpočinok. Všetky miestne pláže bývajú pomerne prázdne, nemajú žiadne zariadenia ani vybavenie. Ponúkajú však pokojnú a príjemnú atmosféru.

Pláž Rodakino

Pláž Rodakino

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.