Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie letoviská na Kréte

Uličky Rethymna

Uličky Rethymna

Kréta je nielen najväčším gréckym ostrovom, ale tiež vyhľadávaným cieľom turistov. Tomu sa nemožno čudovať, pretože ponúka skutočne ohromné ​​množstvo krásnych miest, z ktorých každé samo o sebe by mohlo byť ideálnym miestom pre vašu dovolenku. S najvýznamnejšími a najkrajšími letoviskami vás teraz v krátkosti zoznámime.

Ágios Nikólaos

Ágios Nikólaos (v preklade Svätý Mikuláš) je mesto na západnej strane zálivu Mirabello. Leží 65 km východne od Herakleionu. Pomenovaný je podľa raného byzantského Chrámu sv. Mikuláša, patróna gréckych námorníkov. V centre mesta sa nachádza jazero Voulismeni, slúžiace ako malý prístav pre rybárske lode. Je s ním spojených mnoho legiend, a to predovšetkým v súvislosti s jeho hĺbkou. Prechádzka okolo neho je však pre každého turistu príjemným zážitkom. Ágios Nikólaos sa môže pochváliť pôsobivou promenádou, krásnym kostolom Agia Triada (Svätej Trojice), starou kolóniou malomocných Spinalonga alebo jaskyňami piráta Barbarossu. Po dni plnom poznávania si iste radi oddýchnete na piesočnatej pláži Almiros.

Ágios Nikólaos a jazero Voulismeni

Ágios Nikólaos a jazero Voulismeni

Elounda

Elounda sa nachádza 10 km severne od Ágios Nikólaos. Je preslávená luxusnými hotely, ktoré hostia hlavy štátov a zástupcov medzinárodnej ekonomickej, politickej, športovej aj umeleckej elity. Mestečko je postavené na okraji idylickej lagúny Korfos Bay medzi polostrovom Spinalonga a Krétou. Ponúka aj na Krétu prenádhernú krajinu a hneď niekoľko pláží. Zrejme najobľúbenejšie plážové územie sa nachádza východne od Elounda, v oblasti Skisma. Pláž je tu piesková a voda pokojná. Druhou obľúbenou piesočnatou plážou je Hiona, tiež známa ako Poros. Disponuje slnečníkmi aj sprchami.

Príroda v okolí Eloundy

Príroda v okolí Eloundy

Herakleion či Iraklio

Herakleion nie je iba hlavným a najväčším mestom Kréty. Je tiež jej obchodným centrom s ústredným prístavom aj letiskom. Hoci už nie je tým malebným mestom s typicky aristokratickou krásou ako kedysi, môžete v ňom aj dnes pocítiť atmosféru minulosti pri prehliadke menej známych zákutí. V historickom centre nezabudnite navštíviť námestie s levou fontánou Morozini, baziliku San Marco, kostoly sv. Tita, sv. Minasa, sv. Kataríny a sv. Petra. Prezrite si benátsky prístav s impozantnou prímorskou pevnosťou Koules. Herakleion je bohatý aj na múzeá, môžete si urobiť prehliadku do Archeologického múzea, Historického múzea Kréty alebo napríklad do Múzea výtvarných umení, vedzte však, že možností tu máte oveľa viac, jednu atraktívnejšiu než druhú!

Prístav v Heraklione

Prístav v Heraklione

Chania

Mesto Chania býva označované ako Perla Kréty a Benátky východu. Aby nie, keď sa jedná o zrejme najkrajšie mesto v celom Grécku. Zároveň je druhým najväčším mestom Kréty. Našťastie ho nepostihol rovnaký osud ako Herakleion, v ktorom boli veľké benátske a osmanské pamiatky zničené v záujme hospodárskeho rastu. Naopak, staré mesto a benátsky prístav tu zostali takmer bez zmeny. Návštevníci budú nepochybne očarení krásou malebných uličiek, impozantným majákom pri vjazde do prístavu a ďalšími pôsobivými pamiatkami, ako je kostol San Rocco alebo katedrála Chania. Nevynechajte ani pláž Nea Chora, archeologické múzeum alebo námorné múzeum Kréty v pevnosti Fort Firkas.

Uličky Chanie

Uličky Chanie

Rethymnon

Tretie najväčšie krétske mesto Rethymnon je lákadlom najmä pre turistov, ktorí sa radi túlajú históriou. Kúzelné uličky a nádherné pamätihodnosti ovplyvnené benátskou a osmanskou architektúrou neboli v modernej dobe nijako zmenené. Na rozdiel od Herakleionu si Rethymnon zachováva grécky renesančný charakter. Návštevníci odtiaľ nemôžu odísť bez prehliadky majestátnej pevnosti Fortezza. Medzi ďalšie zaujímavé miesta patrí benátsky prístav s majákom, Veľká brána (Porta Guora), miestny park a múzeá. Na záver skvelej dovolenky si môžete oddýchnuť na obrovskej piesočnatej pláži východne od prístavu Rethymnon.

Fortezza v Rethymne

Fortezza v Rethymne

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.