Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ideálny čas k návšteve Talianska? Jeseň

Jeseň pri jazere Garda

Jeseň pri jazere Garda

Pýtate sa prečo sa vydať do Talianska zrovna na jeseň? Každé ročné obdobie ma svoje kúzlo, jeseň nevynimajúc. Lístie sa zahaľuje do pestrofarebného odevu, na trh putujú jesenné plodiny a produkty z nich, malé mestá od Apulie, až k Lombardii ožívajú festivalmi všetkých druhov. Stále ešte teplé, avšak už nie horúce počasie láka k prechádzkam i kúpaniu, priaznivejšie ceny spoločne so zmenšujúcimi sa davmi turistov vás ľahko presvedčia, že ste voľbou destinácie svojej jesennej dovolenky rozhodne nešlapli vedľa. Tu je náš výpočet dôvodov, prečo navštíviť Taliansko práve na jeseň.

1. Príjemné počasie

Počasie v Taliansku je aj na začiatku jesene veľmi príjemné. September je spravidla ešte veľmi teplý, vhodný dokonca i k plávaniu v mori. Október stále patrí k teplejším mesiacom, až jeho koniec a začiatok novembra začínajú pripomínať jeseň, tak ako ju poznáme u nás, vrátane plieskaníc a početných rozmarov počasia. I na jeseň platí, že čím ste severnejšie, tým je v krajine chladnejšie. V strednom Taliansku je obvykle o niekoľko stupňov teplejšie, než na severe, na juhu sa potom zohrejete ešte viac. Až budete baliť svoju batožinu, nezabudnite si slnečné okuliare aj dáždník, nech vás nevyspytateľné jesenné počasie nezaskočí.

Jeseň v Ríme

Jeseň v Ríme

2. Jesenná žatva

Stovky rokov pretrvávajúcou talianskou tradíciou je jesenná žatva plodín a s ňou spojené oslavy žatvy. Niektorým plodinám sa v tunajšom prostredí extrémne darí, hlavne olivám a hroznu. V poslednom desaťročí začali niektoré vinice a olivové sady umožňovať návštevníkom pomáhať pri žatve. Záujemcovia tak môžu na vlastnej koži spoznať niečo z tradičného života miestnych. Jeseň tiež praje ochutnávkam vín pri organizovanej prehliadke viníc, či na vlastnú päsť, tak môžete posúdiť, ktoré odrody sú tie naj.

Chianti, Toskánsko

Chianti, Toskánsko

Od septembra do novembra prebieha zber úrody mandlí, gaštanov, bielych hľuzoviek, brokolice, zemiakov, rukoly, či cukiet. Ak máte radi dobré jedlo, obdobie zberu je jedinečnou príležitosťou k ochutnávaniu toho najlepšieho z regionálnych pokrmov pripravených z tých najkvalitnejších sezónnych potravín.

Biele hľuzovky z Talianska

Biele hľuzovky z Talianska

3. Slavnosti jedla a pitia

Jeseň v Taliansku je v znamení slávností, ktoré vzdávajú hold miestnému jedlu a vínu. Ak sa vám podarí aspoň jednu takúto slávnosť navštíviť, čaká vás nezabudnuteľný zážitok. Taký pomyselný vrchol vašeho jesenného cestovania. Jeseň v Taliansku je doslova naplnená tématickými festivalmi jedla a pitia. V rôznych kútoch zeme narazíte na desiatky festivalov, napr. festival gaštanov, čokolády, hľuzoviek, rýb, polenty, ale trebárs aj zemiakov a samozrejme vína. Návštevou niektorého z festivalov prežijete to skutočné, pravé, jedinečné a hlavne autentické Taliansko so všetkým, čo k nemu patrí. Dobrým jedlom, pitím, dobrými miestnými ľuďmi okolo vás so všetkými ich zvykmi a tradíciami. Spoznáte ich kultúru, dostanete sa im takzvane pod kožu, nahliadnete do ich životov, čo je pre mnohých hlavný dôvod, prečo cestovať.

Ochutnajte Taliansko

Ochutnajte Taliansko

4. Nižšie ceny a menej turistov

Jeseň v Taliansku sa vyznačuje pozvoľným úbytkom turistov, a s tým spojeným znížením cien ubytovania a ďalších služieb. Ceny v niektorých regiónoch klesajú už od konca augusta, počas jesene a zimy ( s výnimkou Vianoc) sa držia výrazne nižšie, než v hlavnej sezóne. Avšak niekde neušetríte ani na jeseň. Vo vyhlasených destináciách, akými sú Rím, Benátky, Florencie, Cinque Terre a pobrežie Amalfi, sa ceny pohybujú počas septembra a dokonca aj začiatkom októbra v rovnakej výške ako cez letnú sezónu. Ak sa chcete vyhnúť davom turistov, ušetriť a pritom sa obľúbených destinácií nechcete vzdať, vydajte sa na cestu v októbri, či začiatkom novembra.

Manarola, Cinque Terre

Manarola, Cinque Terre

5. Farby jesene

Jeseň v Taliansku je ako tá najkrajšia plate maliarskych farieb. Pešia turistika v Apeninách poteší milovníkov prírody, ktorí dokážu oceniť pestrosť jesennej prírody. K prechádzkam tiež pozývajú parky, napr. Boboli Gardens vo Florencii, Parco Sempione v Miláne, či prekrásne záhrady Borghese a Appian Way v Ríme.

Jeseň v Apeninách

Jeseň v Apeninách

6. Pláže na jeseň

V niektorých častiach Talianska, ako sú napr. Sicília, či Puglia, pretrváva slnečné a teplé počasie až do jesene. Vďaka tomu sa milovníci kúpania a opaľovania nemusia svojich obľúbených činností vzdávať. I keď väčšina obyvateľov talianského severu svoju plážovú sezónu už ukončila, južní susedia si môžu slnko a teplé more ešte nejaký čas vychutnávať. Ak chcete pár jesenných dní stráviť hlavne pri mori, smerujte na juh.

Pizzomunno, Puglia, Taliansko

Pizzomunno, Puglia, Taliansko

7. Začiatok lyžiarskej sezóny

Ak nie ste priaznivci teplých dní, či dokonca netrpezlivo vyzeráte prvé signály blížiacej sa zimy, určite vás poteší, že talianske Alpy zahajujú svoju dlhú lyžiarsku sezónu začiatkom decembra, pričom poslední lyžiari vychádzajú na svah často až začiatkom apríla. Potešujúci je aj fakt, že neiktoré oblasti v Taliansku ponúkajú najlacnejšie lyžovanie v Alpách.

Talianske Alpy

Talianske Alpy

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.