Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Na čo myslieť pokiaľ sa chystáte na dovolenku do exotiky?

Dovolenka v exotike

Dovolenka v exotike Shutterstock

Cestovanie do exotických destinácií počas zimného obdobia je fascinujúcim zážitkom. S jednoduchým plánovaním si svoju vysnívanú dovolenku užijete bezpečne a bez stresov. Pripravili sme si pre Vás niekoľko rád a tipov, ktoré Vám pomôžu na ceste za dobrodružstvom.

Skontrolovať platnosť cestovných dokladov

Kontrola dokladov

Kontrola dokladov Shutterstock

Platnosť pasu je štandardne v exotických krajinách vyžadovaná minimálne 6 mesiacov po návrate z destinácie. Ministerstvo zahraničia preto odporúča, aby ste si obnovili cestovný pas najmenej deväť mesiacov pred vypršaním jeho platnosti. Ak si plánujete prenajať v cieľovej destinácií auto alebo napríklad skúter, zistite si či nie je požadovaný medzinárodný vodičský preukaz. Vstupné a výstupné povinnosti si radšej ešte pred plánovanou cestou overte na stránkach Ministerstva zahraničných vecí.

Odporúčame si, v prípade krádeže alebo straty, urobiť digitálne kópie všetkých dôležitých dokumentov ako pas, cestovné poistenie, víza..

Objavte kúzlo exotických destinácií

Vstupné podmienky do exotických krajín

Kontrola cestovných dokladov

Kontrola cestovných dokladov Shutterstock

Vízum, či turistické karty je vo väčšine prípadov potrebné vybaviť dopredu už na Slovensku, niektoré krajiny však dovoľujú predaj priamo po prílete. Každá zem má taktiež inú dĺžku schvaľovacej lehoty, preto je nutné počítať s niekoľko denným aj týždenným čakaním. Vízová povinnosť sa nevzťahuje do exotických krajín ako napríklad Turecko, Spojené arabské emiráty či Maledivy.

Cestovné víza a platný cestovný pas minimálne 6 mesiacov po príchode potrebujete aj do obľúbeného Egyptu. Turistické víza si zakúpite priamo po prílete.Na Kapverdské ostrovy je turistický pobyt pre občanov SR do 30 dní bezvízový, no je potrebné zaregistrovať sa na a online platforme www.ease.gov.cv a uhradiť letiskový  poplatok za medzinárodné lety. Poplatok môžete zaplatiť aj v cestovnej kancelárií i priamo na letisku po príchode.

Pri vstupe do USA do 90 dní je potrebné vybaviť ESTU (cca 14 USD). Registráciu do systému ESTA je odporúčané vykonať minimálne 72 hodín pred odletom a iba na stránke Ministerstva vnútornej bezpečnosti USA. Na Kubu vám bude stačiť vybavenie turistickej karty. O tu možno požiadať Veľvyslanectvo Kubánskej republiky v Bratislave. Prípadne vám ju zariadi cestovná kancelária, ktorá zájazd organizuje. Na konzuláte vám ju vystavia na počkanie, cestovná kancelária ju vybaví do niekoľkých dní. Podobne je na tom aj napríklad Dominikánská republika.Pri vstupe na Srí Lanku je potrebné sa online registrovať v systéme ETA (cca 35 USD). Toto je možné urobiť aj po prílete na letisku.

Cestovné poistenie

Cestovné poistenie

Cestovné poistenie Shutterstock

Nikdy neviete čo sa na Vašom výlete môže stať, preto odporúčame cestovné poistenie, ktoré zamedzí zbytočným výdavkom a pomôže pri nečakaných komplikáciách.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Očkovanie 

Vakcinácia

Vakcinácia Shutterstock

Do niektorých krajín sú očkovania odporúčané, do iných naopak vyžadované. U špeciálnych očkovaní, ako je japonská encefalitída, besnota, či meningokok, je potrebné očkovanie podstúpiť 5-6 týždňov pred odletom. V prípade kratšej doby už nestihne vzniknúť imunita voči danej choroby. Štandardné očkovania, ktoré sú odporúčané do exotických destinácií, je proti žltej zimnici, či brušnému týfu. Podmienky pre vstup spojených s COVID opatreniami nájdete na stránke Ministerstva zahraničných vecí.

Volanie exotiky: Kam vyraziť v zime, ak potrebujete zahriať telo aj dušu?

Prečítajte si aj:

Volanie exotiky: Kam vyraziť v zime, ak potrebujete zahriať telo aj dušu?

Kúpte si lokálnu SIM do telefónu

Dátové prenosy a roamingové dáta v priestoroch mimo EÚ môžu vyjsť veľmi draho. Síce sa môžete pripojiť k Wi-Fi, no ak chcete používať telefón aj mimo reštaurácií či hotelových rezortov, kúpte si radšej miestnu SIM kartu.

Bezpečnosť

Bezpečnosť by mala byť vždy najvyššou prioritou, najmä pri návšteve exotických destinácií, ktoré môžu mať jedinečné riziká. Zostaňte informovaní o miestnych bezpečnostných pokynoch, politickej stabilite a akýchkoľvek oblastiach, ktorým sa treba vyhnúť. Majte svoje veci v bezpečí a buďte opatrní pri objavovaní neznámych oblastí, najmä v noci.

Jazyk a kultúrne povedomie

Naučiť sa niekoľko základných fráz v miestnom jazyku môže výrazne pomôcť pri nadväzovaní kontaktov s miestnymi obyvateľmi a orientácii vo vašom okolí. Okrem toho sa oboznámte s kultúrnymi normami a zvykmi vašej destinácie, aby ste prejavili rešpekt a vyhli sa neúmyselným kultúrnym nedorozumeniam.

Stiahnite si užitočné aplikácie

Mobilné aplikácie

Mobilné aplikácie Shutterstock

Pred cestou do zahraničia odporúčame stiahnuť minimálne dve aplikácie. Jednou z nich je  Google Translate s ktorým dokáže preložiť akýkoľvek nadpis, popis k pamiatke či reštauračné menu. Stačí len naskenovať text pomocou fotoaparátu v aplikácií a preloží Vám všetko čo budete potrebovať. Dokáže s ním dokonca komunikovať aj s miestnymi a to pomocou hlasového prekladu. Druhou aplikáciu je určite Google maps, ktorý Vám pomôže dostať do cieľovej destinácie.

Predstavujeme 10 najobľúbenejších rezortov na Maldivách

Prečítajte si aj:

Predstavujeme 10 najobľúbenejších rezortov na Maldivách

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.