Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Chefchaouen – modré mesto plné hašiša

Pohľad na Chefchaouen

Pohľad na Chefchaouen

Každý, kdo od návštevy Maroka očakáva niečo nevšedné, musí navštíviť Chefchaouen. Na tomto exotickom mieste nájdete nielen krásnu marockú architektúru a bohatú históriu, ale aj obrovské množstvo hašiša, ktorý je v tunajších stánkoch bežne v predaji. Spolu s očarujúcou prírodou a fascinujúcou kultúrou tak máme miesto, ktoré rozhodne splní predstavy každého dobrodruha.

Kráľovské mesto

Nielen s mestom, ale s celým krajom sa spája veľmi zaujímavá história. Oblasť bola považovaná za svätú, pretože sa tu nachádza hrobka princa Abdessalama Ben Mchicha, jedného zo štyroch pilierov islamu a patróna kočovného kmeňa. Mesto samotné potom bolo založené roku 1471 princom Rašíd a malo slúžiť ako základňa na útoky na Portugalcov. Obdobie rozkvetu striedali roky biedy, ktoré nakoniec zvíťazili. Mesto na dlho úplne upadlo a svoj historický význam získalo až po rokoch, kedy sa stalo veľmi obľúbeným a vyhľadávaným medzi turistami. Dnes je turizmus hlavným zdrojom financií Chefchaouenu a mesto je tak súčasťou populárneho okruhu severnou časťou Maroka.

Väčšinu z celkom 42 914 obyvateľov tvoria moslimskí a arabskí utečenci, čo sa tiež prejavilo na miestnej architektúre. Andalúzsky charakter stavieb sa prejavuje predovšetkým menšou zdobenosťou a honosnosťou, tiež strechy sa o dosť líšia od tých, ktoré poznáme. Veľkým kontrastom tejto jednoduchosti sú potom honosné mramorové paláce, ktoré sú tiež pre Európanov dosť netradičnou záležitosťou.

Chefchaouen

Chefchaouen

Modré ulice

Prezývka "modré mesto" rozhodne nevznikla len tak – budovy, schody, chodníky, všetko je natreté na modro. Nejedná sa však o nudné jednoliate stavby, ale o rôzne odtiene modrej, navyše lemované zlatou kamennou stenou. Tradícia farbenia stien na modro bola zavedená práve židovskými utečencami, ktorí verili, že pohľad na čokoľvek modrého evokuje v každom z nás myšlienky na nebo a na boha. Tí menej veriaci však tvrdia, že táto teória nie je ničím podložená a odôvodnenie modrej farby je prosté – slúži ako ochrana pred komármi.

Chefchaouen, Maroko

Chefchaouen, Maroko

Viac ako kvôli modrej farbe je však mesto vyhľadávané kvôli hašišu. Ten môžete pomerne lacno zakúpiť v mnohých stánkoch a obchodíkoch v rámci tradičných pouličných trhov. Zrejme ide o najzaujímavejší legálny suvenír, ktorý tu môžete zakúpiť. Marihuana a hašiš sú totiž prísne zakázané po celom Maroku s výnimkou jediného miesta – práve mesta Chefchaouen. Práve vďaka tolerancii voči tejto oblasti sú tiež okolité pohoria plná konope. Aj napriek všetkým týmto lákadlám nezabudnite prejsť aj niektoré pamiatky a významné miesta, ako napríklad múzeum Kasbah alebo starú časť mesta.

Konopie

Konopie

Nebojte sa stratiť v Afrike

Nielen sever Maroka, ale aj zvyšok krajiny rozhodne stojí za precestovania. Je veľmi zaujímavé sledovať tieto zmeny prostredia, keďže moderné mestá ako ich dnes poznáme boli postavené okolo starších, historických častí. Jedná sa prevažne o kráľovské mestá, takzvané Medíny, ako je napríklad Marakéš. Atmosféra je tu natoľko očarujúca, že sa dosť možno pri prechádzaní miestnych uličiek stratíte. Pokojne však zahoďte mobil a nenechajte si radiť ani od miestnych - cestu na hotel nakoniec nájdete a ako bonus si prejdete veľký kus tohto krásneho miesta.

Ulička v Marrakéši

Ulička v Marrakéši

Ak budete mať mesta dosť, nebojte sa preskúmať okolitú prírodu. Toto rôznorodé miesto totiž ponúka aj rôznorodé možnosti - prázdninové letoviská sa nachádzajú predovšetkým pri pobreží, môžete sa teda zabaviť tu, alebo sa bežte prejsť na ťavách po púšti. Sahara je ideálnou voľbou ak sa chcete na svet pozrieť z inej perspektívy. Teplo, nekonečné piesočné duny, žiadny tieň, len vietor a ťavy. Ďalšou možnosťou, ako tráviť voľný čas, je peší výšľap na pohorie Atlas či prechádzka zelenými lesmi a krásnou prírodou.

Pohorie Atlas, Maroko

Pohorie Atlas, Maroko

Zo všetkého toho cestovania iste vyhladnete a v tej chvíli je ten pravý čas spoznať marocké jedlo a užiť si tak jedinečný gurmánsky zážitok. Vôňa exotického korenia vás prvýkrát osloví už pri návšteve miestnych trhov a ako dochucovadlo čerstvého mäsa iste urobí taktiež veľký dojem. Veľmi autentická príprava jedla v starších hrncoch len dokreslí dojem každého turistov z tohto miesta. Dobré jedlo zapite silným mätovým čajom a okúsite tak to najlepšie, čo marocká kuchyňa ponúka. Po skvelom jedle a návšteve pamiatok budete mať stále čo robiť – Maroko je bezpečná krajina na severe Afriky a pre Slovákov je ľahko dostupná, môžete využiť napríklad nízkonákladové lety. Komfortné ubytovanie vyzdobené podľa miestnych zvykov s bazénom je potom pomyselnou čerešničkou na torte – luxusnej a exotickej torte.

Ochutnajte marockú kuchyňu

Ochutnajte marockú kuchyňu

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.