Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cestujte v zime bezpečne – rady pre jazdu na snehu a poľadovici

Jazdite na snehu bezpečne

Jazdite na snehu bezpečne

Pre mnohých z nás je zima niečo krásne na pozorovanie – pekne doma v teple so šálkou čaju sledujeme padajúci sneh za oknom, zatiaľčo z rúry sa šíri vôňa škorice a vanilky. Odhŕňanie tej bielej krásy a cesta napríklad na nákup je to posledné, na čo by sme v tento idylický moment mysleli. Väčšinou sa návratu do reality nevyhneme, no môžeme urobiť aspoň maximum pre to, aby táto cesta bola pokojná a bezpečná. A aj na toto sa dá dobre pripraviť!

Ak patríte medzi milovníkov zimných zájazdov, toto pravidlo pre vás platí dvojnásobne. Cestu na hory vám môže kedykoľvek znepríjemniť sneh, ktorý pokrýva celú horskú cestu, alebo námraza na niektorom z rizikových úsekov vašej trasy.

Začnite vždy od auta

Ešte pred samotnou jazdou sa vždy uistite, že vaše vozidlo je na tieto neľahké zimné podmienky dobre pripravené. Skvelé šoférske schopnosti a roky skúseností sú vám totiž na nič, ak vám napríklad zamrznú zámky a do auta sa ani nedostanete. Aj takéto praktické veci ako je rozmrazovač na sklá, stierače či na zámky sú dnes bežnou vecou a oplatí sa mať ich v chladných mesiacoch pri sebe. Stierače tak môžete pripraviť na jazdu bez zbytočného násilia, ktorým by ste ich mohli poškodiť. Pri rozmrazovači zámkov myslite na to, aby bol naozaj vo vrecku – zamknutý v aute vám bohužiaľ veľmi nepomôže.

Samozrejmosťou musia byť pneumatiky so vzorom o hĺbke dezénu minimálne 4 milimetre, pri ceste na hory sa oplatí voziť aj snehové reťaze. O ich presnom použití si môžete viac prečítať v ďalšom článku z nášho webu. Nemrznúca kvapalina v ostrekovači a chladiaca kvapalina do aspoň -25 stupňov je ďalšou samozrejmosťou. Do základnej zimnej výbavy pre vaše vozidlo patrí škrabka na ľad a lopatka so smetáčikom na sneh. V bezpečí nechceme byť iba my, ale aj okolité autá a chodci, ktorých so zasneženými oknami len ťažko uvidíte. Ak máte potom problém so zarosenými oknami, doporučuje sa pustiť klimatizáciu alebo chvíľku ísť so spustenými oknami. V aute vodiča, ktorý nechce nič nechať na náhodu, nájdeme ešte gumené podložky, ktoré sa môžu hodiť pri núdzovom rozjazde.

Pred cestou zbavte auto snehu

Pred cestou zbavte auto snehu

Hurá na cesty!

Základné pravidlo je veľmi jednoduché – NEPONÁHĽAJTE SA. Ak už ráno viete, že cesta bude vďaka snehu či ľadu náročná, myslite aj na ostatných, ktorí toľko predvídavosti nemuseli mať. Zdržať vás môžu predovšetkým kolóny kvôli väčšiemu počtu havárií, aj mimo kolóny sa ale nikam neponáhľajte, aby sa vám dopravná nehoda vyhla. Na snehu sa doporučuje znížiť rýchlosť o 50% oproti jazde za suchej vozovke, pri ľade je to až o 70%. Ak užívate pravidelne lieky, určite sa oplatí ich pre istotu pribaliť – pre auto nie je tak malá krabička žiadna záťaž a vám to môže veľmi pomôcť.

Cestovanie s deťmi je v takýchto situáciách katastrofa sama o sebe, rozhodne nepodceňte prípravu a do auta vezmite niečo, čo aj tých najmenších pasažierov spoľahlivo zabaví – ušetrí vám to množstvo nervov. Zároveň si strážte plnú nádrž, aby vás neprekvapila ani nečakaná obchádzka. Nielen kvôli deťom, ale aj kvôli vám samotným doporučujeme voziť v aute nápoje a ukryť tam aj nejakú dobrotu. Nikdy neviete, ako dlho budete v kolóne či v kalamite stáť a práve taká čokoláda objavená aj mimo zimnú sezónu vždy poteší.

Ak to situácia dovolí, určite si po ceste pustite rádio, budete tak o dopravnej situácií vo vašom okolí informovaní s predstihom. Trasu si môžete vzhľadom k situácií aspoň lepšie naplánovať, cesty vyššej triedy sú napríklad upravované skôr než tie cez malé dedinky. A úplne najlepšie riešenie pri nadchádzajúcej snehovej kalamite je otočiť sa a ísť domov. Konieckoncov neexistuje lepšia výhovorka pre vášho šéfa bež metrové záveje.

Dopravná zápcha

Dopravná zápcha

Námraza – neviditeľná hrozba

Na snehu či ľade si držíme dvojnásobný odstup od auta pred nami kvôli dlhšej brzdnej dráhe, ideme pomaly, mimoriadnu pozornosť venujeme rizikovým oblastiam ako sú lesy, mosty, vrcholy kopcov alebo úseky okolo vody (kde často vzniká námraza aj pri teplotách mierne nad nulou) ale aj napriek tomu dostaneme šmyk? Fyzikálne zákony bohužiaľ len tak neobídeme ani s tým najlepším technickým vybavením vozidla.

Jedná sa síce o veľmi rýchly sled udalostí, ale aj tak je potrebné zachovať chladnú hlavu a myslieť na to, že brzdenie nám nepomôže. Ak sa jedná o šmyk predných kolies, veľmi pomôže zošliapnuť spojku a stočiť volantom tým smerom, ktorým chcete ísť. V prípade zadných kolies si potom stočiť kolesá tam, kam sa pohybuje zadná časť vozidla. Aj keď vyzerá tento návod veľmi jednoducho, v situácií keď sedíte v takmer neovládateľnom aute to je nadľudská úloha. Preto sa doporučuje vyskúšať si šmyk iba tak nanečisto – či už na prázdnom parkovisku, alebo na špecializovanom kurze školy šmyku. Akonáhle si vyskúšate ako sa auto v podobnej situácií správa, budete lepšie pripravení na zvládnutie šmyku pri bežnej jazde.

Zásada nebrzdenia platí aj všeobecne, jemné pribrzďovanie je povolené ak ste na rizikovom úseku sami, ale v kolóne rozhodne brzdite motorom. Zníženie rýchlosti potom samozrejme platí pred každou prudkou zákrutou, ak toto nestihnete, pomaly sa pripravte na možnosť šmyku.

Väčší dojem na nás väčšinou urobia snehové kalamity, nakoľko hodiny strávené v zasneženom vozidle len tak ľahko nedostaneme z pamäti, ale poľadovica býva problémom častejším a mnohokrát aj závažnejším. Ďalším rizikom spojeným s vodou môže byť aj aquaplaning, čím sa nám nebezpečia na ceste opäť rozrastá. Pri všetkých týchto situáciách nezabudnite zachovať pokoj a vyvarujte sa prudkým manévrom. Plynulá jazda bude aj na vás pôsobiť upokojujúco a ak sa postavíte tejto výzve čelom, v budúcnosti sa na zvládnutú námrazu budete pozerať ako na skvelú vodičskú skúsenosť.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.