Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Krásna španielska dedinka Mijas láka nielen na pamiatky

Mijas, Andalúzia, Španielsko

Mijas, Andalúzia, Španielsko

Dedinka Mijas je príjemné rekreačné stredisko na juhu Andalúzie, vzdialené 30 km od hlavného mesta provincie Málagy. Pozornosť turistov priťahuje najmä pobrežím Mijas Costa, ktoré sa tiahne v dĺžke dvoch kilometrov a ukrýva populárnu pláž La Gaviotas. Mijas patrí vďaka svojej pohodovej atmosfére a tradičnej architektúre k najnavštevovanejším a najkrajším letoviskám Andalúzie.

Počasie v Mijas

Klíma Mijas sa vďaka blízkosti mora vyznačuje polo-tropickými teplotami. Zimné dni sú tu väčšinou teplé a príjemné, noci bývajú chladnejšie. Od mája do októbra možno očakávať veľmi teplé počasie. Najvyššie teploty bývajú v júli a auguste. Na začiatku augusta sa pohybujú okolo 40 °C. Za horúcich letných nocí sa tu nezaobídete bez klimatizácie.

Pláže v Mijas

Pláže v Mijas

Čím je dedinka Mijas zaujímavá a čo tam môžete podniknúť?

Tradičným dopravným prostriedkom v dedine sú somáre. Často tak narazíte na miestnych obyvateľov, ako sa na nich vezú. Mijas je súčasťou skupiny dedín ležiacich na Ruta de los Pueblos Blancos, t.j. Na Ceste bielych dediniek. Vyznačujú sa svetlými, kvetinami zdobenými domčeky a úzkymi kľukatými uličkami. Vzhľadom k tomu, že v Mijas je rybolov stále aktívny, môžete si v miestnych reštauráciách dopriať čerstvé plody mora a najrôznejšie rybie pochúťky. Pokiaľ vám ryby nič nehovoria, zastavte sa radšej v niektorej z tunajších kaviarní.

Oslí taxík v Mijas

Oslí taxík v Mijas

Ekonomika Mijas je založená hlavne na turistickom ruchu. Láka na zaujímavé múzeá, pôsobivé historické centrum a obchody so suvenírmi. Kultúru a tradície reprezentuje ľudové múzeum s množstvom umeleckých exponátov. Mijas má dokonca sedem golfových ihrísk (a ďalšie štyri sú vo výstavbe), vrátane najväčšieho golfového komplexu v Španielsku La Cala Resort na pobreží Costa del Sol. V letovisku nájdete aj menší vodný park Parque Acuático Mijas so šmykľavkami a tobogánmi. Vybláznite sa v tamojších bazénoch, alebo vyskúšajte ďalšie zábavné aktivity, ktoré Mijas ponúka, napr. plážové športy.

Mijas Golf

Najkrajšie pamiatky v Mijas

Stará časť Mijas s bielymi uličkami slúži v podstate ako improvizovaný balkón s fantastickým výhľadom na Stredozemné more. Dedina je však populárna nielen kvôli svojej bezprostredne zjavnej kráse, ale aj pre svoje sochy, kultúrne budovy, pôsobivé pamätihodnosti, kostoly a svätyne. Na začiatku ulice „San Sebastian“, jednej z najmalebnejších a najfotografovanejších ulíc Costa del Sol, stojí kaplnka San Sebastian. Bola postavená koncom 17. storočia a jej fasáda je vybavená hodinami inštalovanými v roku 1902. Súčasný kostol Nepoškvrneného počatia bol v minulosti známy ako farský. Ukrýva zvonice a fresky apoštolov, ktoré pochádzajú už zo začiatku 16. a zo 17. storočia. Kostol bol postavený na mieste starobylého maurského hradu.

Ulica San Sebastian v Mijas

Ulica San Sebastian v Mijas

Spomeňme ešte aspoň kaplnku Calvario, ktorá sa nachádza na úpätí hory, ale dá sa k nej dôjsť pešo cez háj. Trasa je označená železnými krížmi. Hovorí sa, že kaplnka kedysi slúžila ako útočisko karmelitánskych mníchov. Otvára sa v piatok v neskorom čase, ale jej návšteva stojí za to. Navyše je odtiaľto krásny výhľad na pobrežie a Stredozemné more.

Kaplnka Calvario v Mijas

Kaplnka Calvario v Mijas

Vašu pozornosť určite zaujme aj starodávna maurská stena s nádhernými záhradami. Pevnosť Mijas bola postavená v priebehu stredoveku, z tejto doby sa však zachovali len niektoré zvyšky veže, ktorá bola prestavaná pred niekoľkými rokmi, a obvodové múry. To ostatné je výsledkom moderných rekonštrukcií. Ďalším z mnohých zaujímavých miest v Mijas je aréna, postavená v roku 1900 na základe neúprosných petícií dedinčanov. Bola uvedená do prevádzkyv tom istom roku. Je jedinečná vďaka svojmu oválnemu tvaru. Navštíviť ju možno za 4 €, v zime od pondelka do utorka v čase 10:00–19:00 alebo v lete od pondelka do soboty v čase 10:00–22:00. Každú nedeľu počas leta býva prístupná medzi desiatou a osemnástou hodinou.

Aréna v Mijas

Aréna v Mijas

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.