Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vyrážate v zime na cesty a nie ste si istí, kedy nasadiť snehové reťaze na auto?

Snehové reťaze

Snehové reťaze

Zimné pneumatiky už dnes berieme ako samozrejmosť a v tejto myšlienke nás podporuje aj zákon, ktorý udáva podmienky, kedy je nutné túto výbavu používať. Na cestách nielen za lyžovaním však často musíme čeliť situáciám, v ktorých by také snehové reťaze neboli na škodu.

Konkrétne hovorím o zákone, ktorý kladie vodičom povinnosť nasadiť zimné pneumatiky v sezóne od 1. novembra do 31. marca a to za predpokladu, že sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľadu či námrazy alebo je možné vzhľadom k poveternostným podmienkam takúto situáciu predpokladať. K snežným reťaziam sa zákon vyjadruje iba okrajovo. Z toho plynie, že použitie reťazí je dobrovoľné, povinnosť vzniká iba na základe dopravného značenia. Toto je veľká škoda, nakoľko mnoho vodičov potvrdzuje, že ich práve reťaze dostali z nejednej zlej situácie a v iných krajinách je povinnosť použiť snehové reťaze bežne ustanovená v zákone – hlavne ak sa jedá o krajinu s veľkým počtom horských ciest.

Prečo mať snehové reťaze neustále po ruke?

Na jednu stranu nie je nasadenie snehových reťazi povinnosťou, na druhú však hrozí pokuta až 60 Eue pri ich absencií v niektorých situáciách. Dopravná značka C 14 totiž udáva povinnosť nasadiť reťaze na vyznačenej trati. Toto dopravné značenie je prenosné a používa sa podľa aktuálneho stavu vozovky. Inými slovami, nikdy neviete, kedy a kde na ňu môžete naraziť. Potrebu reťazí však môžete aspoň predpokladať – využívajú sa na súvislej vrstve snehu alebo ľadu a pri ich nasadení sa povoľuje rýchlosť maximálne 50 km/hod.

Dopravná zančka C14 - použiť snehové reťaze

Dopravná zančka C14 - použiť snehové reťaze

Použitie snehových reťazí má svoje pravidlá

Toto bezpečnostné opatrenie začína uznávať čím ďalej tým viac vodičov a to nielen kvôli strachu z prípadnej pokuty. S reťazmi vozidlo prejde aj náročnejší terén celý pokrytý snehom. Okrem iného zlepšuje aj vlastnosti vozu, čo je podložené hneď niekoľkými experimentmi – pri použití reťazí sa brzdná dráha zkracuje až o niekoľko centimetrov. Celková manupulácia s vozidlom je tiež o poznanie lepšia.

Akonáhle sa však situácia zlepší a vozovka bude prejazdná, je nutné reťaze z pneumatík ihneď zložiť. Ich ďalšie použitie by mohlo poškodiť nielen vozovku, ale aj samotné pneumatiky. Tienistou stránkou ostáva práve manipulácia počas jazdy – niekedy je potrebné niekoľkokrát zložiť a zas založiť reťaze na kolesá. Po nasadení je zároveň nutnosťou kontrolovať ich správne upevnenie.

Žena nasadzujúca snehové reťaze

Žena nasadzujúca snehové reťaze

Pred nákupom snehových reťazov sa dobre informujte

Na trhu existuje mnoho rôznych typov reťazí, tie sa samozrejme líšia v mnohých smeroch, predovšetkým v cenách. Pri váhaní nad kúpou si najprv dobre prepočítajte, ako časti asi budete túto pomôcku používať. Od toho by sa mala odvíjať cena – ak reťaze kupujete iba kvôli jednej zimnej dovolenke, nemá zmysel investovať vysokú čiastku, stačí kúpiť základné kovové reťaze, ktoré sú zároveň najrozšírenejšie. Tieto reťaze však môcžu byť trochu hlučnejšie a používajú sa iba na kratšie vzdialenosti. 

Pre milovníkov zimných stredísk, ktorí za snehom vycestujú pokojne aj niekoľkokrát do roka, je rozhodne rozumnejšie investovať do drahšieho typu. Pri takýchto sa cena pphybuje približne okolo 300 Eur. a okrem lepšieho materiálu disponujú aj inými výhodnými vlastnosťami, ako sú napríklad schopnosť samonavíjania, samonapínania, či H tvaru, ktorý zaisťuje lepšiu stabilitu na snehu. Navinkou sú navyše textilné reťaze, ktoré si kvôli jednoduchej maniipulácií obľúbili predovšetkým ženy. Nech už sa rozhodnete pre akékoľvek reťaze, pred kúpou musíte dobre poznať aj typ vášho auta, veľkosť pneumatík a materiál. Reťazy totiž nie je možné nainštalovať na niektoré typy starších vozidiel. Naopak na nové a drahšie autá sa rozhodne vyplatí, pretože na ne tvarovo viac pasujú.

Pri cestách do hôr reťaze často využijete

Pri cestách do hôr reťaze často využijete

Čo je ešte dobré vedieť?

Zatiaľ to vyzerá, že reťaze slúžia ako praktický doplnok, ale to platí iba v prípade, že sú správne použité. Pri nasadzovaní majte neustále na pamäti niekoľko technických pravidiel, ktorými sa použitie riadi – reťaze sa vždy montujú na poháňaciu nápravu a pri ich použití sa doporučuje deaktivovať elektronické systémy vo vozidle, nakoľko by sa s reťazmi nemuseli znášať. Najlepší spôsob ako si otestovať či je pre vás nasadenie reťazí ľahké, je skúška nanečisto. V pohodlí domova si založenie najlepšie vyskúšate a na zasneženej ceste vás ptom nič neprekvapí.

Potom, čo vám reťaze dobre poslúžia, oplaťte im starostlivosť čo najskôr po ich použití. Najlepšou údržbou je opláchnutie v teplej vode a dôkladné vysušenie, potom môžete reťaze vrátiť späť do kufra vášho vozu. Žiadne olejovanie tu nie je potrebné a ak by sa na reťaziach objavili známky slabej korózie, rozhodne nie je nuté panikáriť, ich funkčnosť to nijak nenarušuje. Poslednú kontrolu urobte po sezóne a aj zistíte, že je opotrebovanie väčšie než 40% z hrúbky materiálu, doporučuje sa reťaze otočiť.

Vzhľadom k blížiacim sa Vianociam sa môžete inšpirovať a zakúpiť praktický darček, alebo si iba rozšíriť svoje znalosti o niečo nové, určite však nepodceňte znalosti o zimných lokalitách a miestnych zákonoch, aby sa vám dovolenka zbytočne nepredražila. Životnosť reťazí sa určije iba ťažko, všetko sa samozrejme odvíja od počtu použití a štýlu jazdy, rozhodne sa však jedná o vec, ktorá vydrží a môže sa vám hodiť. Mnoho majiteľov snežných reťazí uviedlo, že ich v aute ani nevozí, alebo sa im nechce ich v potrebných situáciách nasadzovať. Teraz už ale všetci vieme, že aj komplikované nasadzovanie sa dá ľahko vyriešiť a za bezpečie, ktoré vám reťaze môžu zaistiť, to rozhodne stojí.

Snehové reťaze môžu byť aj praktickým darčeko

Snehové reťaze môžu byť aj praktickým darčeko

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.