Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Čo si zbaliť na cesty

Pred každou dovolenkou stojíme nad zaplneným kufrom a dumáme, čo sme ešte zabudli pribaliť. Všetky tie zásadné aj menej dôležité veci si môžeme zhrnúť spoločne.

Nevyhnutnosti vždy a všade

Či už sa rozhodnete vyraziť kamkoľvek, vždy budete potrebovať tri základné „p“ – peniaze, pas a poistenie. Po tomto nenahraditeľnom triu by mali nasledovať ďalšie dôležité doklady a dokumenty: vodičský preukaz a spolu s ním papiere od auta, okrem hotovosti radšej aj platobnú kartu, doklady od cestovnej kanceláriu (zmluva, letenka apod.), mapa alebo GPS navigácia.

Čo je ešte nevyhnutnosťou? Bezpochyby kľúče od domu. A rozhodne by vám nemala chýbať lekárnička. Plánujete horskú túru s partnerom, dobrodružný road trip na vlastnú päsť alebo rodinnú dovolenku pri mori? V každom prípade sa vám môže hodiť dezinfekcia, náplasť na drobné poranenia a odreniny, upokojujúci prípravok na popáleniny alebo účinný liek proti hnačke a teplote. Pri väčšej fyzickej námahe a pohybe isto oceníte niečo na uvoľnenie svalstva a osvieženie preťažených kĺbov.

S krvilačnými komármi zatočí repelent. Ak sa chystáte do nejakej exotickejšej oblasti, bude zrejme rozumnejšie zakúpiť ho až tam, nakoľko bude určený priamo proti tamojšiemu hmyzu. Pokiaľ štípancu od komára nestačíte zabrániť, môžete na postihnuté miesto naniesť Fenistil Gél, účinkujúci aj na rôzne druhy vyrážok.

Ochranu pred slnkom vám okrem nevyhnutnej pokrývky hlavy a dostatku pitnej vody zaistí praktický plážový stan a predovšetkým mlieko na opaľovanie. Ľudia s citlivejšou pokožkou by mali pamätať na krém s dostatočne vysokým faktorom, eventuálne na prípravky s aloe vera, ktoré môžu tiež poslúžiť k upokojeniu podráždenej pokožky.

Čo ďalšie si vziať k vode

Okrem vyššie uvedeného by ste samozrejme nemali zabudnúť na plavky. Mne osobne sa osvedčilo vziať si so sebou vždy dvojo, jedny staršie do mora a novšie do bazéna. Záleží pochopiteľne na tom, či sa vydáte do kempu pri priehrade, alebo do hotela pri pláži. Tak či onak by aspoň tým akčnejším nemal chýbať šnorchel s potápačskými okuliarmi, frisbee, loptu na plážový volejbal či nafukovací balón, prípadne napríklad aj menší čln na krátke osviežujúce plavby. Slnečné okuliare, osuška a zdravá desiata do tašky sú takisto samozrejmosťou.

Čo si vziať na výlety do lesa či hôr

Jednoznačne kvalitné, pevné a pohodlné topánky a nepremokavé športové oblečenie. Počasie vám nemusí vždy priať. Na vytrvalý dážď je najlepšie byť vyzbrojený pršiplášťom alebo dáždnikom. Inak platí mnohé z toho, čo už bolo spomínané – nezabudnite na pitnú vodu, nejakú tú desiatu pre prípad dlhšej túry a napríklad aj fotoaparát, aby ste mohli zachytiť krásu okolitej prírody či nejakú tú zaujímavú pamätihodnosť. Náučné chodníky, vedúce nespútanou zalesnenou krajinou, bývajú v ideálnom prípade dobre značené a opatrené ceduľami s telefónnym číslom na horskú službu. Pretože nikdy neviete, čo sa môže stať, je určite rozumné vziať si so sebou mobilný telefón.

Máte to všetko? Pre istotu sa radšej ešte presvedčte a užite si krásnu dovolenku bez strachu, že vám na nej bude niečo chýbať. Bon Voyage!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.