Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Do Janova za najvznešenejšími palácmi a najväčším európskym akváriom!

Janov, Taliansko

Janov, Taliansko

Janov je hlavným mestom oblasti Liguria a provincie Genova a najdôležitejším talianskym prístavom - jedným z najväčších v Stredozemnom mori a Európe. Tiahne sa približne 35 km pozdĺž pobrežia Ligúrskeho mora. Je sídlom univerzity, arcibiskupstva a radu kultúrnych inštitúcií. V roku 2004 sa stal Hlavným mestom európskej kultúrya o dva roky neskôr bola časť jeho historického centra zapísaná na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Janov - mesto krásnych kostolov a chrámov

Janov zdobia mnohé pôvabné kostoly a katedrály, ktoré prinášajú potechu oku aj duši. Menujme napríklad. Katedrálu San Lorenzo s goticky upraveným portálom; kostol San Ambrogio e Andrea, ktorý krášli obrazy flámskeho maliara Petera Paula Rubensa; kostol Santissima Annunziata s klasicistickú fasádou a freskami janovských umelcov zo 17. storočia; Sant'Agostino - jednu z mála gotických stavieb v meste s typickou fasádou z bieleho a modrého mramoru či konečne kostol San Torpa, vyzdobený maľbami G. B. Carloneho. Našlo by sa tu samozrejme ďaleko viac pamiatok religiózneho charakteru, ktoré stoja za zmienku a pozretie. Vydajte sa do Janova a objavte ich všetky!

Katedrála San Lorenzo v Janove

Katedrála San Lorenzo v Janove

Obdivujte významné stavby, malebné ulice a námestia Janova!

Kto zavíta do Janova, toho očarí nielen majestátnosť náboženských pamätihodností, ale aj rad ďalších historických a krásnych budov, ktorých je tu vskutku požehnane.

Víťazný oblúk v Janove

Víťazný oblúk v Janove

Pozornosť k sebe určite pripúta novogotický hrádok Castello d'Albertis na zalesnenom vŕšku Monte Galletto. Tvorí jednu z neodmysliteľných dominánt Janova.

Castello d'Albertis

Castello d'Albertis

Ďalšie pôsobivé stavby hľadajte na námestí Piazza de Ferrari, ktorému vládne budova Opery (Theatro C. Felice) od A. Rossiho, Akadémie umení (Palazzo dell'Accademia ligustica) s obrazárňou a budova Novej burzy (Palazzo della Nuova Borsa) s bohato zdobenou fasádou . Symbolom mesta sa stala veža Torre de la Lanterna pripomínajúca maják. Je považovaná za najstaršiu pamiatku svojho druhu na svete. Od roku 2006 v nej sídli múzeum histórie mesta a prístavu.

Torre de la Lanterna, Janov

Torre de la Lanterna, Janov

Nemali by ste minúť ani Dóžov palác (Palazzo Ducale) a kúsok ďalej na Piazza Dante, u gotickej mestskej brány s dvoma vežami Porta Soprana, rodný dom Krištofa Kolumba.

Porta Soprana

Porta Soprana

Paláce najbohatších janovských rodín si môžete prezrieť na ulici Via Garribaldi, ktorú miestni nazývajú Strada Nuova. Cieľom šľachtických rodín bolo vystavať paláce s nádhernými fasádami, úchvatnými nádvoriami a záhradami s fontánami a nymfami, s obrovskými freskovými sálmi, luxusným nábytkom a zbierkami vzácneho umenia. Práve tieto honosné paláce sú súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Je ich tam zapísané celkom štyridsaťdva. Najväčšie a najvýznamnejšie z nich je Palazzo Doria Tursi, kde je dnes radnica.

Palazzo Doria Tursi

Palazzo Doria Tursi

Neďaleko odtiaľ (asi 3 minúty chôdze) stojí Palazzo Spinola s národnou galériou (Galleria Nazionale). Koho by skôr zaujímalo sochárske umenie, pre toho tu je Sochárske múzeum v kláštore S. Agostino. Pekné paláce nájdete aj na Via Balbi, hlavnej ulici prepájajúcu stanicu P. Principe so starým mestom.

Palazzo Reale v Janove

Palazzo Reale v Janove

Odpočinková zábava pre deti i dospelých

Kto by si teraz už rád oddýchol od kultúry a poznávania, môže zavítať do starého prístavu Porto Antico, kde sa nachádza promenáda a mólo s reštauráciami a kinosálmi. V severnej časti možno navštíviť najväčšie európske akvárium Acquario di Genova. Jeho prehliadku ocenia malí aj veľkí turisti. Jednotlivé úseky vám predstavia žraloky, tučniaky, medúzy, rôzne tropické ryby a voľne žijúce živočíchy Antarktídy. Jedna z oblastí je venovaná plazom a obojživelníkom dažďových pralesov. Majú tu dokonca miestnosť virtuálnej reality, ktorá ponúka skúsenosť z cesty do hlbín, a priestor pre tvorbu rýb s hernými stanicami, kde si môžete vytvoriť svoju ideálnu rybu a umiestniť ju do virtuálneho akvária. Ani tu ale zábava nekončí! Neďaleko akvária totiž môžete navštíviť Námorné múzeum Muma Galata, najväčšie múzeum tohto typu v Stredozemnom mori, ktorá vás zoznámi so životom námorníkov, cestujúcich a prisťahovalcov. V prízemí je expozícia venovaná lodiam poháňaným veslami. Prvé a druhé poschodie sa zameriavajú na plachetnice, tretie sa potom zaoberá transatlantickými plavbami a migráciou ľudí medzi Európou a Amerikou.

Galéra Neptune v Porto Antico

Galéra Neptune v Porto Antico

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.