Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cuenca v Španielsku - mesto, kde visia domy nad priepasťou

Cuenca, Španielsko

Cuenca, Španielsko

V oblasti Kastílie - La Mancha, cca 165 km na východ od Madridu, sa nachádza Cuenca, jedno z najkrajších stredovekých miest. Cuenca sa vyznačuje veľmi špecifickou architektúrou. Na strmých sklách sa tu vypínajú tzv. visiace, alebo aj zavesené domy (Casas Colgadas), ktoré sú hlavným znakom mesta a tiež najväčším turistickým lákadlom.

Mesto Cuenca bolo vystavané na skalnom ostrohu medzi riekami Júcar a Huécar. Pyšni sa radou kostolov, napr. sv. Michaela a sv. Petra, najznámejším cirkevným svätostánkom je však katedrála Catedral de Santa maría y San Julián de Cuenca. Majestátna stavba bola dostavaná v polovici 13. storočia a nesie prvky normanskej gotiky. Srdcom mesta je Plaza Mayor (Hlavné námestie), ktoré je lemované pestrofarebnými domami. V roku 1996 bolo historické mesto Cuenca zapísané na zoznam UNESCO.

Visiace domy Casas Colgadas

Unikátne visiace domy postavené na samotnom okraji priepasti sú najnavštevovanejšou mestskou pamiatkou. Z ďialky vyzerajú akoby sa vznášali vo vzduchu. V meste sa nachádzajú iba tri tieto stavby, minulosti ich tu ale bolo omnoho viac. V uplynulých rokoch boli domy zrekonštruované, a je teda veľmi pravdepodobné, že zostanú zachované aj pre ďalšie generácie. K samotným domom sa dostanete cez ulicu Calle Obispo Vallero, najkrajší pohľad na toto pozoruhodné architektonické dielo je však z mostu svätého pavla, ktorý spája oba brehy kaňonu. Nemenej pôvabný pohľad sa vám naskytne z vyhliadky pri hradbách Barrio del Castillo na upätí kopca Cerro de San Cristóbal, či od bývalého kláštoru svätého Pavla, v ktorom je dnes umiestnený luxusný hotel.

Jeden z Casas Colgadas

Jeden z Casas Colgadas

Cuenca – mesto múzeí

Neďaleko visiacich domov sa nachádza zaujímavé múzeum Museo de Cuenca, ktoré je zamerané na mesto a jeho okolie. Sú tu okrem okrem iného vystavené vzácne archeologické nálezy z obdobia Rímskej ríše. Pravdepodobne najvzácnejším predmetom zbierky je z mramoru vytesaná busta Lucia Caesara. Milovníci umenia by si nemali nechať újsť prehliadku Múzea abstraktného umenia (Museo de Arte Abstracto Espaňol), kde sa nachádza celá rada abstraktných umeleckých diel, najmä maľby a sochy od španielskych umelcov. Vďaka viac ako sedemsto exponátom je múzeum považované za jedno z najväčších múzeí moderného umenia v celom Španielsku.

Serranía de Cuenca

V okolí mesta Cuenca stojí za návštevu vápencové pohorie Serranía de Cuenca. Nejdedná sa o vysoké hory, oblasť je zaujímavá najmä kvôli veľkolepým a mnohokrát až bizarným skalným útvarom, množstvom roklín, sútokov, vodopádov a strmými útesmi. Najatraktívnejší pohľad v Serranía de Cuenca ponúka Ciudad Encantada, alebo aj Kúzelné mesto. Ide o geologický park, v ktorom sa tisíce rokov tvorené vápencové útvary premenili na obdivuhodné skalné mesto. Oblasť Serranía de Cuenca je známa aj kvôli svojim zachovalým borovicovým lesom, ktoré sú domovom mnohých druhov zvierat.

Ciudad Encantada

Ciudad Encantada

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.