Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Lago di Como, jedno z najkrajších miest Talianska

Lago di Como

Lago di Como

Comské jazero (taliansky Lago di Como) je fjordovité jazero v Taliansku. Nachádza sa na území provincií Como a Lecco v Lombardii a po Gardskom jazere a Lago Maggiore je tretím najväčším jazerom Talianska. So svojou maximálnou hĺbkou 410 m patrí dokonca medzi najhlbšie v Európe. Leží v nadmorskej výške 197 m a predstavuje domov pre veľmi veľa rýb, najmä pstruhy a kapre. Je samozrejme vyhľadávaným turistickým cieľom s množstvom atraktívnych parkov a kúpeľných miest. Pozdĺž členitého pobrežia leží mnoho tradičných mestečiek s romantickými promenádami, útulnými kaviarňami, obchodíkmi a rodinnými reštauráciami, kde si môžete pochutnať na pravej talianskej zmrzline či lahodnej káve. Rozvinutá lodná doprava umožňuje spojenie medzi mestami Bellagio, Menaggio a Varenna.

Najkrajšie pláže pri jazere Como

Jazerné brehy sú väčšinou prudké a skalnaté, takže nemožno očakávať nekonečné piesčité pláže, avšak je tu niekoľko unikátnych miestečiek, kde môžete stráviť pekný deň. Pokojné prostredie s kamienkovú plážou a trávnatou plochou nájdete v polouzavreté zátoke Laghetto di Pión blízkosti mestečka Colico. Uchádzajúci piesočnú pláž má Lierna na južnej strane jazera. Pobyt pri vode v príjemnej atmosfére si užijete tiež v Derviu. Juhozápadnému výbežku jazera sa však radšej vyhnite, tam je prístup k vode veľmi problematický, ak nie priamo nemožný.

Pláže pri Lago di Como

Pláže pri Lago di Como

Lago di Como na bicykli

Malebné okolie jazera ponúka hladké asfaltovej cesty a úchvatné zjazdy, a preto je veľmi populárna aj u cyklistov. Lago di Como možno obísť zo všetkých strán. Vzhľadom k tomu, že brehy lemujú početné mestá a dedinky, môžete sa cestou zastaviť na rade atraktívnych miest a zhliadnuť nespočetné množstvo zaujímavostí. Vyjdite si napríklad pod úpätie ohromujúceho masívu Grigny či na úžasnú vyhliadku Rifugio San grata. Otvoria sa pred vami prekrásne výhľady na horské štíty a samotné jazero. Po etapách, ktoré strávite na slnku, sa potom určite radi odmeníte kúpeľom v Lago di Como, ktorého teplota sa na jar pohybuje medzi 18-22 ° C. V lete dosahuje okolo 23 ° C, záleží však na veterných podmienkach.

Obíďte Lago di Como na bicykli

Obíďte Lago di Como na bicykli

Tipy na výlety v okolí Comského jazera

Varenna sa hovorí aj mesto tisícov príležitostí a tisícov dôvodov k návšteve. Rozhodne je tu veľa miest, ktoré by ste mali vidieť, napr. Hrad Vezio (Il Castello di veži) s mohutnou vežou, starobylý kostol sv. Jána Krstiteľa (Chiesa di San Giovanni Battista) zdobený freskami zo 16. storočia, námestie sv. Juraja, veľkolepý komplex budov a záhrad Villa Cipressi a mnoho ďalšieho.

Varenna

Varenna

Tunajšie záhrady Giardini di Villa Cipressi sú prístupné verejnosti. Toto majstrovské dielo architektúry sa vyznačuje radom schodov a terás sklonených k jazeru. Kvitnú tú početné druhy rastlín, objavte ich všetky! Úchvatnú botanickú záhradu, plnú vzácnych a exotických druhov, nájdete tiež na mieste bývalého cisterciánskeho kláštora prestavaného na vilu, kde sa dnes nachádza konferenčné centrum. Vzniklo tu obdivuhodné spojenie terasovitej záhrady a sochárskych prvkov. Villa Monastero láka k dlhej prechádzke pozdĺž jazera a na zastavenie v niektorom z mnohých pôvabných zákutí.

Bellagio

Bellagio

V malebnej polohe na východnom brehu jazera Como leží obec Bellagio. Úzke strmé uličky tohto historického mestečka ponúka úchvatné pohľady na trblietajúceü sa vodnú hladinu. Turistov však do týchto priestorov priťahujú aj jedinečné pamätihodnosti, napríklad zachovaná románska bazilika sv. Jakuba z 12. storočia s vysokou vežou či barokovo prestavaný kostolík sv. Jaroslava vedľa radnice. Nad mestom stojí Villa Serbelloni z 15. storočia, v ktorej dnes sídli Rockefeller Foundation. Na brehu jazera sa vyníma Villa Melzi d'Eril, postavená a vyzdobená v klasicistickom slohu význačnými umelcami. Do Bellagia vedie priama cesta z Coma. Pravidelne tadiaľ jazdia verejné autobusy.

Varenna

Varenna

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.