Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Divoká krása škótskej prírody

Škótska príroda

Škótska príroda

Od tajomných bažín zahalených v rannej hmle cez drsné horské vrcholy, až k lesklým jazerám - napríklad takto by mohla viesť vaša cesta prírodnými krásami Škótska. O užasnuté pohľady, pri ktorých ohromením klesá čeľusť, tu rozhodne nie je núdza. Zoznámte sa už teraz s ôsmimi najzaujímavejšími škótskymi miestami.

Ben Nevis

Ben Nevis (1344 m n. m.) je najvyšším vrcholom Škótska aj celej Veľkej Británie. Nachádza sa v západnej časti pohoria Grampiany, 10 km juhovýchodne od mesta Fort William. Ročne priláka cca 100 000 návštevníkov, z ktorých väčšina používa k výstupu zrekonštruovaný chodník z údolia Glen Nevis na južnej strane hory. Vytrvalí turisti budú odmenení radou krásnych pohľadov na krajinu. Nadšených horolezcov zaujme predovšetkým 700 m vysoká stena na severnej strane. Tá totiž patrí medzi najvyššie skalnaté steny Spojeného kráľovstva.

Ben Nevis, Škótsko

Ben Nevis, Škótsko

Diablova roklina

Je dlhá približne 500 metrov a nachádza sa v nenápadnom údolí Finnich Glen asi 5 km južne od Drymenu. Vznikla tu kúzelná tiesňava, ktorá pre mnohých ľudí predstavuje mystické miesto plné mágie a vhodné k odpočinku. Terén vedúci k nej je naozaj náročný, pri zostupe by ste mali dbať na zvýšenú opatrnosť. Námaha však stojí za to! Nájdete tu zaujímavý kameň pripomínajúci oltár. Niektoré pramene odkazujú na Diablovu kazateľňu, iné na tajné stretnutia druidov a dokonca aj čarodejov.

Diablova roklina, Škótsko

Diablova roklina, Škótsko

Glencoe

Najkrajšie škótske horské údolie Glencoe s pôsobivými strmými kopcami predvádza svetu pokojnú krajinu, ktorá priamo volá po fotografiách. Niet divu, že je vyhľadávané nielen turistami a horolezcami, ale aj filmármi. Práve tu vznikol niejeden slávny veľkofilm. Ľadovcové údolie, chránené oslnivou jazernou plochou Loch Leven a špicatými vrcholkami Troch sestier, sa nazýva Údolie nárekov.

Glencoe, Škótsko

Glencoe, Škótsko

Loch Lomond a Národný park Trossachs

Drsná divočina Národného parku Trossachs ukazuje na škótskej prírode to najúžasnejšie. A najlepšie je, že ju máte menej než hodinu jazdy z Edinburghu. V jej srdci leží najväčšie škótske jazero Loch Lomond lemované stromami. Na dĺžku má 37 km a na šírku 8 km. Dosahuje hĺbky 192 m. Medzi romantikmi sa mu hovorí jazero mnohých piesní. Je stredom prírodnej rezervácie Loch Lomond a obľúbeným cieľom kajakárov a windsurférov.

Loch Lomond

Loch Lomond

Loch Ness

Čo nové povedať o najslávnejšomškótskom jazere, domove populárnej lochnesskej príšery Nessie? Je dlhé 34 km, široké 1,5 km a hlboké 230 m. Preskúmajte ho loďou, alebo navštívte ruiny jedného z najväčších škótskych hradov Urquhartu, posadeného na jeho brehoch. Urquhart je priamo turistickým centrom jazera a možno práve odtiaľ budete mať najlepšiu šancu Nessie zahliadnuť. Nezabudnite si prehliadnúť aj výstavu venovanú lochnesskej príšere a objavujte legendy o najznámejšom vodnom stvorení Veľkej Británie.

Loch Ness a hrad Urquhart

Loch Ness a hrad Urquhart

Národný park Cairngorms

Najväčší národný park Škótska (založený 2003) je u návštevníkov aj najobľúbenejší. Konieckoncov im predstavuje nedotknutú dychberúcu krajinu s tajuplnými lesmi a nádhernými kopcami. Niektoré tunajšie živočíchy a rastliny inde na ostrovoch nenájdete. Viac než 280 km turistických, horských a cyklistických chodníkov zanmená množstvo príležitosti k pozorovaniu divokej zveri a vychutnávaniu magickej prírody. Ochudobnení nebudú ani milovníci raftingu. V parku sa nachádza aj druhá najvyššia hora Británie a lyžiarske stredisko.

Národný park Cairngorms

Národný park Cairngorms

Ostrov Skye

Najväčší a najsevernejší ostrov Vnútorných Hebríd je zároveň aj najnavštevovanejší. Ide totž o skutočnú perlu zdobenú mnohými prírodnými skvostami. Môže sa pochvaliť malebnou spleťou piesočnatých pláži, pôsobivými horami aj vetrom ošľahanými vresoviskami. Skye je mekkou turistou a horolezcov. Horské priesmyky Cuillin Hills ponúkajú jedny z najkrajších pobrežných pohľadov vo Veľkej Británií. Návštevníci, ktorí zamieria na ostrov mimo sezónu, budú mať rozsiahle úseky iba pre seba.

Ostrov Skye

Ostrov Skye

Shetlandy

Shetlandské ostrovy sú najsevernejším územím Škótska, ale aj Spojeného kráľovstva. Ležia severovýchodným smerom od Orknejí, na hranici Severného mora a Atlantiku. Patrí k najunikátnejším prázdninovým destináciám Veľkej Británie. Divoké súostrovie sa preslávilo nedotknutými plážami, rôznorodými živočíchmi a význačnými archeologickými miestami. Najlepší čas na návštevu je v januári, kedy ostrovy hostia Up Helly Aa, festival ohňa vzdávajúci úctu vikingskému dedičstvu.

Shetlandské ostrovy

Shetlandské ostrovy

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.