Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Do talianskej Modeny za pamiatkami a múzeom Ferrari!

Modena, Taliansko

Modena, Taliansko

Severotalianska Modena je dôležité stredisko strojárstva a výroby automobilov Ferrari aj Lamborghini. Je aj významným historickým mestom s desiatkami jedinečných pamiatok, centrum mesta je zapísané na zozname UNESCO. Predstavíme si tie najzaujímavejšie pamätihodnosti a niektoré atraktívne múzeá.

Majestátne kostoly a katedrály

Katedrála (Duomo di Modena) je románska trojloďová bazilika založená v roku 1099. V roku 1184 bola vysvätená pápežom Luciom III. Jej priečelie a bočná fasáda majú bohatú plastickú výzdobu a dva portály so sochami. Päťposchodová veža Ghirlandina z roku 1319 siaha do výšky 88 metrov a mierne sa nakláňa. Katedrála patrí medzi najvýznamnejšie románske stavby v Európe a od roku 1997 je spolu s vežou a priľahlým námestím Piazza Grande súčasťou svetového dedičstva.

Duomo di Modena

Duomo di Modena

Trojloďová gotická bazilika sv. Františka bola založená v roku 1244 a prestavaná v 1. polovici 19. storočia. Vo vnútri sa nachádza renesančné terakotové súsošie Snímanie z kríža, ktoré vytvoril Antonio Begarelli. Ten tiež medzi rokmi 1475-1518 prestaval v renesančnom štýle chrám San Pietro, päťloďovú baziliku založenú spolu s románskym opátstvom benediktínov v roku 966.

Bazilika sv. Františka v Modene

Bazilika sv. Františka v Modene

Vznešené paláce

Veľkolepých palácov je v Modene veľa. K najznámejším a najzaujímavejším patrí Arcibiskupský palác, v ktorom sídli múzeum a klenotnica.

Ulička pri Arcibiskupskom paláci

Ulička pri Arcibiskupskom paláci

Palazzo Comunale, renesančná budova radnice, má arkádové podlubie a veža. Prezrite si tamojšie slávnostné sály s renesančnými freskami a gobelínmi.

Palazzo Comunale - radnica v Modene

Palazzo Comunale - radnica v Modene

Vojvodský palác rodu d'Este, čiže Palazzo ducale, projektoval v roku 1634 rímsky architekt Bartolomeo Avanzini. Palác je v súčasnosti hostiteľom prestížnej Vojenskej akadémie Modena. Verejnosti sú prístupné reprezentačné sály s freskami a zbierkou zbraní.

Palazzo ducale, Modena

Palazzo ducale, Modena

Spomeňme ešte palác Palazzina dei Giardini, ktorý obklopujú nádherné barokové záhrady, vrátane univerzitnej botanickej.

Palazzina dei Giardini, Modena

Palazzina dei Giardini, Modena

Pôsobivé múzeá a galérie

Archeologické múzeum so zbierkami od praveku cez Etruskov a Keltov až po Galiu je to pravé pre milovníkov histórie, podobne ako zbierky ľudovej a mimoeurópske kultúry alebo múzeá áut Stanguellini, Panini či Maserati. Súkromné ​​múzeum starých áut, ku ktorým patrí Alfa Romeo 1933 a Cadillac pápeža Jána XXIII., sídli na zámku Panzano.

Galleria Estensi

Galleria Estensi Sailko

Pre nadšencov umenia sa tu nachádza galéria rodu d'Este (Galleria Estensi), jedna z najvýznamnejších talianskych zbierok umenia vôbec. Galéria zhromažďuje diela neoceniteľnej historickej aj kultúrnej hodnoty. Sú tu zastúpení maliari El Greco, Correggio, Tintoretto a ďalší. Stálu expozíciu rukopisov, maľovaných miniatúr, prvotlačí aj máp ponúka budova knižnice rodu d'Este (Biblioteca Estense).

Múzeá Ferrari

Museo Enzo Ferrari zavedie návštevníkov späť na začiatok najznámejších svetových značiek. Budova múzea vyniká výraznou žltou strechou, ktorej návrh bol inšpirovaný kapotou auta. Z múzea môžte obdivovať panorámu mesta Modena. Dozviete sa informácie o založení spoločnosti Ferrari, uvidíte niektoré z najkrajších vozidiel, ktoré kedy boli vyrobené. Múzeum zahŕňa aj bývalú dielňu Enza Ferrariho, ktorá bola starostlivo zreštaurovaná a teraz je v nej expozícia motorov Ferrari.

Museo Enzo Ferrari

V blízkom Maranelle (18 km) sídli múzeum automobilky Ferrari, Galleria Ferrari Maranello, ktoré by nemal minúť žiadny fanúšik týchto nablýskaných vozidiel. Ponúka unikátny a fascinujúci príbeh rozprávaný autami, ktoré tvoria históriu na uliciach aj okruhoch po celom svete. Budete mať možnosť posadiť sa do simulátora Formule 1 a získať rovnaký vzrušujúci pocit, aký zažívajú vodiči F1 počas veľkej ceny. Po krátkej inštruktáži sa dostanete do kokpitu a zahájite virtuálnu jazdu. Okrem toho vás čaká niekoľko poučných a pútavých výstav, ktoré vám poodhalia napr. konštrukčný proces automobilov z rôznych dôb.

Galleria Ferrari Maranello

Galleria Ferrari Maranello Morio

Otvorené býva každý deň okrem 25. decembra a 1. januára. Od novembra do marca sa sem dostanete v čase 9:30-18:00 a od apríla do októbra medzi 9:30-19:00. Museo Enzo Ferrari v Modene má rovnakú otváraciu dobu aj rovnaké ceny vstupného. Vstupenku pre dospelého kúpite za 16 €. Pre študentov a seniorov stojí 14 €. Deti a mládež majú vstup za 6 €. Možno však kúpiť aj spoločné vstupenky do oboch múzeí za 26 € (dospelí), 22 € (študenti a seniori) alebo za 10 € (deti).

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.