Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Masai Mara v Keni – po stopách Masajov a divej zveri

Masajská žena

Masajská žena

Názov najznámejšieho a zároveň najnavštevovanejšieho národného parku Keni je čiastočne odvodený od Masajov, ktorým toto územie od pradávna patrilo. Tí tu žijú dodnes, pričom spôsob života mnohých z nich sa v priebehu rokov príliš nezmenil. Stále väčšia časť masajskej populácie je však už poznamenaná vplyvom turizmu. Masajovia sú jedným, nie jediným prírodným kmeňom, na ktorý môžete v Keni naraziť. Druhá časť názvu oblasti – Mara – označuje miestnej rovnomennú rieku Mara.

Migrácia divej zveri patrí k najväčším lákadlám Masai Mary

Oblasť Masai Mara leží vo Veľkej priekopovej prepadline na juhozápade Kene. Rezervácia bola v roku 1977 vyhlásená za chránenú oblasť. V safari Masai Mara sa nachádza obrovské množstvo divej zveri. Každý rok, najmä v období od júla do novembra, prejde rezerváciou 1,5 milióna zvierat v rámci sťahovania kopytníkov za potravou, prevažne sú to zebry, byvoly a pakone pásavé. Nielen vďaka tomu je oblasť tak slávna a turisticky atraktívna.

Stádo byvolov pri zdolávaní rieky Mara

Stádo byvolov pri zdolávaní rieky Mara

Zvierací obyvatelia Masai Mary

Rovnako lákavá je aj možnosť zhliadnuť niektoré zvieratá z ďalších 95 druhov cicavcov, plazov, obojživelníkov či niekoľkých stoviek druhov vtákov. Naraziť môžete na gepardy, šakalov, antilopy, slony, leopardy, levy, gazely, zebry, žirafy a ďalšie a ďalšie druhy zvierat v ich prirodzenom prostredí. Zážitok je to dychvyrážajúci, neporovnateľný s pohľadom na zvieratá žijúce v zajatí, hoci v uspokojivých podmienkach v našich či svetových ZOO.

Gepardy v Masai Mara

Gepardy v Masai Mara

Masai Mara je vtáčí raj

Vtáčie populácie sú v rezervácii Masai Mara zastúpené v skutočne hojnom počte. Stretnúť sa môžete s kenským národným vtákom, ktorým je krakľa vidlochvostá (Coracias caudatus), ďalej sú to zoborožce, dravé supy, orly, bociany marabu, pštrosy, žeriavy a ďalšie stovky a stovky operencov, o ktorých existencii väčšina z nás, ak zrovna nepatríme medzi vášnivých ornitológov, nemá ani tušenie.

Žeriavy kráľovské v Masai Mara

Žeriavy kráľovské v Masai Mara

Najvhodnejšia denná doba na pozorovanie zvierat je ráno alebo podvečer, kedy je ich aktivita najvyššia. Cez deň sa väčšina zveri schováva pred spaľujúcimi lúčmi horúceho afrického slnka. Ak sa vám nepošťastí vidieť leva, geparda či leoparda priamo pri love, nezúfajte, na lenivo povaľujúce sa zvieratá pod stromami narazíte celkom určite, pretože mačkovitých šeliem je tu skutočne obrovské množstvo.

Masai Mara – krajina Masajov

Pôvodní obyvatelia oblasti sú prevažne pastieri, ich bohatstvo sa určuje podľa veľkosti stáda. Živia sa hlavne živočíšnou potravou, obilniny a zelenina na ich jedálničku spravidla chýbajú, pretože poľnohospodárstvo a obrábanie pôdy Masaji považujú za podradné činnosti. Hlavnou zložkou ich potravy je preto mlieko, ktoré často miešajú a konzumujú s hovädzou krvou. Mäsom sa stravujú len veľmi zriedka, cennejšie sú pre nich živé kusy dobytka.

Aj napriek tomu, že Masajovia žijú stále v súlade s okolitou divokou prírodou, nepriamo sa podieľajú na jej ničení. Ich početné stáda spásajú veľké množstvo zelene a tým zostáva menej potravy pre divokú zver, ktorá tak môže byť ohrozená.

Masajovia

Masajovia

Podnikaví Masajovia

Čím ďalej viac Masajov prichádza na to, že turisti prinášajú peniaze, preto mnohí z nich predávajú suveníry. Táto činnosť nie je zďaleka tak náročná, ako celoročná starostlivosť o dobytok a vynáša nemalé peniaze za minimum práce. Preto sa pripravte na neodbytných a mnohokrát až nepríjemných domorodcov, ktorí vám budú nejaký ten suvenír vnucovať za každú cenu.

Podnikaví Masajovia majú aj ďalšie privýrobky. Ak sa chcete odfotiť s týmto domorodým obyvateľstvom, budete musieť hlboko siahnuť do vrecka. Mnoho turistov je ale ochotných si za foto s týmito krásnymi, pestrofarebne odetými ľuďmi priplatiť.

Na Masajov narazíte aj v prímorských letoviskách, kde nielen, že predávajú suveníry, ale organizujú dokonca tanečné predstavenia pre turistov, ktoré sú priam pastvou pre oči.

Masajské suveníry

Masajské suveníry

Na safari do Masai Mara

Výlet do safari Masai Mara majte vopred objednaný v niektorej z našich či európskych cestovných kancelárií. Vydávať sa do rezervácie na vlastnú päsť sa príliš neodporúča. Suma, na ktorú by sa vaša návšteva v tomto prípade mohla vyšplhať, bude oveľa vyššia, pretože domorodci považujú Európanov za bohatých a budú preto chcieť za svoje služby, či už sprostredkovanie výletu priamo na mieste alebo sprievodcovstvo, kráľovsky zaplatiť.

Safari Masai Mara

Safari Masai Mara

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.