Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cinque Terre - päť talianskych skvostov

Vernazza, Cinque Terre, Taliansko

Vernazza, Cinque Terre, Taliansko

Cinque Terre (Päť  krajín) je oblasť na východnom pobreží Ligúria medzi prímorským letoviskom Levanto a prístavom La Spezia. Oblasť, ktorá patrí k najmalebnejším kútom Talianska, nesie názov podľa piatich kúzelných dediniek. Z dôvodu ťažkej prístupnosti bola po celé stáročia ochraňovaná pred okolitým svetom. Vďaka tomu si zachovala svoj pôvodný charakter.

Národný park

V roku 1997 bolo Cinque Terre vďaka svojej jedinečnosti zapísaný medzi pamiatky svetového dedičstva UNESCO. Aj kvôli tejto skutočnosti sa oblasť dostala viac do povedomia širokej verejnosti a stala sa turistami veľmi vyhľadávanou, obľúbenou a hojne navštevovanou lokalitou. Kvôli ochrane tunajšej nádhernej panenskej prírody tu následne vznikol aj národný park.

Národný park Cinque Terre

Národný park Cinque Terre

Päť krajín

Monterosso al Mare

Je hlavná, najväčšia a tiež najmodernejšia z piatich dediniek. Práve sem jazdí najviac turistov kvôli krásnym piesočným plážam, ktoré sú od starej štvrti oddelené kopcom. Celá dedina je obklopená morom, skaliskami a zelenými pahorkami. Medzi pamiatky, ktoré sú častým cieľom turistov, patrí strážna veža Aurora a kapucínsky kláštor San Francesco.

Monterosso al Mare, Cinque Terre, Taliansko

Monterosso al Mare, Cinque Terre, Taliansko

Manarola

Rozprávková dedinka leží na skalnom útese v nadmorskej výške 3-25m, na ktorom sú tesne vedľa seba postavené domčeky v žiarivých pastelových farbách. Býva označované za najfarebnejšie miesto Talianska. Práve zaujímavá architektúra a nádherné výhľady na more sú najväčšími turistickými lákadlami. Manarola bola pre turistov objavená len nedávno a je najpokojnejším miestom celej oblasti Cinque Terre.

Manarola, Cinque Terre, Taliansko

Manarola, Cinque Terre, Taliansko

Riomaggiore

V údolí riečky Rivus Maior sa rozprestiera rybárska dedinka Riomaggiore. Stojí na dvoch protiľahlých strmých skalách, pričom domčeky sú natesnané jeden vedľa druhého. Medzi stavbami vedú uzučké krivolaké uličky a hlavne stovky schodov.

Riomaggiore, Cinque Terre, Taliansko

Riomaggiore, Cinque Terre, Taliansko

V Riomaggiore sa nachádza jeden z najslávnejších chodníkov na svete Via dell' Amore čiže Chodník milencov. Chodník je vytesaný do útesu nad morom a ponúka neskutočne romantické výhľady. Začína na námestí v Riomaggiore a pozdĺž pobrežia vás dovedie až do Manarola.

Chodník milencov, Cinque Terre, Taliansko

Chodník milencov, Cinque Terre, Taliansko

Vernazza

Je jediným prírodným prístavom v Cinque Terre. Dedinka má historické centrum plné architektonických skvostov. Vďaka pestrofarebným omietkam domov, úzkym uličkám s nespočetným množstvom schodov býva Vernezza označovaná ako to najpôvabnejšie miesto z celej oblasti Cinque Terre. Neďaleko prístavu sa nachádza kostol sv. Margaréty z Antiochie, ktorý má 40m vysokú zvonicu s osemuholníkovým pôdorysom. Za návštevu stojí kaplnka Panny Márie z Regia, z ktorej sa zachovalo románske priečelie. Práve tu sa nachádza slávna Africká Madona, čiže čierna Panna Mária.

Vernazza, Cinque Terre, Taliansko

Vernazza, Cinque Terre, Taliansko

Corniglia

Najmenšia a tiež najvzdialenejšia dedinka leží na útese vo výške cca 100m nad morom, vďaka čomu je niekedy nazývaná "Orlie hniezdo". Jediný spôsob, ako sa dostať dole k moru alebo železničnej stanici je po dlhom kamennom schodisku, ktoré zahrňuje viac než 380 schodov. Corniglia ponúka zo všetkých piatich dediniek najlepšie podmienky na kúpanie. V okolí Corniglia sa nachádzajú najrozsiahlejšie vinice celej oblasti. Miestne biele víno bolo oceňované už v rímskych dobách. Centru mestečka dominuje krásny gotický kostol San Pietro, ktorý je považovaný za jednu z najvýznamnejších gotických pamiatok na Ligurskej riviére.

Corniglia, Cinque Terre, Taliansko

Corniglia, Cinque Terre, Taliansko

Cesta  a ubytovanie

Trasa

Vzdialenosť Cinque Terre od Bratislavy je cca 1040km. Cesta vedie okolo Viedne, cez Villach, v Taliansku popri Benátkach a pokračuje na juhozápad. Pred mestom Boloňa treba odbočiť na Parmu a za ňou potom stále ďalej na juh až do prístavného mesta La Spezia.

V hoteli alebo v súkromí?

Keďže sú od seba dedinky vzdialené len pár kilometrov, možno ich prejsť počas celodenného výletu. Keď chcete oblasť preskúmať dôkladnejšie, je treba mať dopredu zaistené ubytovanie. Hotelov v oblasti nie je príliš, vhodnou a obľúbenou variantou je bývanie v súkromí.

Vernazza ponúka idylické zákutia

Vernazza ponúka idylické zákutia

Doprava  v  Cinque  terre

Doprava v celej oblasti je komplikovaná, cesty sú veľmi strmé a úzke. Vjazd autom do dedín je obmedzený, ak by vám ale bol umožnený, budete mať pravdepodobne problém zaparkovať, pretože musíte rešpektovať vyhradené parkovacie miesta pre miestnych. Preto je lepšie využiť iný spôsob dopravy.

Vlakom

Prechádzka všetkými piatimi dedinkami je dlhá cca 41km, vlakom to zvládnete behom niekoľkých minút. Na ľubovoľnej zastávke môžete samozrejme vystúpiť a ďalej pokračovať pešo.

Vlaková zastávka v Manarole

Vlaková zastávka v Manarole

Pešo

Ak sa vydáte pešo po niektorom z krásnych chodníkov, ktoré dedinky spájajú, určite nebudete ľutovať. Všetky chodníky sú prehľadne značené, vybrať si môžete s niekoľkými okruhov. Pešiu prechádzku môžete kombinovať s vláčikom.

Chodník medzi vinohradmi, Cinque Terre, Talia

Chodník medzi vinohradmi, Cinque Terre, Talia

Loďou

Najobľúbenejší variantom dopravy po Cinque Terre je parník. Kúpite si lodný lístok, a jednoducho si vystúpite v každej dedinke. Môžete tam byť ľubovoľne dlho, akonáhle dostatočne nasajete atmosféru, pokračujete v plavbe ďalej. Lodná doprava funguje kyvadlovo, jazdí približne každú pol hodinu. Na pohľad z mora na čarovné pestrofarebné domčeky na skalách len tak nezabudnete.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.