Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Čo si nenechať ujsť v Tokiu

Tokio

Tokio

Hlavné mesto Japonska a sídlo japonského cisára sa nachádza na ostrove Honšú v regióne Kantó. V súčasnosti je so svojimi takmer štyridsiatimi miliónmi obyvateľov považované za najväčšie veľkomesto sveta. Ako také samozrejme skrýva veľa príležitostí k poznávaniu, zábave, relaxácií alebo nakupovaniu. Zoznámte sa s niektorými zaujímavými miestami, ktorá by vám nemali uniknúť.

Cisársky palác Kókjo, starý hrad Edo a Východná záhrada

Cisársky palác v tokijskej štvrti Čijoda je bývalý hrad Edo, pôvodne pevnosť šógunov rodu Tokugawa, ktorý vládol Japonsku od začiatku 17. storočia do roku 1867. Hrad Edo symbolizoval prestíž a bol centrom politickej moci. Vo svojej dobe bol tiež najväčším hradom Japonska. Hradná veža s päťstupňovou fasádou bola nesmierne vysokú budovou s kamennou stenou. Bohužiaľ ale neprežila veľký požiar v roku 1657. Strata hradnej veže je dôvodom toho, že kedykoľvek japonská televízia potrebuje pre historické filmy a seriály reprezentatívny hrad, obracia sa k Himedži.

Cisársky palác Kókjo

Cisársky palác Kókjo

Sídlo japonského cisára sa v rokoch 1888-1948 nazývalo Kjudžó. Dnes sa mu hovorí jednoducho len Kókjo. Počas druhej svetovej vojny bol hrad zdevastovaný a následne znovu vystavaný. Jedinou stavbou, ktorá sa dochovala z pôvodného paláca, je most Nidžúbaši.

Most Nidžúbaši

Most Nidžúbaši

Návštevníkom je celoročne a zadarmo prístupná Východná záhrada Cisárskeho paláca, v ktorej si možno prezrieť pozostatky opevnenia, priekopy, múry aj pôvodné brány a pár zachovaných veží. V pondelok, piatok a vo sviatkoch však býva zatvorené.

Východná záhrada Cisárskeho paláca

Východná záhrada Cisárskeho paláca

Ďalšie úchvatné záhrady a parky v Tokiu

Tokio rozhodne nemá núdzu o krásne upravené záhrady a svieže parky, v ktorých je radosť tráviť čas. Národná záhrada Shinjuku Gyoen bola prvýkrát otvorená verejnosti po druhej svetovej vojne. Zahŕňa anglickú záhradu s priestrannými trávnikmi, krásnu symetrickú francúzsku záhradu a japonskú záhradu s cestičkami okolo rybníka. Nádherné kvety tú kvitnú po celý rok. Na jar sa môžete kochať rododendrony, na jeseň chryzantémami. Príďte sa pozrieť aj na čerešňové kvety, ktoré sú pre Japonsko tak typické.

Národná záhrada Shinjuku Gyoen

Národná záhrada Shinjuku Gyoen

Obľúbeným miestom na prevádzkovanie tradičného japonského zvyku hana, kedy si ľudia užívajú pominuteľnú krásu čerešňových kvetov pri spoločných piknikoch, je tiež park Ueno. Bol založený ako jeden z prvých japonských parkov v roku 1873 a na jar býva čerešňových kvetov doslova plný! Každoročne do neho zavíta cez desať miliónov turistov, čo z neho robí najobľúbenejší mestský park Japonska. Okrem toho je domovom mnohých kultúrnych inštitúcií a významných múzeí, napr. Národného múzea v Tokiu, Národného múzea prírody a vedy, Národného múzea západného umenia ad.

Park Ueno

Park Ueno

Za jednu z najkrajších tokijských záhrad je považovaná Hama-Rikyu v ústí rieky Sumidagawa. Umelecká atmosféra parku vám dá okamžite zabudnúť, že sa nachádzate uprostred veľkého mesta. Obľúbenou tunajšou činnosťou je popíjanie čaju v malebnej čajovni na ostrovčeku (za 500 jenov s japonským občerstvením). Romantické jazierko s morskou vodou mení hladinu podľa prílivu a odlivu. V parku sa nachádza tiež vodné autobus.

