Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Mostar: Mesto mostov a histórie

Shutterstock

Malebné mestečko Mostar je dokonalým stelesnením obľúbenej turistickej destinácie Bosne a Hercegovine. Mostar v skutočnosti nie je len znova prekvitajúcim mestom, ale aj miestom nádeje a porozumenia. Pokiaľ sa nechcete vracať do tradičných dovolenkových destinácií, akými sú Chorvátsko, Bulharsko alebo Grécko, potom je Bosna a Hercegovina ideálnou voľbou práve pre vás. Hoci je Mostar, ležiaci na juhu krajiny, pomerne malé mesto s približne 110 000 obyvateľmi, jedná sa o vzrušujúci a atraktívny prázdninový cieľ. 

Prehľad o MostareHistória mestaPamiatkyAktivityJedlo

Prehľad

Mostar je krásne mesto nachádzajúce sa v južnej časti Bosny a Hercegoviny. Mesto je známe svojimi historickými pamiatkami, krásnou architektúrou a prírodnými krásami. Nachádza sa na rieke Neretva a je obklopený horami Dinárskych Álp.

Ideálnym obdobím na cestovanie do Mostaru i celého regiónu je leto, kedy takmer vôbec neprší a príjemné stredomorské podnebie je zárukou vysokých teplôt. Do Mostaru sa do dostanete letecky z Viedne, autobusom či vlastnou dopravou. Ďalšou možnosťou je let do Sarajeva a následná trojhodinová cesta vlakom alebo autobusom. Autobusy jazdia aj z chorvátskeho Dubrovníka, Splitu alebo Záhrebu. Mostar sa nachádza v Bosne a Hercegovine, teda mimo územia Európskej únie a preto budete na cestu potrebovať cestovný pas, platný aspoň tri mesiace. 

Objavte s nami históriu Bosny

Príbeh dvoch kultúr

Shutterstock

História Mostaru je úzko spätá s riekou a mostom, ktorý sa cez ňu prechádza. Odvodzuje sa od neho aj názov mesta, nakoľko Mostar znamená v preklade strážcu mosta. Najznámejšou stavbou na území mesta je práve kamenný most Stari Most, ktorý bol postavený v roku 1566 Osmanmi, ktorí Mostaru dlhú dobu vládli. Preto sa v meste nachádza veľké množstvo mešít. Tie mu dodávajú zaujímavý orientálny nádych. V 19. storočí sa Mostar dostal spolu so zvyškom Bosny a Hercegoviny pod rakúsko-uhorskú správu, pokým sa po 1. svetovej vojne stal súčasťou Juhoslávie.

Mostar sa preslávil počas občianskej vojny v rokoch 1992 až 1995. Katolickí Chorváti a moslimskí Bosniaci bojovali o nadvládu v meste. Odvtedy sa mesto rozdelilo na západný breh, ktorý je chorvátsky a východný bosniacky. Chorvátski vojaci zapríčinili aj zničenie unikátneho mosta Stari Most. V roku 2004 prešiel most kompletnou rekonštrukciou a mesto bolo aspoň administratívne zjednotené. V roku 2020 sa tu po prvýkrát po mnohých rokoch konali aj demokratické komunálne voľby.

Kvôli kultúrnej dichotómii mesta, kde od konca občianskej vojny nežili takmer žiadni Srbi, môžete počas návštevy začuť dva rozdielne jazyky. Na východe mesta sa hovorí bosniansky, zatiaľ čo na západe chorvátsky. Veľmi dobre sa však vystačíte aj s angličtinou a v niektorých prípadoch aj s nemčinou či dokonca slovenčinou. 

Dedičstvo mesta Mostar

Shutterstock

Vzhľad Mostaru výrazne ovplyvnili dlhé roky osmanskej nadvlády. To sa podpísalo aj na vzhľade historických pamiatok, ktoré by ste počas svojho pobytu mali rozhodne navštíviť. Z tejto doby pochádza nielen ikonický Stari Most, symbol mesta, ale aj mnoho meštianskych budov a v neposlednom rade aj dve veľké mešity.

Centrum Mostaru si najlepšie užijete, pokiaľ sa ho rozhodnete preskúmať pešo. Väčšina najvýznamnejších pamiatok leží blízko pri sebe a je možné ich preskúmať počas jedného dňa. Ak sa rozhodnete pre výlet na predmestí alebo výlety do okolia, potom je ideálne využiť služby mestskej taxislužby, ktoré vám radi zavolajú z recepcie vášho hotela alebo reštaurácie. Súkromné taxíky sú často drahšie. Veľmi spoľahlivá je aj mestská doprava.

Stari Most (UNESCO)

Shutterstock

Na prvý pohľad je Stari Most, len jedným z mnohých kamenných mostov, spájajúcich brehy rieky Neretvy. Pre obyvateľov Mostaru však ide o neoddeliteľnú súčasť identity. Most po stáročia spájal obe časti mesta a tým aj Bosňanov, Chorvátov a Srbov žijúcich v Mostare. Zničenie mosta počas občianskej vojny v roku 1993, tak bolo pre obyvateľov mesta obzvlášť bolestné a jeho rekonštrukcii bola venovaná veľká dôležitosť. Architekti použili materiál z rovnakého lomu ako Osmani o 450 rokov skôr a dodržiavali aj pôvodné stavebné postupy.

Mešity Koski Mehmed Pasha a Karađozbeg

Shutterstock

Severne od mosta Stari Most zdobia východný breh rieky Neretvy dve nádherné mešity, pochádzajúce z osmanskej éry. Mešita Karađozbeg utrpela, podobne ako Stari Most, početné šrámy počas občianskej vojny. Odvtedy prešla kompletnou rekonštrukciou a návštevníci si ju môžu pozrieť za symbolické vstupné. Súčasťou areálu je aj menšia, starostlivo udržiavaná záhrada s tradičnou osmanskou fontánou a metresa - škola islamských štúdií. Veľmi atraktívna je aj mešita Koski Mehmed Pasha, ktorá ponúka okrem zaujímavého exteriéru aj krásny výhľad na staré mesto.

