Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Festival stredovekej ruže na Rhodose vás vezme do minulosti

Festival stredovekej ruže na Rhodose

Festival stredovekej ruže na Rhodose © Medieval Rose

Ak máte v obľube rôzne historické slávnosti, mohlo by vás zaujímať, že na Rhodose sa má v dňoch 25.-27. mája 2018 konať už po dvanástykrát obľúbený Festival stredovekej ruže. Ten vás vezme na výlet do rozprávkového stredoveku, prevedie vás tajuplnými ulicami historického mesta a vyčaruje spomienky, ktoré vás zahrejú pri srdci.

Čo všetko festival prinesie?

Stredoveká ruža je mimovládna a nezisková kultúrna organizácia, ktorá vznikla roku 2005 na účely založenia a prevádzkovania stredovekého festivalu. Tradícia, mýty a história sa spoja, aby vám prostredníctvom zábavných hier, workshopov a predstavení priniesli nevšedný zážitok. Ten bude ešte intenzívnejší vďaka radu hudobníkov, hercov, umelcov a remeselníkov. Môžete sa tu stretnúť tiež s vílami, čarodejnicami aj drakmi a stať sa svedkami bitiek z dávnej minulosti.

Preskúmajte miesto, ktorého zachované historické jadro sa vďaka veľkej kultúrnej hodnote dostalo na zoznam UNESCO. Čaká na vás okrem iného Palác veľmajstrov, veľkolepá pevnosť s vysokým cimburím a dlhými hradbami, ktorá je dominantou starého mesta a skutočným architektonickým skvostom. Vo nútri nájdete múzeum s expozíciami starovekého a stredovekého života na Rhodose. Každý rok sú rôzne časti mesta upravené tak, aby vás vrátili do dávnych čias. Kúzelnej atmosfére napomôžu drevené stánky s tradičnými jedlami i remeselnými výrobkami a zaujímavé výstavy.

Palác veľmajstrov, Rhodos

Palác veľmajstrov, Rhodos

Festival sponzorovaný vládou sa usporadúva od roku 2006. Od tej doby oživuje byzantské a stredoveké tradície a približuje jedinečnú kultúru ostrova. Aktivity zahŕňajú semináre o stredovekých umeleckých technikách, prehliadky starého mesta so sprievodcom a tiež stredoveké sympózium. Možno sa dokonca dozviete, ako si vyrobiť oblek z brnenia. Počas festivalu sa koná množstvo atraktívnych súťaží, vrátane lukostreľby, šachových partií a bábkového divadla. Pozrite sa ale aj na žonglérov a tanečníkov. Festival stredovekej ruže zahajuje zvuk trúbky a sprievod rytierov. Je to presne ten druh udalosti, ktorá pobaví aj poučí celú rodinu.

Stredoveký festival

Stredoveký festival

Ako sa na festival dostať a kde sa ubytovať?

Na Rhodos sa môžete dostať letecky. Medzinárodné letisko Diagoras sa nachádza približne 15-17 km od mesta. Počas leta býva k dispozícii mnoho pravidelných charterových letov, spájajúcich ostrov so všetkými hlavnými európskymi letiskami, ako aj s väčšinou centrálnych letísk. Denne sú zabezpečované lety z Atén, Solúnu, Kosu, Lerosu, Mytilény, Karpathosu, Santorini, Kréty (mestá Heraklion) atď.

Druhým variantom je cesta po mori, prostredníctvom medzinárodných či miestnych trajektov. Spájajú Rhodos s Aténami, Solúnom, Heraklion, Cyprom či Tureckom.

Čo sa týka ubytovania, môžete využiť napríklad služieb hotela Mitsis Petit Palais. Odtiaľ to budete mať len 150 metrov k pláži a pobrežnej promenáde a necelý kilometer k historickému centru mesta Rhodos.

Hotel Mitsis Petit Palais

Hotel Mitsis Petit Palais

Ďalšie zaujímavosti o Rhodose

Starobylé mesto Rhodos na rovnomennom ostrove sa vďaka svojej strategickej pozícii stalo jedným z najvýznamnejších obchodných centier v Stredomorí. Niekdajšiu provinciu rímskej a byzantskej ríše prevzali roku 1309 rytieri Rádu svätého Jána Jeruzalemského. V tom čase bolo postavené opevnenie. Súčasťou Grécka sa ostrov Rhodos stal až v roku 1948. Hlavné mesto prinesie potešenie najmä milovníkom histórie. Má dláždené kamenné ulice aj malebné úzke uličky, pôsobivé minarety, starodávne múry, fontány a pekné námestia. Pamätihodností je tu celý rad, niektoré sa datujú až do staroveku, prevažná väčšina má však stredoveký pôvod. Patrí medzi ne Rhodská akropola z helénskeho obdobia (3.-2. Storočia pr. N. L.) A starý prístav Mandraki, pri vjazde stál slávny Rhodský kolos. K vyhľadávaným turistickým cieľom ostrova patrí ďalej napr. Údolie motýľov u Petaloudes, zelená oblasť Siedmich prameňov, aquapark vo Faliraki, kláštor Moni Tsambika na vysokej hore, odkiaľ je krásny výhľad na krajinu, či archeologické náleziská Kamiros.

Ulička starého Rhodosu

Ulička starého Rhodosu

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.