Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

La Paz v Bolívii ohromí trhoviskom čarodejníkov aj množstvom pamiatok

La Paz, Bolívia

La Paz, Bolívia

Oficiálnym hlavným mestom Bolívie je Sucre, administratívnym mestom a sídlom vlády je však La Paz ležiacej v kaňone rieky Choqueyapu pod náhornou plošinou. Nenájdete tu síce svieža zeleň a prírodu plnú farieb, zato však môžete navštíviť najvyššie položené golfové ihrisko na svete alebo množstvo múzeí a významných pamätihodností, ku ktorým patrí aj kostol Iglesia de San Francisco.

Čarodejnícky trh (Mercado de las Brujas)

Trhovisko čarodejníkov sa rozkladá neďaleko kostola Iglesia de San Francisco. Môžete tam zakúpiť neuveriteľné veci, napríklad rôzne amulety, zvláštne elixíry, liečivé rastliny, duchovné rady, strieborné ozdoby aj vynikajúce sladkosti. To sú však ešte stále tie menej zaujímavé predmety. Verili by ste, že tu zoženiete aj časti žaby, sovie perie, sušené korytnačky, hviezdice a hady? Pre tých, ktorí trpia určitým ochorením, hľadajú bohatstvo alebo uspokojivú pomstu voči nevernému partnerovi, je trh tým správnym miestom. Väčšina tovaru predávaného trhovými predajcami sa používa v rituáloch prinášajúcich zdravie, lásku, inteligenciu, ochranu, šťastie a dlhovekosť. A keby nič iné, lektvary zabalené do pestrofarebných škatuliek môžu byť pôsobivým suvenírom z cesty.

Čarodejnícky trh, La Paz

Čarodejnícky trh, La Paz

Kostol Iglesia de San Francisco

Krásne zdobený katolícky kostol pochádza zo 16. storočia a ukrýva v sebe originálnu zmes miestneho štýlu. Je jedným z najväčších turistických lákadiel v meste a dôležitou historickou pamiatkou. Obdivovaný býva nielen pre svoju zložitú vyrezávanú fasádu. Stojí priamo v centre, na námestí Plaza San Francisco. V priebehu rokov prechádzal radom zmien. Pôvodná stavba sa v roku 1612 zrútila kvôli extrémnemu sneženiu a až v rokoch 1743-1744 začala stavba súčasného kostola. Tá bola dokončená v roku 1753. Medzi rokmi 1950-1960 bol však kláštor zničenýa átrium prestavané. Následne v rokoch 1965-2005 bol obnovený kostol aj kláštor a časť kláštora začala byť využívaná ako múzeum.

Kostol Iglesia de San Francisco

Kostol Iglesia de San Francisco

Návšteva samotného kostola je zadarmo, ale kto si bude chcieť pozrieť kláštor a preskúmať strechy, ten už si musí kúpiť vstupenku. Tiež je potrebné vziať na vedomie, že v kostole sa nesmie fotografovať. Španielsky alebo anglický sprievodca poskytne turistom informácie o histórii a konštrukčných prvkoch budovy či tamojších obrazoch. Tiež vezme záujemcov do katakomb, kde bol pochovaný Pedro Murillo. Prehliadku zakončí zvonica s úžasným výhľadom na mesto.

Zvonica kostola Iglesia de San Francisco

Zvonica kostola Iglesia de San Francisco

Mirador Killi Killi

Jeden z najpôsobivejších pohľadov na La Paz poskytuje Mirador Killi Killi, pomenovaný podľa malého miestneho vtáka. Výhľad na mesto, s rozhľadom skoro 360 stupňov, umožní návštevníkom vidieť najvýznamnejšie stavby s dominantnou horou Illimani v pozadí. Mirador Killi Killi neslúžil len ako základňa, z ktorej sa mesto mohlo obdivovať, ale tiež ako miesto dozoru pre domorodého vodcu Tupaca Katariho. Dostanete sa sem pešo, ale vzhľadom k nadmorskej výške a strmému výstupu do kopca sa odporúča skôr verejná doprava. Taxi i autobusy sú tu lacné a dovezú vás priamo ku schodom vedúcim k vyhliadke. Mirador má tiež k dispozícii ihrisko a upravené záhrady. Vstup je zadarmo.

Mirador Killi Killi

Mirador Killi Killi

Plaza Murillo

Námestie Plaza Murillo sa nachádza v štvrti Casco Viejo (v starom meste) a je ohraničené niektorými z najdôležitejších politických budov. V roku 1558 ho navrhol Juan Gutiérrez Paniagua. Pomenované bolo na počesť bolívijského hrdinov Pedra Murilla, signatára zakladajúceho dokument o nezávislosti, zadržaného a popraveného španielskymi vojskami v roku 1810. Počas koloniálnych čias bolo námestie scénou verejného života, obklopené krásnymi eukalyptovými stromy. Stála na ňom veľká socha Neptúna. Bolo tiež hlavným zdrojom vody, vďaka čomu sa stalo obľúbeným miestom na stretávanie ľudí. Na jednej strane námestia stojí impozantná katedrála z roku 1835 a vedľa nej je koloniálny vládny palác, sídlo prezidenta Bolívie. Je známy tiež pod názvom Palacio Quemado (spálený palác). Mal veľkú smolu, pretože dvakrát vyhorel. Oproti budove stojí socha venovaná prezidentovi Gualbertovi Villarroel.

Plaza Murillo, La Paz

Plaza Murillo, La Paz

Údolie mesiaca (Valle de la Luna)

Asi 10 km od mesta sa nachádza jedinečné miesto Valle de la Luna čiže Mesačné údolie. Je tvorené podivuhodnými geologickými útvarmi pripomínajúcimi zlatistú mesačnú krajinu, zdanlivo pustú. Leží len kúsok od civilizácie a je zrejme najpestrejšou oblasťou v okolí. Skôr než údoliu sa podobá akémusi skalnatému bludisku plnému farieb, od najsvetlejšej béžovej cez červenkastú až po purpurovú. Bujnou vegetáciou zrovna neoplýva, ale napriek tomu sa tu vyskytujú niektoré druhy kaktusov.

Údolie mesiaca (Valle de la Luna)

Údolie mesiaca (Valle de la Luna)

Tiwanaku

Staré archeologické nálezisko Tiwanaku bolo pomenované po jednej z najdôležitejších civilizácií pred ríšov Inkov a od roku 2000 je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Nachádza sa 72 km západne od mesta La Paz, ale bola by veľká škoda ho nenavštíviť. Ruiny jedného z najstarších a najvyššie položených miest ležia v blízkosti juhovýchodného brehu jazera Titicaca. Sú tvorené pôsobivými architektonickými štruktúrami, ako sú paláce, chrámy, pyramídy a obrie monolity. Verejnosť si môže prezrieť aj bránu slnka Puerta del Sol, bránu mesiaca Puerta del Luna, polopodzemný chrám alebo malé kryté múzeum, ktoré poskytuje informácie o ruinách a predkolumbijskou civilizáciu.

Tiwanaku

Tiwanaku

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.