Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Krkonošský národný park nadchne športovcov aj rodiny s deťmi

Sněžka, Krkonoše

Sněžka, Krkonoše

Krkonošský národný park bol vyhlásený 17. mája 1963 a rozdelený do troch zón. Do prvých dvoch, prísne prírodnej a riadenej prírodnej zóny, je vstup mimo značených trás zakázaný. V tretej okrajovej zóne sa návštevníci väčšinou môžu pohybovať voľne aj po lesoch a lúkach. Tunajšia príroda je rozmanitá a ukrýva mnoho vzácnych druhov rastlín aj živočíchov. Poslaním parku je okrem zlepšovania prírodného prostredia aj využívanie danej oblasti k ekologicky únosnej turistike. Chránené územie Krkonošského národného parku leží na severozápade okresu Trutnov a z časti tiež v okresu Semily a Jablonec nad Nisou. Štátne hranice ho oddeľujú od Karkonoskiego Parku Narodowego v juhozápadnom Poľsku. V roku 1992 boli oba parky zaradené do siete biosférických rezervácií UNESCO.

Pešia turistika v Krkonošskom národnom parku

Pešia turistika má v Krkonošiach dlhoročnú tradíciu. Samozrejme je potrebné dodržiavať návštevný poriadok, držať sa turisticky značených ciest a správať sa v súlade so zákonom o ochrane prírody. Potom si môžete v pokoji a s potešením užívať približne 700 km turistických značených trás, ktoré vedú všetkými zónami a vďaka rozmanitému terénu pochopiteľne ponúkajú aj rôznu náročnosť. Sú preto vhodné pre rodiny s deťmi, príležitostných výletníkov aj pre zapálených športovcov. V zime bývajú niektoré z nich uzavreté. V tomto období uľahčuje orientáciu chodcom aj lyžiarom tyčové značenie doplnené plechovými značkami so symbolmi osád, vrcholov a pod.

Doprajte si výlet po niektorom z mnohých náučných chodníkov. Chodník Čiernohorské rašeliniská vás napr. zavedie na nenáročnú cestu do sedla medzi Černou horou a Světlou. Začína na Václaváku a dozviete sa na nej, ako vzniká rašelinisko alebo kto ho zabíja. Cestu vám navyše ešte uľahčí lanovka z Jánskych Lázní na Černú horu. Tá však nie je vhodná pre kočíky. Okruh je dlhý celkovo 3,5 km a má päť zastávok.

Náučný chodník Černohorské rašelinisko

Náučný chodník Černohorské rašelinisko

Veľmi obľúbený výlet takmer dokonalým ľadovcovým údolím potom ponúka chodník Labský důl, ktorá však nie je vhodná pre kočíky. Je dlhá 7,5 km a má osem zastávok. Ukáže vám stopy po obrej lavíne či skutočný kotol keltských druidov. Najľahší prístup sem vedie po modro značenej ceste zo Špindlerovho Mlyna.

Ale ak túžite po výlete, kam sa ľahko dostanete aj s kočíkom, skúste chodník Živá mŕtva Mumlava okolo Mumlavského vodopádu. Vydajte sa pohodlnou cestou z Harrachova. Trasa je dlhá 4,7 km a má šesť zastávok.

Mumlavský vodopád

Mumlavský vodopád

Krkonošský národný park - raj športovcov

Krkonošský národný park priťahuje aj milovníkov cykloturistiky, lyžovania, snowkitingu, horolezectva a lezenia na ľadopádoch, vodných športov alebo aj paraglidingu. Každý milovník adrenalínu si tu nájde to svoje. Majte však na pamäti, že jazda na bicykli je možná iba na vyznačených cyklotrasách, ktoré sú vhodné pre rodiny i nenáročných turistov. Čo sa týka lyžovania, Krkonoše patria k jeho kolískam. Pre zjazdové aj bežecké lyžovanie sa tu nachádzajú tie najatraktívnejšie terény. Horolezectvo a ľadolezectvo je možné iba v povolených lokalitách, ako sú Lubošské skaly na Harrachovsku alebo Hranostají skaly v Strážnom.

Lyžovanie v Krkonošiach

Lyžovanie v Krkonošiach

Tipy na výlety

Ku Krkonošským horám neodmysliteľne patria aj početné sakrálne pamiatky. Krásne kostoly na vás čakajú napr. v Harrachove, Rokytnici nad Jizerou, Poniklé, Špindlerovom Mlyne, v Rudníku či Hornom Maršove. Do Harrachova sa vydajte aj za peknou kaplnkou sv. Alžbety, ktorá je klenotom medzi krkonošskými kaplnkami. K najmladším sakrálnym stavbám Krkonoš potom náleží kaplnka sv. Huberta, patróna poľovníkov, v Benecku. Zaujímavú kaplnku sv. Vavrinca nájdete na Sněžke, najvyššom bode parku aj celej Českej republiky.

Kostol v Kořenove

Kostol v Kořenove

Z technických pamiatok, ktoré rozhodne stoja za návštevu, spomeňme napríklad rozhľadňu Štěpánka, najstaršiu a najznámejšiu rozhľadňu na pomedzí Krkonôš a Jizerských hôr. Jej výstavba na vrchu Buchstein (Hviezda) sa začala už pred viac ako 160 rokmi. Milovníci skokov na lyžiach radi zavítajú ku skokanským mostíkom na severnom svahu Čertovej hory v Harrachove. Avšak Harrachov nežije iba športom! Nájdete tu aj areál najslávnejšej krkonošskej sklárne s pôvodnou brusiarňou. Zo všetkých možných krkonošských výletov si vyberie naozaj každý, dokonca aj ten, kto má rád temné a strašidelné priestory. Ten potom môže navštíviť historickú baňu Kovárna v Obrej bani, najrozsiahlejšej banskej sústave Krkonoš.

Sklárne Harrachov

Sklárne Harrachov

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.