Čajovňa v záhrade Hama-Rikyu

Čajovňa v záhrade Hama-Rikyu

Významné svätyne a pútnické miesta v Tokiu

Spomeňme aspoň tri z mnohých význačných tokijských chrámov a svätýň. Jedným z turisticky známych a veľmi obľúbených miest Japonska je šintoistická svätyňa Meidži (Meiji Shrine). Patrí k najväčším v Tokiu. Stojí uprostred parku Jojogi v štvrti Šibuja, ku ktorej vedie trieda Omotesando blízkosti stanice Haradžuku, preslávená obchodmi so značkovým oblečením. Svätyňa je venovaná zbožňovaným duchom cisára Meidžiho a jeho manželky cisárovnej Shōken, neuchováva však v sebe cisárov hrob. Ten sa nachádza južne od Kjóta, u Fushimi Momoyama. Vstup do komplexu svätyne vedie cez most Jingu Bashi. Samotná svätyne pozostáva z dvoch hlavných oblastí. Prvá je vnútorná okrsok Naien, sústreďujúci sa na budovy a zahŕňajúce dôležité múzeum pokladov v architektonickom štýle azekura. Vonkajší okrsok Gaien potom zahŕňa oi. Pamätnú galériu so zbierkou osemdesiatich veľkých nástenných malieb, ktoré ilustrujú udalosti zo života cisára a jeho manželky.

Meiji Shrine

Meiji Shrine

Ako druhú si predstavíme šintoistickú svätyni Hie (Hie Shrine)vo štvrti Nagatachō. Má jeden národný poklad, tachi (meč s jedným okrajom). Obsahuje tiež štrnásť významných kultúrnych hodnôt, trinásť mečov a jednu naginatu. Počas tradičného obradu a festivalu Shichi-Go-San na oslavu rastu a blahobytu malých detí sa svätyňa stáva jednou z najobľúbenejších pre japonské rodiny.

Brány Torii vo svätyni Hie

Brány Torii vo svätyni Hie

A do tretice tu máme Sensódži (Sensō-ji), najstarší a pravdepodobne aj najznámejší a najnavštevovanejší tokijský chrám, založený už v roku 628. Po druhej svetovej vojny bol prakticky zrovnaný so zemou americkými vojakmi, musel byť teda vystavaný znova. Prístupný je s určitým obmedzením. Pútnici sem prichádzajú každý deň z okolia i ďaleka, aby sa očistili od zlého. Možno tu teda započuť snáď všetky jazyky sveta. Vedľa chrámu stojí zaujímavá päťpodlažná pagoda.

Chrám Sensō-ji

Chrám Sensō-ji

Zoo, zábavné parky a iné atraktívne tipy

Zoologická záhrada Ueno je najstaršia zoo v Japonsku. Bola založená v roku 1882 a v priebehu rokov sa výrazne rozrástla. Teraz je domovom viac ako 2600 zvierat (464 rôznych druhov) a poskytuje návštevníkom zaujímavé poznatky o ich živote aj veľa zábavy. V roku 1972 sem dorazili prvé pandy veľkej z Číny. Vzrušujúce zážitky vám však prinesú nielen roztomilé čiernobiele medvede. Z tesnej blízkosti, samozrejme spoza skla, si môžete prezrieť tigrami alebo gorily. Deti milujú časť zoo, kde si môžu pohladkať ovce a kozy. Japonský dotyk dodáva záhrade čajový dom a päťposchodová pagoda, významná kultúrna pamiatka, ktorá je súčasťou bývalého chrámu Kaneidži.

Zoologická zahrada Ueno

Zoologická zahrada Ueno

Symbolom Tokia je bezpochyby aj veža Tokyo Tower vysoká 333 m. Bola dokončená roku 1958 a má dve observatória, hlavné hvezdáreň v 150 metroch a observatórium v 250 metroch s výhľadom na Mt. Fuji a Mt. Tsukuba. Má tiež niekoľko zábavných miest, vrátane akvária a reštaurácií. V stredu a vo štvrtok sa v hvezdárni usporadúvajú koncerty. Nočné osvetlenie priťahuje mnoho návštevníkov.

Tokyo Tower

Tokyo Tower

Z nespočtu atraktívnych miest Tokia spomeňme ešte aspoň tokijský Disneyland, tretí najstarší park tohto typu a prvý mimo USA. Bol slávnostne otvorený v apríli 1983 a na konci 80. rokov rozšírený o atrakcie Big Thunder Mountain, Star Tours a Splash Mountain. Navštívte krajinu fantázie, kde na vás čaká Aničkin čajový večierok, Popoluškin rozprávkový hrad, Snehulienkine dobrodružstvo, let s Petrom Panom alebo strašidelné panstvo a mnoho ďalšieho!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.