Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Lübeck, krásne mesto bratov Mannovcov aj Güntera Grassa

Lübeck, Nemecko

Lübeck, Nemecko

Prístavné mesto Lübeck leží na severe Nemecka, na juhovýchode Šlezvicko-Holštajnska. Jeho stredoveké centrum je od roku 1987 zapísané na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Okrem skvostných pamätihodností sa mesto preslávilo aj vďaka nemeckému spisovateľovi Thomasovi Mannovi, ktorý doň umiestnil dej románu Buddenbrookovci, za ktorý získal Nobelovu cenu.

Jedinečný okruh chránený UNESCOM

Lübeck sa prezýva „mesto siedmich veží“. Jedná sa o veže piatich veľkých kostolov. Práve tie vytvárajú historickú siluetu mesta. Asi pätina historickej časti bola v apríli 1942 zničená náletom, ale postupne je Lübeck dôkladne obnovovaný. Centrum sa pre svoje kultúrne bohatstvo stalo pochopiteľne vyhľadávaným turistickým cieľom, zaujímavá je predovšetkým najstaršia časť Lübecku, ktorá sa nachádza z väčšej časti na ostrove medzi riekou Trave a priehradou Wakenitz. Chránený okruh zahŕňa najdôležitejšie stavby: kláštor, zachovanú štvrť Koberg z 13. storočia, kostol sv. Jakuba, radnicu, Špitál sv. Ducha, soľné sklady na ľavom brehu Trave a štvrť patricijských domov z 15. a 16. storočia medzi kostolom sv. Petra a Holštajnskou bránou. Niektoré budovy, ako napríklad táto brána, stoja mimo ostrova.

Historická zástavba v Lübecku

Historická zástavba v Lübecku

Radnica v Lübecku

Tehlová gotická radnica patrí k najvýznamnejším v Nemecku. Stavba z 13. storočia bola v rokoch 1435 a 1590 rozšírená, čo vysvetľuje rôzne architektonické štýly a časti. Aj dnes plní svoju úlohu sídla správy, občianstva, výborov a senátu. S veľkou obrazovou stenou, malými okrasnými balkónmi a tromi vežami radnica priťahuje pozornosť každého. Prehliadky sú možné od pondelka do piatku o 11:00, 12:00 alebo o 15:00, prípadne v sobotu o 13:30. Vstupné činí 4 €.

Radnica v Lübecku

Radnica v Lübecku

Významné kostoly v Lübecku

Kostoly hrajú dôležitú úlohu v spoločenskom živote Lübecku, napríklad ako veľmi navštevované miesta pre náboženskú hudbu či ako fórum pre kultúrne a iné diskusie. Za radnicou sa nachádza pravý vzor severonemeckej tehlovej gotiky – farský kostol Panny Márie, trojloďová gotická stavba z rokov 1250 až 1350 s dvoma vežami, ktoré dosahujú takmer 125 m. Vždy bol symbolom moci a prosperity starého hanzového mesta. Ďalšou podstatnou pamiatkou religiózneho charakteru je kostol sv. Jakuba, vysvätený ako kostol námorníkov a rybárov. Je to gotická trojloďová hala, ktorá našťastie nebola za vojny zničená, takže má vcelku bohaté pôvodné zariadenie. Najdôležitejšie sú zrejme dvoje historické organy. Kostol sv. Petra v blízkosti Holštajnskej brány je gotická trojloďová hala z 15. storočia, ktorá pri nálete úplne vyhorela. Z jej vysokej veže s vyhliadkovou galériou je nádherný výhľad na mesto. Navrch sa dostanete výťahom. Nakoniec treba spomenúť Dóm sv. Jána Krstiteľa na južnom okraji historického mesta. Bol založený v roku 1173 Henrichom Levom ako katedrála a vysvätený bol v roku 1247. Počas vojny bol bombardovacím náletom výrazne poškodený, časti vnútorného zariadenia sa ale podarilo zachrániť. Je zázrak, že prežilo toľko umeleckých diel.

