Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Fuerteventura: 6 najkrajších miest, ktoré nesmiete minúť

Morro Jable, Fuerteventura

Morro Jable, Fuerteventura

Kanárske ostrovy sú prehliadka prekrásnych hôr, miest a mora. Na čom si však v pripade Fuerteventury dala príroda naozaj záleží, to je bezpochyby tunajšie pobrežie lemované s viac Ako 200 km pláží so zlatým pieskom a tyrkysovým Moro. Vo výpočte najkrajších miest však nezaostáva ani vnútrozemia So svoju špecifickú vyprahnutá krajinou a krásnym mestom.

Pokiaľ plánujete dovolenku na Fuerteventure, pozrite sa na náš Zoznam tych najkrajších miest a nechaj sa inšpirovať!

1. Ostrov Lobos

Len kúsok od pobrežia obľúbeného letoviska Corralejo na severe Fuerteventury leží prekrásny ostrov Lobos. Svojich návštevníkov vie očariť nielen vďaka nádhernému pobrežiu, ale tiež vďaka scenériám vo vnútrozemí ostrova, ktorému dominuje 127 metrov vysoká hora Caldera. Ostrov križujú početné turistické i cyklistické chodníky, na ktorých objavíte tie najkrajšie miesta Lobos. Tunajšie prírodné podmienky sú ideálne pre život mnohých živočíšnych i rastlinných druhov, ktorým sa tu znamenite darí. Okrem početného vtáctva tu môžete zahliadnuť aj niekoľko endemických živočíchov a rastlín. S trochou šťastia môžete vo vodách okolo ostrova zahliadnuť aj pravidelných návštevníkov Lobos ako delfíny, delfína guľatohlavého alebo žraloky Kladiváky.

Ostrov Lobos

Ostrov Lobos

2. Posvätná hora Tindaya

Neďaleko mesta La Oliva na severovýchode Fuerteventury leží hora Tindaya, ktorej existencia vzbudzuje pozornosť už odnepamäti. Ťažko povedať, čím očarila pôvodných obyvateľov ostrova Majoreros - snáď nezvyčajne svetlou farbou alebo závratnou výškou uprostred inak nížinatej krajiny s typickým červenkastým sfarbením? To už asi nikto nezistí. Niečo však miestnych obyvateľov prinútilo vytvoriť na vrcholku hory viac ako sto kamenných rytín pripomínajúcich ľudské stopy, a začať Tindayu uctievať ako posvätnú. Ona aura tajomnosti sa nad horou Tindaya vznáša dodnes a je takmer isté, že každý, kto túto "horu čarodejníc" navštívi, bude očarený - keď nie jej mystickosťou, potom však rozhodne aspoň úchvatnými výhľadmi, ktoré sa z vrcholku Tindayi naskytujú.

Posvätná hora Tindaya

Posvätná hora Tindaya

3. Prírodná rezervácia Jandía

Juh Fuerteventury tvorí rozsiahly polostrov Jandía, ktorého značná časť bola vďaka svojej výnimočnej krajine roku 1987 vyhlásená prírodnou rezerváciou. Dlhé, rozprávkovo krásne pláže tu lemujú dramaticky tmavé hory, ktorých najvyššie vrcholky siahajú až do 800 m nad morom. Prírodná rezervácia Jandía je ideálnym miestom, kde spoznať silu a rozmanitosť tunajšej prírody. Pokiaľ do tejto prírodnej rezervácie zavítate, rozhodne nezabudnite navštíviť ikonickú pláž Cofete. Tu sa síce z dôvodu veľkých vĺn a predovšetkým silných podmorských prúdov nedá kúpať, avšak vizuálny zážitok, ktorý si odtiaľto odnesiete, bude nezabudnuteľný.

Západ slnka na pláži Cofete

Západ slnka na pláži Cofete

4. Jaskyne a skaly v Ajuy

Malá dedinka Ajuy, ležiaca na západe ostrova, má vskutku čo ponúknuť. Geografická oblasť, v ktorej Ajuy leží, totiž pamätá samotné počiatky vzniku ostrova - práve tu údajne ležia vôbec najstaršie skaly z celých Kanárskych ostrovov. V okolí dediny môžete dodnes nájsť aj skamenené piesočné duny alebo pozostatky riečnych korýt, ktorými tú voda prúdila pred miliónmi rokmi. Neopomenuteľnou atrakciou sú tiež jaskyne vyhĺbené v stenách pobrežných útesov, v ktorých sa vraj kedysi dokonca tajne ukrývali piráti.

Jaskyne a skaly v Ajuy

Jaskyne a skaly v Ajuy

5. Mesto Betancuria

Hoci je to možno neuveriteľné, toto ospalé mestečko ležiace v údolí na stredozápade ostrova, kedysi bývalo hlavným mestom Fuerteventury. Keď Jean de Béthencourt dobyl na začiatku 15. storočia ostrov, bolo to práve tu, kde sa Španieli rozhodli založiť svoje prvé mesto. Aj napriek neskoršiemu úpadku spojenom napríklad s ničivými nájazdami pirátov si Betancuria dokázala post hlavného mesta udržať až do roku 1834. Mesto vás nadchne krásnou koloniálnou architektúrou na čele s kostolom Nuestra Seňora de la Concepción, chrámom Nuestra Seňora de la Peňa alebo kláštorom San Buenaventura. Šarm, ktorým každá ulička historického centra oplýva, si skrátka zamilujete.

Mesto Betancuria

Mesto Betancuria

6. Piesočné duny Corralejo

Corralejo je jedným z najobľúbenejších prázdninových rezortov na Fuerteventure. Len kúsok od tejto pôvodne rybárskej dediny na severe ostrova sa pritom rozprestiera obrovský, 11 km dlhý pás piesočných dún, ktorých mohutné svahy krotia až tyrkysovej brehy Atlantického oceánu. Táto pozoruhodná piesočná scenéria je natoľko krásna, že bola roku 2002 vyhlásená prírodným parkom. Pláž na úpätí dún je navyše tak dlhá, že je prakticky nemožné, aby tu bolo niekedy preľudnenie. Pozvoľna zostupujúce morské dno a príjemne teplú vodu iste uvítajú rodiny s malými deťmi, zátoky s vlnami zase vyznávači všemožných vodných športov.

Piesočné duny Corralejo

Piesočné duny Corralejo

22.02.2018 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.