Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Medvedia tiesňava v Rakúsku

Príroda Medvedej tiesňavy

Príroda Medvedej tiesňavy Sonicccgraz

Medvedia tiesňava (nemecky die Bärenschützklamm) pri dedinke Mixnitz v spolkovej krajine Štajersko je jednou z najkrajších skalnatých roklín v Rakúsku. Vzhľadom na svoje jedinečné prírodné bohatstvo bola v roku 1978 vyhlásená za chránenú prírodnú pamiatku. Vedzte, že práve tu spoznáte skutočnú neopísateľnú silu prírody!

Základné informácie o trase Medveďou tiesňavou

Medvediu tiesňavu možno navštíviť v období od 1. mája do 31. októbra, a to v čase od 7:30 do 16:00 hod. Vstupné pre dospelú osobu činí 3,5 €. Mládež od šiestich do šestnástich rokov zaplatí 2,60 €. Prechádzka pomedzi divoké vodopády a strmé skaliská prinesie impozantný zážitok každému turistovi. Možno sa vám zdá, že to znie skoro až nebezpečne, ale nebojte sa! Výstup po lávkach, rebríkoch a mostíkoch je pre netrénované telo náročnejší, avšak úplne bezpečný vďaka všadeprítomnému vysokému zábradliu. Navyše dostanete skúseného sprievodcu.

V Medvedej tiesňave vás čakajú rebríky a lávk

V Medvedej tiesňave vás čakajú rebríky a lávk

Unavení návštevníci si samozrejme môžu vydýchnuť na niektorom z odpočívadiel. Napriek tomu je nutné povedať, že kto sa na podobné výstupy príliš necíti, mal by tento typ výletu ešte zvážiť. Jednosmerná trasa po rebríkoch, dlhá približne 1300 m, vám zaberie zhruba 2,5 až 3 hodiny, počas ktorých vás bude okúzľovať jeden krásny vodopád za druhým. Cestou natrafíte aj na malebnú krčmičku Guter Hirte, kde sa môžete posilniť pred ďalším putovaním. Čaká vás rozhodovanie medzi ďalšími dvoma trasami, ktoré možno absolvovať so sprievodcom alebo bez neho. Vydajte sa náročnejším skalnatým chodníkom na horu Hochlantsch alebo zvoľte miernejší variant, ktorý vedie okolo pastvín, cez lúku a les. Existuje väčšia idylka než pohľad na pasúce sa stádo kravičiek za príjemného slnečného dňa? Už len kvôli tomu je zrejme najvhodnejšie navštíviť Medvediu tiesňavu v letných mesiacoch, prípadne už v máji.

Medvedia tiesňava

Medvedia tiesňava

Čo si so sebou vziať na túru Medveďou tiesňavou?

Na cestu si rozhodne nezabudnite vziať praktický a pohodlný batoh s dostatkom pitnej vody a nejakou tou desiatou, ak nechcete míňať v krčmičkách po ceste. Nie je však problém tu zakúpiť limonádu či osviežujúce pivo, napríklad pri jazere Teichalmsee, kde obe prehliadkové trasy končia. Jednou z populárnych miestnych atrakcií je veľká drevená "Trójska" krava, socha, ktorá pobaví hlavne deti.

Drevená „Trojská“ krava pri Teichalmsee

Drevená „Trojská“ krava pri Teichalmsee Wolf32at

Na čo ďalšie treba pamätať? Na príjemné športové oblečenie, pokrývku hlavy a predovšetkým na ľahkú a pohodlnú športovú obuv! Nečakajte, že prežijete príjemné chvíle v sandáloch, papučiach či nedajbože lodičkách... V závere výletu sa možno budete chcieť osviežiť v jazere, takže nezabudnite ani na plavky.

Osviežte sa v jazere Teichalmsee

Osviežte sa v jazere Teichalmsee

Autobusom alebo autom?

K Medvedej tiesňave môžete zájsť na vlastnú päsť, alebo s cestovnou kanceláriou. Jednodňový poznávací zájazd do týchto čarovných miest má veľkú výhodu v tom, že vás priamo na konci trasy v Teichalme bude čakať autobus, takže sa už nemusíte zložito vracať k autu, ktoré ste zaparkovali vo východiskovom bode v Mixnitz. Myslite na to, že pravdepodobne budete trošku uťahaní. A komu by sa chcelo šoférovať s boľavými nohami?

Medvedia tiesňava vás príjemne unaví

Medvedia tiesňava vás príjemne unaví

Zdatnejší jedinci nepochybne zvládnu pešo aj spiatočnú cestu prostredníctvom inej trasy, musia však počítať so zdržaním a vyhradiť si preto väčšiu časovú rezervu na návrat. Dobrú alternatívu, pri ktorej ani nie je nutné chodiť po svojich, predstavuje hromadná doprava či dokonca prespanie v niektorom z mnohých okolitých ubytovacích zariadení. Ubytovacie možnosti v okolí tiesňavy sú viac ako uspokojivé, v okruhu pätnástich km nájdete množstvo hotelov, ktoré sa cenovo pohybujú medzi 35 € a 175 €, väčšinou však činí priemerná cena za noc približne 45 €.

Vyberte si ubytovanie v okolí tiesňavy

Vyberte si ubytovanie v okolí tiesňavy

Čo dodať na záver? Snáď len to, že dobrodružná túra Medveďou tiesňavou potrápi svaly a pohladí dušu. V každom prípade budete mať na čo spomínať!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.