Dóm sv. Jána Krstiteľa

Dóm sv. Jána Krstiteľa

Mestské brány

Počas storočí sa bohaté a prosperujúce hanzové mesto Lübeck muselo chrániť pred vonkajšími hrozbami stále silnejšími stenami a opevnením. Tri mestské brány umožňovali prístup do mesta: hradná brána na severe (Burgtor), mlynská na juhu (Mühlentor) a slávna Holštýnska (Holstentor) na západe. Na východe bol Lübeck chránený priehradou Wakenitz. Na tejto strane viedla z mesta menej bojová brána Hüxtertor.

Až do 19. storočia mal teda Lübeck štyri brány, dodnes sa však dochovali iba dve. Holštýnska brána je najznámejšia a rovnako najvýznamnejšia zachovaná mestská bránu neskorého stredoveku v Nemecku. Vo vnútri sídli múzeum dejín mesta.

Holštajnska brána

Holštajnska brána

Druhou zachovanou bránou v Lübecku je hradná brána v neskorom gotickom štýle na severnom konci historickej časti mesta. Svoj názov získala podľa starého hradu, ktorý stál vysoko nad údolím Trave a bol prestavaný na hradný kláštor v roku 1227.

Hradná brána v Lübecku

Hradná brána v Lübecku

Dom Buddenbrookovcov

V roku 1942, počas bombardovania britskými leteckými silami, bol okrem iného vážne poškodený aj dom Buddenbrookovcov. Zostala z neho len fasáda a klenutá pivnica. V roku 1954 ho kúpila banka a postavila novú budovu, kde o ďalšie tri roky neskôr otvorila pobočku. Dom sa stal svetovo známym vďaka Mannovmu románu a v roku 1991 bol vrátený do vlastníctva hanzového mesta Lübeck. Za historickou fasádou sa nachádzalo moderné centrum bratov Heinricha a Thomasa Mannovcov. Dnešná stála expozícia na prízemí učí návštevníka o vzťahu medzi nimi a ich rodným mestom. V prvom poschodí a v klenutej pivnici prebiehajú dočasné výstavy, konferencie, filmové a video prezentácie a čítania.

Dom Buddenbrookovcov

Dom Buddenbrookovcov Hiroki Ogawa

Múzeum svätej Anny

Múzeum sídli v bývalom augustiniánskom kláštore z rokov 1502-1515. K prehliadke je sprístupnená galéria starého umenia. V klenutých kostolných priestoroch si možno prezrieť kresťanské umelecké diela. Medzi najcennejšie predmety múzea patrí socha usmievavjúcej sa madony v krížovej chodbe, maľovaný oltár Lukášovho bratstva a obraz Utrpenie Krista. Pozoruhodný je aj rajský dvor zdobený sochami. V hornom poschodí majú návštevníci možnosť zhliadnuť predmety bytovej kultúry od stredoveku až po biedermeier. Múzeum sa pýši aj najväčšou zbierkou kompletne zachovaných vyrezávaných oltárov v Nemecku, z ktorých väčšina pochádza z Lübecku samotného.

Špitál Svätého Ducha

Táto nemocnica je jednou z najstarších stredovekých nemocníc v Európe a zároveň jednou z najvýznamnejších pamiatok stredoveku. Dokázala ubytovať až sto chorých, pričom toto číslo sa neskôr ešte navýšilo. Spočiatku bola využívaná pre ošetrovateľskú starostlivosť, neskôr ako domov dôchodcov. Doteraz slúži na starostlivosť o starých a chorých. Centrálny Dlhý dom je miestom konania vianočných trhov aj iných zaujímavých akcií.

Špitál svätého Ducha

Špitál svätého Ducha

Obnova pozoruhodného kostola bola zahájená v roku 1977, došlo aj k obnoveniu trinástich drevených svätých zo 14. a 15. storočia, dvoch oltárov a kazateľnice. Masívne pivničné priestory nemocnice boli po stáročia používané ako sklady. Od roku 1955 je tu vináreň, postupne rozširovaná do reštaurácie. Počas návštevy si môžte prezrieť veľkú halu a na severnej vnútornej stene chrámu obrazy skorších predstaviteľov aj mecenášov nemocnice.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.