Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najbližšie a najdostupnejšie exotické destinácie

Exotická dovolenka

Exotická dovolenka

Plánujete zimnú dovolenku do exotických krajín, ale máte obavy z dlhého letu? Nižšie nájdete niekoľko tipov na najbližšie a najdostupnejšie exotické destinácie. Niektoré nájdeme aj vo vodách pri európskom kontinente a verte, že niektoré krajiny by Vás ani len nenapadli.

Azorské ostrovy

Už názov sám o sebe sa tvári exoticky. Nenechajte sa pomýliť. Azorské ostrovy patria Portugalsku, aj keď sa nachádzajú zhruba uprostred Atlantiku, omývané teplým golfským prúdom. Podľa legiend sú zbytkom bájnej Atlantídy. Teploty sa po celý rok pohybujú priemerne medzi 15 °C – 28 °C, na cestovanie sú vhodnejšie letné mesiace, v zimných mesiacoch pomerne často prší. Na ostrovoch nájdeme exotické kvetiny, tropické ovocie, rôzne typy krajiny (hory, jazerá v sopečných kráteroch, gejzíry, políčka miestnych starousadlíkov...) a úžasný podmorský život.

Doba letu z Bratislavy do Lisabonu (Portugalsko) je cca 2 hodiny a 45 minút. Z Lisabonu na Azorské ostrovy potom zhruba 2 hodiny.

Ostrov Flores, Azorské ostrovy

Ostrov Flores, Azorské ostrovy

Maroko

Maroko sa nachádza už na africkom kontinente. Maroko je krajina hýriaca farbami a vôňou miestneho korenia a kuchyne. Mieša sa tu africká, európska a arabská kultúra a miestne pamiatky Vás doslovo uchvátia – kráľovské mestá, bazáry či najstaršia univerzita na svete. Najvhodnejšia doba na vycestovanie k moru je od mája do októbra, kedy sa teploty pohybujú okolo 30 °C (júl a august dokonca siahajú k 40°C). Ak chcete krajinu skôr spoznať, vhodné sú najmä zimné a jesenné mesiace (okolo 16 °C).

Doba letu z Bratislavy na niektoré z marockých letísk je dlhá cca 3,5 hodiny.

Kasbah Ait Ben Haddou, Maroko

Kasbah Ait Ben Haddou, Maroko

Kapverdské ostrovy

Ostrovy sú výsledkom sopečnej činnosti a ponúkajú nám stále teplé more, biele piesočnaté pláže a mnoho možností na šnorchlovanie a potápanie (najmä ostrov Sal) či užívanie si vodných športov ako je windsurfing (Boa Vista). Kapverdské ostrovy sú celoročnou destináciou, v zimných mesiacoch ale počítajte s veternejším počasím. Pre vstup do krajiny je nutné zaistiť vízum, ktoré môžete objednať vopred cez cestovnú kanceláriu alebo zakúpiť na mieste za cca 25 Eur/osobu.

Z Prahy sú zaistené priame lety (iba s medzipristátím) na ostrovy Sal a Boa Vista, doba letu je do 7 hodín.

Piesočné duny na ostrove Boa Vista

Piesočné duny na ostrove Boa Vista

Senegal

Krajina omývaná Atlantickým oceánom sa nachádza v západnej Afrike. V Senegale žije stále niekoľko domorodých osád, ktoré si dodnes zachovávajú svoje staré tradície. Táto krajina Vám ponúkne krásne pláže, divoké národné parky, palmové víno aj pamiatky UNESCO. Najvhodnejšia doba na cestovanie je vo chvíli, kedy u nás nastáva európska zima, teploty sa tu pohybujú medzi 25-30 °C. A nezabudnite, že sa tu koná Rally Dakar.

Doba letu z Prahy do Senegalu je zhruba 7 hodín.

Príroda Senegalu

Príroda Senegalu

Jordánsko

Toto kráľovstvo sa nachádza na Blízkom východe, jeho susedom je aj krásny Izrael. Mnohým z Vás sa pri zmienke o tejto krajine iste vybaví Petra – starodávne mesto Nabatejcov, ktoré stojí za to navštíviť. Tí z Vás, ktorí sa chcú slniť na pláži, musia na západnú stranu krajiny k Mŕtvemu moru. Jeho slaná voda a bahno sú známe svojimi liečivými účinkami a najmä  voda je využívaná na liečbu nervového systému, reumy či lupienky.

Doba letu z Prahy do Ammánu (hlavné mesto) trvá aj s medzipristátím cca 6 hodín.

Petra, Jordánsko

Petra, Jordánsko

Spojené arabské emiráty

Vo východnej časti Arabského polostrova sa nachádza 7 konštitutívnych emirátov (Abu Dhabi, Dubaj, Sharjah (suchý emirát – bez alkoholu), Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah a Fujairah) pri pobreží Perzského zálivu. SAE patrí k najbohatším krajinám sveta vďaka zásobám ropy. Okrem iného tu uvidíte tie najluxusnejšie stavby, pláže s jemným pieskom, priezračné more a všadeprítomnú arabskú kultúru. V tejto krajine je dodržiavaný Ramadán,preto je nutné v tomto období mimo hotelový komplex ctiť niektoré tabu (nefajčiť, nepiť, nejesť...).

Priamy let z Bratislavy na dubajské letisko je dlhý cca 6,5 hodiny.

Dubaj, Spojené Arabské Emiráty

Dubaj, Spojené Arabské Emiráty

Omán

Leží pri Aralskom mori v juhovýchodnej časti Arabského polostrova. Objavte krajinu s bielymi plážami, zabudnutými púštnymi mestami, tyrkysovou vodou Indického oceánu a krásnymi prírodnými scenériami. To všetko môžete zažiť aj z ťavieho chrbta. Každý, kto sa z Ománu vrátil, mi tiež rozprával o miestnej zvláštnej vôni kadidla, ktorá pripomína les.

Doba letu z Prahy do Ománu je cca 7 hodin 15 minút.

Pevnosť Nachal, Omán

Pevnosť Nachal, Omán

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.