Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kraj Beaujolais – slávna súčasť Burgundska

Kraj Beaujolais

Kraj Beaujolais

Áno, už podľa názvu určite väčšina z Vás uhádla, že zavítame do Francúzska. Čo sa Vám vybaví, keď počujete názov tejto krajiny? Mne Paríž, luxusná dovolenka pri mori na Azúrovom pobreží, levanduľové polia, Disneyland, film Žandári vo výslužbe s úžasným hercom Louisom de Funèsom alebo preslávené víno a pravé šampanské.

Oblasť Beaujolais sa nachádza v Burgundsku v juhozápadnom Francúzsku a jej hlavným mestom je Villefranche-sur-Saône. Centrálnu časť tohto kraja pokrýva cca 22 500 ha viníc a miestne víno je naozaj svetoznáme. Turistami je táto oblasť vo veľkom vyhľadávaná aj vďaka mnohým cyklistickým trasám a podmienkam vhodným aj na pešiu turistiku.

Víno a jedlo

Vinohrady tu nájdeme aj na úpätí hôr vo výške až 400 m. Jedná sa o jedinú vinársku oblasť vo Francúzsku, ktorá neprodukuje stolové víno. Hrozno sa zbiera ručne a je spracovávané celé. Okrem vína oblasť ponúka aj iné domáce produkty ako kozie syry, tradičné salámy, ovocie a med.

Vinice v Beaujolais

Vinice v Beaujolais

Sviatok Beaujolais Nouveau

Je sviatkom mladého červeného vína, ktorý sa koná každý rok tretí štvrtok v novembri. Pred každou vinotékou sa objaví malý stolček so syrmi a každý môže ochutnať dobré víno. Vlastnosti tohto vína sú nasledovné: ľahké, minimum trieslovín, výrazná ovocná vôňa a obsah alkoholu maximálne 12%.

Beaujolais Noveau

Beaujolais Noveau

Tento sviatok pochádza z 19. storočia a ako vlastne vznikol? Netrpezliví vinári z oblasti Beaujolais dávali na trh ešte mladé nevyzreté víno a poškodzovali tak povesť ostatných vín. Boli teda potrestaní zákonom, ktorý nariadil, že Beaujolais Nouveau sa smie otvoriť všade na svete až 15. novembra, v roku 1985 bol ustanovený termín na súčasný tretí štvrtok v novembri.

Východ slnka v Beaujolais

Východ slnka v Beaujolais

Putovanie po kraji

Ak chcete oblasť aj bližšie spoznať, určite začnite mestom Villefranche, ktoré pochádza z 12. storočia a je plné renesančných budov. Ak Vás láka vidiek, navštívte Pierres Dorées (zlaté kamene), čo je chránené územie pozostávajúce zo zhruba 40 dedín. Domy sú postavené z vápenca okrovej farby a sú obložené rímskymi škridlami. Ak máte radšej prírodu, vydajte sa k jazeru Las des Sapins (rozloha 40 ha) alebo na prechádzku do lesa Les Plechéres či Chambonne.

Dedinka Oingt (Pierres Dorées)

Dedinka Oingt (Pierres Dorées)

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.