Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Gent, kolíska belgickej histórie s neopakovateľnou atmosférou

Gent, Belgicko

Gent, Belgicko

O Gente v Belgicku sa hovorí, že je mestom s najväčším množstvom vzácnych historických pamiatok na meter štvorcový v Európe. Druhé najväčšie flámske mesto s úžasnou atmosférou leží asi 55km od Brusela na sútoku riek Šelda a Leie.

Gent - mesto vodných kanálov

V stredoveku patril Gent vďaka výrobe súkna k najbohatším mestám Európy. Dôkazom obdobia blahobytu sú úchvatné pamiatky - veľkolepé domy, paláce a kostoly, ktoré svojou nádherou a bohatou výzdobou doslova vyrážajú dych. Dnešný Gent je predovšetkým mestom univerzitným a prístavným. Mesto je popretkávané sieťou vodných kanálov, na ktorých je možné absolvovať vyhliadkovú okružnú plavbu. Práve vďaka vodným kanálom má Gentský prístav spojenie s morom.

Vodný kanál v Gente

Vodný kanál v Gente

Do centra Gente pešo alebo na bicykli

Veľkou prednosťou Gentu je jeho centrum bez áut. Od roku 1996 bola v časti mestského centra vybudovaná pešia zóna, kam žiadne dopravné prostriedky, okrem bicyklov a vozidiel so zvláštnym povolením, nesmú. Prechádzať sa starobylými uličkami bez nutnosti vdychovať výfukové plyny sa vám skutočne všade nepošťastí.

Do centra Gentu sa autom nedostanete

Do centra Gentu sa autom nedostanete

Pamiatky v Gente

Katedrála St-Baafskathedraal

Gotická katedrála St-Baafskathedraal/Katedrála sv. Bavona je jednou z najvýznamnejších mestských pamiatok. Katedrála sa stavala dlhé roky, a preto sa vyznačuje viacerými stavebnýi slohmi. Interiér svätostánku je vskutku veľkolepý, najväčším klenotom je známy, unikátny Gentský oltár s náboženským motívom "Klaňanie baránkovi" bratov Eyckových.

Katedrála sv. Bavona v Gente

Katedrála sv. Bavona v Gente

Hrad Gravensteen

Vskutku impozantnou pamätihodnosťou v Gente je kamenný hrad Gravensteen z 12. storočia, netradične umiestnený v centre mesta. Hrad mal v dávnych dobách rôzne využitie. Slúžil ako väzenie, súd, ale aj ako práčovňa bavlny či mincovňa. V útrobách hradu sa nachádza, okrem iného, ​​zaujímavá expozícia mučiacich nástrojov vrátane repliky gilotíny. Po vystúpaní všetkých schodov až do najvyššieho poschodia hradu sa vám naskytne pekný výhľad na mesto Gent pod vami. Strechy starobylých domov, kľukaté uličky, vodné kanály, továrne, to všetko budete mať ako na dlani.

Hrad Gravensteen v Gente

Hrad Gravensteen v Gente

Kostol sv. Mikuláša

Jednou z najstarších pamiatok mesta je St-Niklaaskerk/Kostol sv. Mikuláša – patróna obchodníkov – z 13. storočia. Kostol, postavený z modro-šedého kameňa v gotickom štýle, je považovaný za jednu z najlepších cirkevných stavieb v celom Flámsku.

Kostol sv. Mikuláša v Gente

Kostol sv. Mikuláša v Gente

Gent - mesto múzeí

V Gente sa nachádza aj množstvo múzeí. Všetky počas svojej návštevy určite prejsť nestihnete, ale aspoň niektoré sa do vášho itinerára určite zmestia. Vedzte, že vyberať je skutočne z čoho. Veľmi zaujímavá stála expozícia povojnového umenia sa nachádza v Stadsmuseum Gent v bývalom kláštore, kde zároveň prebiehajú aj aktuálne výstavy súčasného umenia. Ak vás zaujíma design, navštívte Design Museum Gent, kde sa vám predstaví obrovská zbierka úžitkového umenia. Milovníkov výtvarného umenia nadchne Museum voor Schone Kunsten, kde môžete obdivovať vzácne diela od Petera Paula Rubensa či Hieronyma Boscha a ďalších veľkých umelcov.

Múzeum voor Schone Kunsten v Gente

Múzeum voor Schone Kunsten v Gente

Graffiti street v centre mesta

Ulica vyhradená sprejerom určite stojí za prehliadku. Aby mesto uchránilo vzácne historické pamiatky v centre mesta pred sprejermi, vznikla v deväťdesiatych rokoch minulého storočia Graffiti street (oficiálny názov je Werregaren straat). Práve tu majú sprejeri dostatok priestoru na svoju tvorbu, na vyjadrenie všetkých svojich vnútorných pocitov a emócií. V priebehu rokov sa obrazce stále mení, staré maľby prekrývajú maľby nové. Čo ste v Gente videli pred pár rokmi, je už s najväčšou pravdepodobnosťou prekryté novými obrazmi, vďaka čomu si z každej návštevy mesta odveziete iný zážitok.

Graffiti street v Gente

Graffiti street v Gente

Ochutnajte belgické pivo aj Gentský nos

Belgické pivá sú preslávené po celom svete. Ochutnať ich môžete v niektorej z mnohých typických krčmičiek v starodávnom štýle. A buďte si istí, že pri jednom nezostanete.

Okrem tradičných belgických praliniek, na ktoré budete nielen v Gente, ale aj v celom Belgicku narážať doslova na každom kroku, si môžete pochutnať na miestnej cukrovinke nazývanej Gentský nos. Jedná sa o veľmi sladkú želatínovú pochúťku v tvare kužeľa zvyčajne fialovej farby s malinovou alebo morušovou príchuťou. Z dôvodu pomerne krátkej trvanlivosti sa cukrovinka nevyváža, a teda ste sa s ňou pravdepodobne ešte nestretli.

Cukrovinky nazývané Gentský nos

Cukrovinky nazývané Gentský nos

Mesto Gent ponúka možno to najlepšie z celej Belgicka. Bohaté meštianske domy, kamenné uličky, štýlové reštaurácie a obchodíky, staré trhovisko, nábrežie s cechovými domami, múzeá, galérie, ale aj moderné stavby, ktoré sú s citom a vkusom zakomponované do tunajšej, niekoľko sto rokov starej zástavby, to je pokladnica plná bohatej belgickej histórie. Starobylé mesto Gent vám skrátka učaruje.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.