Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kedy a ako začať učiť deti lyžovať?

Nie je nad to vyraziť v zime na hory za čerstvo napadnutým snehom, sviežim vzduchom a rozprávkovou atmosférou. Vaše deti sa už určite tiež tešia, aj keď zatiaľ nevedia lyžovať. Kedy je najvhodnejšia doba, aby sa prvýkrát postavili na lyže? Akým spôsobom by pritom mali rodičia postupovať? Odpovede nájdete v našom článku.

V koľkých rokoch by sa deti mali začať učiť lyžovať?

Štandardne sa doporučuje začať s výukou lyžovania po treťom roku, ale napriek tomu sa na svahu objavujú aj omnoho mladšie, dvojročné či dokonca jednoročné deti. Záleží totiž na stupni psychického a fyzického vývoja každého jednotlivca. Čo to presne znamená? Že je potrebné brať ohľad na motorické schopnosti dieťaťa a tiež na to, či už je vôbec schopné pochopiť, že lyžuje a prečo. Pri niektorých deťoch môže vývoj motorických schopností prebiehať dlhšie, a tak môžu mať spočiatku problémy s koordináciou pohybu. Ak sa rozhodneme pre výuku v lyžiarskych školách, je potrebné tiež zvážiť, či a ako dlho vydrží dieťa bez prítomnosti rodičov.

Ako si najlepšie overiť, či je už dieťa na výuku lyžovania pripravené? Pokúsme sa zodpovedať si na nasledujúce otázky. Zvládne bez problémov poldenný peší výlet? Jazdí už na bicykli? Vie urobiť kotuľ? Všetky tieto základné veci nám pomôžu určiť, ako je na tom dieťa s rovnováhou a obratnosťou. Pamätajte, že nič sa nesmie uponáhľať, a ak dieťa nie je fyzicky ani psychicky vyzreté, môžeme to kľudne skúsiť až budúci rok. 

Ak sa ale rozhodneme začať už v troch rokoch dieťaťa, mali by sme s ním lyžovať hodinu, maximálne dve denne. Deti v tomto veku sa totiž pomerne rýchlo unavia a neudržia pozornosť. Ideálne je začať hneď ráno, prípadne doobeda, kým sú deti čerstvé. Ale aj tak sa doporučuje počas prvej hodiny urobiť niekoľko prestávok a skúsiť dieťa zaujať aj niečím iným, aby sa nezačalo nudiť. Rozhodne by sme ho do lyžovania nemali nútiť.

Niektorí rodičia možno budú chcieť namiesto lyžovania naučiť dieťa snowboardovať. Pretože sa jedná a motoricky náročnejší šport, než je lyžovanie, doporučuje sa s ním začať až okolo šiesteho roku veku. Udržať rovnováhu na snowboarde je predsa len ďaleko ťažšie, ale aj tu výnimky potvrdzujú pravidlo. Na svahu natrafíte občas aj na trojročných snowboardistov, takže zase – záleží na motorických schopnostiach a vývoji konkrétneho dieťaťa.

Všeobecne sa doporučuje začať najprv s lyžovaním, pretože je možné začať v omnoho útlejšom veku. Ale ak chcete mať z dieťaťa vyložene snowboardistu, nie je potrebné, aby muselo ešte predtým vedieť lyžovať.

Ako začať deti učiť lyžovať?

Možností je viac. Mnohí rodičia netúžia svoje dieťa okamžite odložiť do lyžiarskej školy, ale chcú ho sami začať učiť lyžovať. Konieckoncov, čo je krajší pohľad, než keď sa pozeráte na svoje dieťa, ako sa s vašou pomocou zlepšuje?

Začíname s výberom správnych lyží. Pre deti často nie je rozhodujúca značka, ale skôr farba. Každopádne musíme určiť správnu dĺžku lyží, tie by mali byť o desať až dvadsať centimetrov kratšie, než koľko malý lyžiar meria. Takže by mu mali siahať zhruba pod bradu.

Ak ide o lyžiarky, volíme skeletové a nie príliš tesné. A v žiadnom prípade nezabudnite na bezpečnostnú prilbu a lyžiarske okuliare. Pre prvé lyžovanie na skúšku úplne postačí, keď si všetku túto výbavu požičiame. Ale nezabúdajte, že k vlastným lyžiam, ktoré deti chápu skôr ako svoje hračky, majú malí lyžiari úplne iný vzťah.

So samotnou výbavou začíname tzv. „na suchu“. Vyskúšame deťom lyžiarky aj lyže doma, predtým ako vyrazíme na hory, nech vedia, aké to je, mať tie zvláštne veci na nohách. Nechajme ich, než si skúsia vstať zo zeme a trošku chodiť. Samozrejme niečím – napr. dekou – zakryjeme podlahu, aby sme ju nepoškodili.

Keď sa už ocitneme priamo na horách, snažíme sa vybrať mierny a prehľadný svah, kde nebude príliš rušno. Ideálne sú napríklad rakúske strediská začiatkom novembra, keď ešte býva na kopcoch relatívne prázdno. Vyberáme také, ktoré majú k dispozícií sedačkové lanovky či kabíny. Nečakajte, že dieťa hneď zvládne samé jazdiť na vleku. Od začiatku ho vedieme ku správnemu postoju na lyžiach. Niektorí rodičia volia metódu „výuky na lane“, ktorú odborníci príliš neodporúčajú, ale naopak niekomu sa môže osvedčiť. Môžeme jazdiť s paličkami aj bez nich, každá taká zmena dieťa baví a motivuje. Možno je konieckoncov lepšie začať najprv bez paličiek. Najskôr skúsime oblúk šikmo ku svahu, čím sa dieťa naučí samé zastaviť a bude mať väčší pocit bezpečia. Trénujeme prácu kolien a postupne vedieme drobca k plynulým, otvorenejším oblúkom. Neskôr môžeme využiť detské lyžiarske parky v niektorých strediskách, ktoré ponúkajú rôzne slalomy, skokanské mostíky, jazdu v hlbšom snehu. To všetko pomaličky zvyšuje sebaistotu dieťaťa.

Skiareály vhodné (nielen) pre deti

Problémom na svahoch býva hustá premávka a neohľaduplnosť lyžiarov a snowboardistov. Preto by sme si mali nájsť vyložene detské zjazdovky s malými vlekmi, ktoré sú pre našich neskúsených potomkov omnoho vhodnejšie. Doporučujeme napr. Oščadnicu, Donovaly, Krahule či Bachledovu dolinu. Prijateľné sú aj špeciálne hotelové zjazdovky, určené iba ubytovaným hosťom, kde býva obvykle pokojnejšia premávka.

Lyžiarske rezorty ústretové k rodinám s deťmi nájdete aj v zahraničí, napr. v už spomínanom Rakúsku. Pre deti, začiatočníkov a milovníkov lyžovania bez stresov je vhodný lyžiarsky areál Weissensee v Korutanoch. Trinásť lyžiarských škôl, z ktorých jedna má svoj cvičný areál na vrchole Brandstadl a vyniká inovatívnym prístupom k výuke detí, nájdete v najväčšom rakúskom lyžiarskom komplexe Wilder Kaiser-Brixental v Tyrolsku. Plno zábavy rodinám s deťmi prináša aj areál Tannheim Tal, nachádzajúci sa taktiež v Tyrolsku.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.