Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Na Borneo nielen za orangutanmi

Orangutan bornejský

Orangutan bornejský

Borneo, tretí najväčší ostrov sveta, sa nachádza v juhovýchodnej Ázii medzi Indickým a Tichým oceánom. O jeho plochu sa delí Indonézia, Malajzia a Brunej. Tunajší dažďový prales patrí k najstarším a je domovom mnohých druhov rastlín a živočíchov. Je tu aj najväčšia jaskynná sála na svete, tzv. Sarawacká sieň. Borneo ukrýva mnoho zaujímavých exotických miest, napr. najvyššiu horu juhovýchodnej Ázie Mt. Kinabalu, bohaté náleziská diamantov, rušné trhovisko na vode v Banjarmasine či Národný park Pulau Tiga. A kam sa ešte môžete vydať?

Národný park Gunung Mulu

Ide o najväčší národný park v provincii Sarawak a vôbec najobľúbenejšie miesto Bornea. Džungľa, tajuplné skalné útvary, hlboké rokliny aj krištáľovo čisté rieky prinesú milovníkom prírody neopakovateľné zážitky. Jaskyňa Clearwater, ktorá je súčasťou spomínaného najväčšieho jaskynného systému Sarawak Chamber, je zároveň desiatou najdlhšou jaskyňou na svete.

Národný park Gunung Mulu

Národný park Gunung Mulu

Národný park Kinabalu

Tento známy prírodný park sa rozkladá na malajzijskej časti Bornea. Je zapísaný aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. Rastie tu až 800 druhov orchideí a žije tu viac ako 500 druhov vtáctva. Nachádza sa tu aj veľké mesto Sandakan, druhý najväčší prístav Sabahu, v ktorého blízkosti leží rezervácia orangutanov Sepilok.

Kinabalu, najvyššia hora Bornea

Kinabalu, najvyššia hora Bornea

Termálne pramene Poring

Horúce pramene Poring s liečivou vodou nájdete 136 km od Kota Kinabalu a asi 43 km od Národného parku Kinabalu, uprostred nížinných dažďových pralesov. Teplé vody sú privádzané do vonkajších aj vnútorných váň. Okrem horúcich prameňov je tu aj dobrodružný visutý most (respektíve akýsi chodník), ktorí návštevníkom umožňuje prezrieť si dažďový prales z výšky. Vedie dokonca miestami, ktoré sú 41 m nad zemou.

Visutý most Poring

Visutý most Poring Wikimedia

Horúce pramene sú len časťou Poring. Nájdete tu aj vodopády, jaskyne, orchideovú farmu či záhradu motýľov.

Bohaté mesto Tenggarong

So svojimi luxusnými domami a krásnymi mešitami je Tenggarong jedným z mnohých obľúbených výletných miest. Má povesť najčistejšieho mesta v Indonézii. Turisti môžu navštíviť miestne múzeá a zoznámiť sa s dejinami tejto oblasti, prezrieť si nový sultánsky palác alebo sa zúčastniť tradičného dajáckého festivalu Erau. Čakajú tu na vás aj zábavné parky a iné podniky poskytujúce kvalitné služby.

Hinduistická socha v meste Tenggarong

Hinduistická socha v meste Tenggarong

Praktické informácie pre návštevu Bornea

Pre vstup do malajzijskej časti ostrova nepotrebujú občania Slovenskej republiky turistická víza, dĺžka ich pobytu však nesmie presiahnuť 90 dní. K pobytu v Malajzii po dobu troch mesiacov vás bude oprávňovať pečiatka, ktorú vám imigračný úradník udelí do cestovného pasu. Pre vstup na indonézsku časť je potrebný platný cestovný pas (minimálne 6 mesiacov pred dátumom expirácie). Víza nie sú nutné pri splnení určitých podmienok. Účelom pobytu by mala byť turistika či návšteva príbuzných. Vstup by sa mal uskutočniť na jednom z piatich medzinárodných letísk alebo jednom z deviatich medzinárodných prístavov a opustenie územia by zas malo prebehnúť cez jedno z 29 medzinárodných letísk, cez niektorý z 88 medzinárodných prístavov alebo skrz 7 pozemných prechodov. Doba pobytu nesmie presiahnuť 30 dní.

Mešita Kota Kinabalu

Mešita Kota Kinabalu

Na použitie zásuviek budete na Borneu potrebovať adaptér. Čo sa týka internetu, je ostrov pokrytý v turistických centrách. Vo väčšine hotelov dnes funguje pripojenie k wifi. Volať možno z Bornea prostredníctvom verejných telefónov iba za pomoci telefónnych kariet. Telefóny na mince sú určené skôr pre miestne hovory.

Od novembra do februára buďte na Borneu pripravení na lejaky a silný vietor, za čo môže severovýchodný monzún. Najvýdatnejšie zrážky sú na západnej časti ostrova. V ostatných mesiacoch sa vyskytujú skôr krátke prehánky. Centrálna časť Bornea má pomerne stabilné počasie s častými prehánkami. Vo vyšších polohách je klíma miernejšia (asi 22°C).

Príroda na Borneu

Príroda na Borneu

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.