Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Francúzske Albi nadchne nielen krásnou biskupskou oblasťou

Mesto Albi s kľukatými uličkami a historickými budovami leží na rieke Tarn na juhu Francúzska, asi 50 km severozápadne od Toulouse. Dodnes si zachovalo svoj historický charakter a je pravdepodobne najzaujímavejším mestom v regióne Midi-Pyrénées. V roku 2009 bola jeho biskupská oblasť, spolu s katedrálou a biskupským palácom Palais de la Berbie, zaradená na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Albi toho však ponúka oveľa viac. Sídli tu napr. aj elitná škola Lycée Laperouse s niekoľkými literárnymi oddeleniami a množstvom jedinečných hudobných nástrojov.

Katedrála Sainte-Cécile

Impozantná stredoveká katedrála Sainte-Cécile bola vždy pozoruhodnou a jedinečnou pamiatkou. Bola postavená medzi rokmi 1282 a 1482. Zvonku vyzerá skoro ako ohromný rad stredovekých obilných síl či ako neprístupná vojenská pevnosť. Je to najmohutnejšia stavba z pálených tehál na svete, no vo vnútri sa nachádza jemná gotická dlažba z kameňa a dreva. Jedná sa dozaista o jednu z najkrajších neskoro gotických budov vo Francúzsku, ktorej špecifickou zaujímavosťou sú mohutné nástenné maľby talianskych umelcov. Vyniká tu najmä freska Posledného súdu z 15. storočia. Maľby zdobia celú západnú stenu katedrály.

Palais de la Berbie

Vedľa katedrály stojí podobne masívny a opevnený biskupský palác Palais de la Berbie, jedna z najstarších a najlepšie zachovaných hradných stavieb Francúzska. Jeho súčasťou je nádherné múzeum Henriho de Toulouse-Lautrec (1864-1901), veľkého post-impresionistického ikonografa z konca 19. storočia. Bol to rodák z Albi a miestne múzeum hostí najväčší zbierku jeho práce. Okrem toho je tu vystavených mnoho diel Edgara Degasa, Augusta Rodina aj iných významných umelcov.

Pont Vieux

Pešia zóna vedľa západného konca katedrály vás zavedie na miesto s výhľadom na rieku Tarn a staré biskupské záhrady. Oproti katedrále sa nachádza starý most Pont Vieux. Je starý tisíc rokov a stále ešte v prevádzke. Bol postavený z kameňa v roku 1035 a nesie ho osem mostných oblúkov. V 14. storočí bol opevnený a doplnený padacím mostom. Dostanete sa k nemu pešo po ulici pred vchodom do múzea Henriho de Toulouse-Lautrec.

Kolegiálny kostol Saint-Salvi

Katolícky kostol má pestrý vzhľad, kombinuje románske umenie Languedocu a gotické prvky. K jeho vybaveniu patrí okrem iného zbierka miestnych plastík z neskorého stredoveku. Rekonštruovaná časť severnej galérie, pripojená ku kostolu, obsahuje hrobku bratov Malzevi. Galéria bola vyhlásená za historickú pamiatku 16. októbra 1922. Vežička kostola s rozhľadňou zo 14. storočia bola postavená tak, aby slúžila mestskému strážnikovi. Kostol patrí spolu so susedným kláštorom Saint-Salvi (podľa mena prvého biskupa v meste) k biskupskej oblasti chránenej UNESCOM. Pozoruhodný celok stavieb pochádza z 12. storočia.

Jean-Christophe BENOIST

Zaujímavosti v okolí Albi

Pre návštevníkov mesta Albi, ktorí by radi spoznali aj ďalšie atraktívne miesta v oblasti, vyčnievajú hneď tri pútavé body. Západne od Albi je Gaillac. Zájdite sa pozrieť k tamojším vinohradom a ochutnajte niektoré výborná vína. V blízkosti sú aj zaujímavé opevnené dediny, najmä Puycelsi a Castelnau de Montmiral.

Severozápadne od Albi leží neuveriteľné mestečko Cordes sur Ciel, rozkladajúce sa na kopci nad dvoma údoliami. Dodnes si zachovalo pozoruhodnú zbierku stredovekých mestských domov a ulíc. Patrí k najkrajším vo Francúzsku.

Na sever od Albi potom stojí kedysi uhoľné město Carmaux sa zaujímavým banským múzeom. Návštevníci sa môžu dostať až 350 m hlboko do podzemia v rekonštruovanej uhoľnej bani.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.