Muslibegovic House

Shutterstock

Pokiaľ vás zaujíma osmanská história, potom si nenechajte ujsť prehliadku tradičných domov z osmanského obdobia v Starom Meste. Môžete sa tešiť na pozoruhodnú architektúru aj pohľad na luxusný životný štýl mostárskej smotánky. Odporúčame návštevu domov Biscevic , Kajtaz či Muslibegovic, v ktorom je vybudovaný luxusný hotel.

Vojnové ruiny

Shutterstock

Budovy zničené vojnovou bitkou i pozostatky po tvrdých bojoch môžu pôsobiť trochu depresívne, ale ak chcete porozumieť Mostaru a jeho histórii, nemali by ste zabudnúť ani na túto časť. Stopy vojny sú viditeľné najmä na bosnianskej východnej strane mesta, kde sa nachádza množstvo ruín. Na západe, blízko parku Zrinjevac, stojí zničená budova bývalej banky. Odtiaľ mierili chorvátski ostreľovači na svojich nepriateľov. Stavba tak získala názov Sniper Tower. Okolité budovy nesú početné stopy po guľkách.

Aktivity v Mostare

Skok z mosta

Slávny most Stari Most je nielen historickým skvostom, ktorý uchvacuje návštevníkov svojou krásou. Udivuje aj svojou výškou. Vzdialenosť z vrcholu oblúka k hladine rieky Neretvy je úctyhodných 19 metrov. Bohatú dávku adrenalínu aj osvieženie počas letného dňa sľubuje skok do ľadovo studenej vody. Ten je obľúbenou kratochvíľou mostarských mladíkov už od čias výstavby mosta.

Od oku 1986 sa v priebehu júla koná pravidelná súťaž v skokoch z mosta. Svoju odvahu môžete vyskúšať aj vy. Jedinou podmienkou je dobrý zdravotný stav, plavecká zdatnosť aj skúsenosti s potápaním. Skok z výšky do studenej vody bude určite patriť k nezabudnuteľným cestovateľským zážitkom.

Prechádzka starým mestom

Hoci je Mostar pomerne malé mesto (bez predmestia má iba 75 000 obyvateľov), jeho krása si vás podmaní. Historické centrum nie je príliš rozsiahle a zostane vám tak dostatok času na posedenie v niektorej zo štýlových kaviarní či reštaurácií. Mostar môžete ľahko preskúmať pešo za jeden deň. V úzkych dláždených uličkách starého mesta vás poteší množstvo stánkov, obchodíkov i barov, ktoré ožívajú až s príchodom noci. Ideálnym začiatok prehliadky je historické a obchodné srdce starého mesta - bazár Kujundziluk.

Panoramatické výhľady

Bosna a Hercegovina je veľmi hornatá krajina. Mostar leží v kotline medzi dvoma horskými masívmi, a to Velež (1 968 m. n. m.) a Čabulja (1 776 m. n. m). Pokiaľ sa chcete pokochať výhľadom na mesto z vtáčej perspektívy, nemusíte nutne vystúpiť k ich vrcholu. Stačí, keď sa vydáte na prechádzku do okolitých hôr. Veľmi pekný výhľad ponúka Hum - neveľký mestský kopec, ktorý je obľúbeným výletným bodom miestnych aj turistov. Cesta k jeho vrcholu je trochu strmá a nie je tak vhodná pre rodiny s malými demi ani osoby s pohybovými ťažkosťami. Zaručeným tipom je vrch Fortica, kde sa nachádza aj príjemná vyhliadková plošina s očarujúcim výhľadom na mesto.

Plávanie pri vodopádoch

Ak vám zostane trochu času, nechajte sa zlákať k výletu do miestnej očarujúce prírody, obklopujúce Vodopády Kravice. Tie sa nachádzajú len 40 kilometrov juhozápadne od Mostaru. Tok rieky Trebižat tu na niekoľkých miestach prerušujú až 30 metrov vysoké vodopády. V lete sa tu môžete vykúpať v osviežujúcej, priezračne čistej vode s krásnym výhľadom na vodopády. Príjemné posedenie ponúka aj neďaleká reštaurácia.

Rafting na divokej rieke Neretve

Okrem kúpania pri vodopádoch a skákaní z mosta, ponúka Mostar ešte ďalšiu možnosť, ako si užiť zábavu v chladnejvode. Rieka Neretva je priamo stvorená na rafting na divokej rieke. Užite si netradičný pohľad na staré mesto a zdolajte miestne pereje, ktoré otestujú váš postreh aj fyzickú zdatnosť. Priamo na mieste je možné objednať poldenný výlet, ktorý začína severne od centra starého mesta.

Jedlo a špeciality

Burek

Burek Shutterstock

Bosnianska kuchyňa nezaprie európske a osmanské vplyvy. Väčšina jedál je veľmi výdatná a hlavnou ingredienciou býva mäso. Najznámejšími zástupcami miestnej kuchyne je burek s mletým mäsom alebo preslávené čevapčiči. Tieto regionálne lahôdky samozrejme ochutnáte aj v Mostare. Odporúčame ich v sprievode vynikajúceho miestneho vína. V meste sa nachádza aj niekoľko vyhlásených medzinárodných reštaurácií, ale bol by hriech neochutnať pochutiny z pouličných stánkov s rýchlym občerstvením, ktoré nájdete predovšetkým v starom meste.

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.