Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Delfinárium Varna v Bulharsku

Delfinárium Varna v Bulharsku

Delfinárium Varna v Bulharsku

Prístav Varna je po Sofii a Plovdive tretím najväčším mestom Bulharska. Okrem malebných uličiek s kostolmi a ďalšími pamiatkami stojí za prehliadku aj pekne udržiavaný Primorskyj park, v ktorom nájdete zoo, námorné múzeum, akvárium Čierneho mora a tiež delfinárium. Práve to by ste si pri svojej návšteve rozhodne nemali nechať ujsť.

Čo delfinárium vo Varne ponúka?

Tunajšie delfinárium je jedinou atrakciou svojho druhu v Bulharsku. Umiestnené uprostred zelene prímorského letoviska Varna ponúka nádherný výhľad na more. Bolo slávnostne otvorené 11. augusta 1984 a rýchlo sa stalo symbolom mesta a pamiatkou bulharského cestovného ruchu. Je trvalým miestom na programe všetkých turistov pobrežia Čierneho mora.

Budova delfinária zaujme už svojou futuristickou štruktúrou a čelnou stenou zo skla a hliníka. Je to ľahká priestorová štruktúra tvarovaná ako sklenená kocka, 30 m dlhá a 14 m vysoká. Bola navrhnutá tímom, ktorý viedol renomovaný architekt Simeon Saraliev.

Delfinárium má pre svojich návštevníkov pripravené zaujímavé a zábavné predstavenia, ktoré potešia nielen našich najmenších, ale aj ich rodičov. Nebude to len ten typ atrakcie, kam sa dospelí hodia skôr ako sprievod. Môžu si to užiť rovnako dobre ako deti.

Predstavenie sa koná v hale s bazénom uprostred a zaberie vám približne štyridsať minút. Po celú dobu ho sprevádza tréner a moderátor. Informácie o tom, čo sa bude diať, dostanú diváci v bulharčine a v angličtine. Každý sem samozrejme prišiel kvôli delfínom, ktorý predvádzajú rôzne kúsky. Samotní diváci bývajú často do ich hrátok zapojení, môžu im napríklad hádzať lopty, alebo sa prejsť v člne tlačenom delfínmi. Uvidíte neuveriteľné športové a akrobatické schopnosti, o ktorých môžeme my ľudia len snívať, napríklad trojitý axel. Zbadáte tiež, ako delfíny zachraňujú ľudí vo vode. Pôsobivosť show navyše podtrhuje hudba. Delfíny vám dokonca zaspievajú. Potlesk je ich hlavnou cenou a zbožňujú ho, takže ním určite nešetrite. A aby vám spomienky na tento veselý zážitok časom nevybledli, môžete si v miestnom obchodíku zakúpiť pekný suvenír, napríklad pamätnú mincu alebo DVD s nahrávkou predstavenia.

© Delfinárium Varna

Kontakt s delfínmi

Plávanie s delfínmi je vlastne úzkym kontaktom s týmito cicavcami vo vodnom prostredí, čo je bezpochyby vzrušujúci zmyslový zážitok, avšak aby ste si ho mohli vyskúšať, musíte poznať dôležité informácie a spĺňať nasledujúce kritériá. Musíte mať aspoň dvanásť rokov. Ak ste vo veku medzi dvanástimi a osemnástimi rokmi, potrebujete podpísaný súhlas rodičov. Zároveň sa zaväzujete, že budete dodržiavať pokyny trénerov a ďalších zástupcov delfinária. Samozrejme nesmiete pred plávaním požiť alkohol a nemali by ste trpieť žiadnym kožným ochorením, ktoré by sa vo vode mohlo zhoršiť. Kontakt s delfínmi prebieha v skupinách, z ktorých každá pozostáva z vás a maximálne piatich ďalších klientov. Počas plávania môže robiť fotografie iba špeciálny fotograf delfinária. Za príplatok je možné obdržať papierové výtlačky vybraných obrázkov, ako doplnok ich obdržíte aj v digitálnom formáte. Digitálne fotografie vám budú zaslané e-mailom. Pred začiatkom plávania dostanete špeciálne plátenú bundu, potrebné inštrukcie a budete vyzvaní k podpísaniu vyhlásenia, že rozumiete všetkým týmto podmienkam.

Informácie o vstupnom a parkovaní

Bulharskou menou je lev (BGL), zaplatiť v delfináriu možno však aj v eurách. Cenník, zavesený na stene priamo na mieste, uvádza ceny jednotlivých vstupeniek dokonca aj v slovenčine, takže nemusíte mať obavy, že by ste sa tu nezorientovali. Za dospelú osobu sa platí 20 BGL, za deti od dvoch do dvanástich rokov 14 BGL a mladšie deti majú vstup zdarma. Kto bude chcieť fotografovať, musí si priplatiť ešte 5 BGL. Parkovanie pred delfináriom je bez poplatkov.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.