Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Francúzske Saint-Malo, krásne mesto korzárov

Saint-Malo

Saint-Malo

Prístavné mesto Saint-Malo leží v zálive Lamanšského prielivu medzi Bretónskom a Normandiou. Na východ od tohto pôvabného strediska cestovného ruchu nájdete Le Mont-Saint-Michel, svetoznámy ostrov s kláštorným kostolom a ďalšími historickými pamiatkami, ktorý bol zapísaný na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Aj samotné Saint-Malo sa môže pochváliť zaujímavými pamiatkami. Poďte si ich s nami pozrieť!

Opevnené Staré Mesto a jeho bohatstvo

Mesto histórie, legiend a korzárov, kolíska slávnych osobností, sa vždy snažilo o zachovanie autentickosti svojich hradieb, chodníkov a starých kameňov. Je hrdé na svoju bohatú minulosť. Napriek tomu zostáva slávne prímorské letovisko aj mestom moderným, ktoré sa stavia čelom k budúcnosti.

Starobylé uličky Saint-Malo

Starobylé uličky Saint-Malo

Centrom turistického záujmu v Saint-Malo je opevnené Staré Mesto (La Ville Intra-Muros), ležiace na výbežku pevniny do oceánu a obklopené mohutnými hradbami. Pod hradbami sa nachádza pekná a vo veľkom navštevovaná piesočná pláž, kde je možné požičať si plachetnicu alebo vodný skúter. Ale keby ste sa chceli kúpať, nezabúdajte, že more je tu nevyspytateľné a rozdiel hladiny medzi prílivom a odlivom býva až15 m.

Pláž pod hradbami Saint-Malo

Pláž pod hradbami Saint-Malo

Do mesta môžete vstúpiť niekoľkými bránami, napr. Cez Porte St-Vincent, Porte St-Thomas alebo skrze Grande Porte z 15. storočia. Vnútorná časť mesta je tvorená dláždenými ulicami s honosnými domami z 18. storočia. Početné obchodíky, kaviarne a rybie reštaurácie pomôžu spestriť váš deň. Ponuka rýb je tu až neuveriteľne pestrá. Ak však chcete ochutnať pravý symbol Saint-Malo, dajte si hovädzí steak, ktorý miestni kuchári vymysleli špeciálne pre spisovateľa Francoisa René de Chateaubriand. Hlavný predstaviteľ francúzskeho romantizmu je v Saint-Malo pochovaný, na malom ostrovčeku. Kráľ steakov síce stojí 25 €, ale neochutnať ho by bol hriech. Degustáciu rumu si môžete dopriať v niektorom z mnohých pravých pirátskych barov.

Domy v Saint-Malo

Domy v Saint-Malo

V bezprostrednom okolí Starého Mesta narazíte na dva menšie ostrovčeky. Počas odlivu ich môžete navštíviť. Na severnom z nich sa nachádza pevnosť Fort National z konca 17. storočia.

Fort National v Saint-Malo

Fort National v Saint-Malo

Fort de Petit Be je pôvodná pevnosť, ktorá strážila mesto v období jeho rozkvetu. Počas vojny pevnosť používali nacisti ako kontrolný bod a väzenie. Ostrov s pevnosťou je prístupný iba za odlivu = 13 dní v mesiaci.

Historické delo, v pozadí Petit Bé

Historické delo, v pozadí Petit Bé

Katedrála sv. Vincenta

V centre mesta stojí pôvabná katedrála sv. Vincenta z 12. storočia. V rokoch 1944-1972 bola reštaurovaná. Takmer nenápadne vykukuje medzi zašednutými domčekmi a pôsobí akýmsi zvláštnym, melancholickým dojmom. Neprehliadnuteľná je však jej vysoká špicatá veža. Ju bolo krásne vidieť aj z mora a práve vďaka nej mohla katedrála poslúžiť moreplavcom ako maják. Najslávnejší miestny moreplavec, Jacques Cartier, tu má dokonca svoj hrob. V Saint-Malo má aj dom, v ktorom sídli múzeum o jeho živote a plavbách. Výklad však prebieha len vo francúzštine.

Katedrála sv. Vincenta v Saint-Malo

Katedrála sv. Vincenta v Saint-Malo

Hrad Chateau de St-Malo s múzeom

Vo východnej časti mesta, smerom k pevnine, nájdete hrad Chateau de St-Malo zo 14. až 15. storočia. V jeho strednej časti stojí mohutná veža z roku 1424. Čo určite zaujme milovníkov kultúry, je tunajšie múzeum zamerané na dejiny mesta a námorné výpravy. Päť tematických miestností vás prevedie náboženskou históriou, vzdá poctu námorníkom, predstaví históriu tunajšieho rybolovu, zoznámi so životom miestnych maliarov atď. Pri predložení vstupenky budete mať voľný vstup aj do múzea v hornej veži. Otvorené býva každý deň od 10:00 do 12:30 a od 14:00 do 18:00, a to od apríla do septembra. Od októbra do marca býva otvorené od utorka do nedele. Úplne zatvorené je 1. mája. Vstupné stojí 6 € (dospelí) alebo 3 € (deti staršie ako osem rokov). Menšie deti, uchádzači o zamestnanie a zdravotne postihnutí majú vstup zdarma.

Chateau de St-Malo s múzeom

Chateau de St-Malo s múzeom

Múzeum Demeure de Corsaire

Súkromné ​​múzeum moreplaveckej histórie v Saint-Malo je akýmsi domovom pirátov. Vstupné vás vyjde na 6 € za osobu. Tunajší správca vás rád prevedie, svoj výklad však obmedzuje iba na francúzštinu. Vďaka miestnym pirátom a moreplavcom bolo mesto v 16. až 19. storočí veľmi bohaté. Zmenilo sa to až počas druhej svetovej vojny, v roku 1944, kedy bolo bombardovaním prakticky kompletne zničené. Našťastie ale došlo k jeho obnove.

Prístav v Saint-Malo

Prístav v Saint-Malo

Veľké akvárium Saint-Malo

Objavte tajomstvo mora vo veľkom tunajšom akváriu pod hladinou oceánu. Jedinečný park predstavuje viac ako 600 rôznych druhov živočíchov z morí a oceánov na celom svete a je vlastne vôbec najväčším francúzskym akváriom. Hlavnú atrakciu predstavujú žraloky, ktoré si môžete pozrieť pekne zblízka. Vstupné vyjde na 17 €, ale určite to bude stáť za to. Akvárium je vybavené popiskami v angličtine a o morskej faune vám oznámi všetko, čo treba vedieť. Okrem toho si môžete vyskúšať model ponorky, realisticky simulujúci prostredie tej skutočnej.

Akvárium Saint-Malo

Akvárium Saint-Malo

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.