Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Jeseň v Európe má pre každého niečo – čo si vyberiete vy?

Milujete potulky prírodou, rádi sa necháte rozmaznávať vo wellness centre, alebo máte chuť obdivovať vzácne európske pamiatky? Jeseň je ideálnym ročným obdobím k návšteve zaujímavých miest. Počasie je príjemné, tropické horúčavy odvial čas a vy tak máte jedinečnú príležitosť získať nové zaujímavé zážitky a skúsenosti. Záleži len na vás, čo vás baví, teší a zaujíma.

Jesenná príroda

Jesenná príroda hrá všetkými farbami. Počasie s príjemnými teplotami hraje do kariet milovníkom pešej turistiky, zelenú majú aj priaznivci cykloturistiky, či jazdy na kolieskových korčuliach. Prechádzky jesennou prírodou, ktorá sa pomaly chystá na zimný spánok, potešia i hubárov, ktorých sezóna je práve na jeseň v hlavnom prúde.

Nielen v našom krásnom Česku zažijete farebnú jeseň. Napríklad v Slovinsku, ktoré patrí k najzelenejším zemám Európy, sa vám z farebnosti tunajšej prírody doslova podlomia nohy. Tisíce stromov, ktorých pestrofarebné lístie sa ako v zrkadle odráža na hladine Bohinjského jazera, je dychberúcim výtvorom prírody.

Jesenné kúpanie

Myslíte si, že na jeseň vodným radovánkam odzvonilo? Rozhodne nie všade. Aj na jeseň sa v niektorých destináciách vykúpete v teplom mori a nachytáte ešte nejaké slnečné lúče. Ideálnym adeptom k jesennému opaľovaniu sú Kanárske ostrovy, ktoré majú príjemnú klímu po celý rok. Medzi najnavštevovanejšie ostrovy patria Lanzarote, Fuerteventura, Tenerife alebo Gran Canaria.

Nie menej známy a obľúbený Cyprus má viac ako 300 slnečných dní v roku, denné teploty na Cypre dosahujú ešte aj v septembri k 32°C, 25°C nameriate až do polovice novembra. Príjemným bonusom vašej jesennej dovolenky bude taktiež menší počet turistov na plážach.

Wellness za každého počasia

Nechajte sa hýčkať. Nepriazeň premenlivého jesenného počasia môžete prečkať v niektorom z wellness centier, ktoré budú pre vaše telo aj dušu účinným balzamom. Česká republika má v oblasti wellness rozhodne čo ponúknuť. Množstvo hotelov a penziónov ponúka nekonečný relax na vynikajúcej úrovni. Zakúpiť si môžete rôzne balíčky wellness pobytov obsahujúcich relaxačné, čokoládové, alebo trebárs medové masáže, raňajky, či polopenziu, ochutnávky vín, gastronomicky zamerané pobyty a ďalšie aktivity a činnosti, ktoré majú za úlohu vás rozmaznávať, pobyt vám však môže byť zostavený priamo na mieru. Všetky vaše priania sú tak predom splnené.

Zaslúžený odpočinok si môžete vychutnať nie len u nás, ale napríklad aj na Slovensku, či v Maďarsku, ktoré patria so svojími termálnými kúpeľmi a vynikajúcími službami v oblasti wellness k európskej špičke.

Jedlo a pitie

K jeseni patria rôzne oslavy a festivaly. K tým vôbec najtypickejším patrí vinobranie, ktoré má ako u nás, tak i v iných európskych krajinách dlhoročnú tradíciu. Známe Pálavské vinobranie v prekrásnom prostredí mesta Mikulov sa koná druhý septembrový víkend a je pomyselným vrcholom vinárskej sezóny. Poďte si vychutnať tri dni vyplnené bohatým kultúrnym programom, hektolitrami vynikajucého vína rôznych značiek a ochutnávkami vybraných lahôdok. Nemenej lákavé je vinobranie v Taliansku, či Francúzsku, odkiaľ pochádzajú tie najkvalitnejšie vína v Európe.

Október, respektíve obdobie od 22. septembra do 7. októbra 2018, je v znamení najväčšieho európského pivného festivalu Oktoberfest. Statisíce milovníkov chmeľového moku sa každoročne schádzajú do nemeckého Mníchova, aby tu ochutnali množstvo druhov pív, obdivovali kypré tvary pekných servírok v tradičných krojoch a prežili bujaré veselie a neskutočnú atmosféru festivalu, kde sa prehýbajú misy s nemeckými národnými pokrmami a pivo tečie prúdom.

Pamiatky

Predĺžené víkendy kdekoľvek v Európe sa v posledných rokoch tešia obrovskej obľube. Vysokému dopytu po eurovíkendoch odpovedá aj bohatá ponuka, ktorá uspokojí i tých najnáročnejších klientov. Chcete navštíviť Paríž a konečne vidieť Eiffelovku, vhodiť mincu fo Fontány di Trevi v Ríme, či preskúmať tzv. Bránu Orientu, čiže tureckú metropolu Istanbul a nemáte dosť času? Žiaden problém. Stačí si vybrať z bohatej ponuky krátkodobých zájazdov naplnených zážitkami a môžete začať baliť.

Jesenné lyžovanie na ľadovcoch


Nemôžete sa dočkať zimných radovánok na svahoch plných lesknúceho sa snehu? Vo východnej časti Álp bývajú už od polovice októbra ideálne podmienky k lyžovaniu na ľadovcoch. Na skvelo upravených zjazdovkách tak zažijete dokonalú lyžovačku. Obľúbeným cieľom lyžiarov je ľadovec Hintertux na konci údolia riečky Zill v rakúskom Tirolsku, Stubai, Mölltal, Pitztal s lyžiarskym strediskom Pitztaler Gletscher, alebo kaprunský Kitzsteinhorn, ktorý ponúka až 60 km zjazdoviek.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.