Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cestovanie so psom či mačkou

Kto z nás by necestoval rád? Túžime spoznávať nové miesta, exotické cudzie kraje a kultúry. Ovšem tiež máme radi svojich zvieracích parťákov. Ponúka sa nerudovská otázka - kam s nimi? Môžete ich odložiť u babičky, ale prečo by ste to robili, keď ich môžete vziať so sebou? Samozrejme za určitých podmienok ...

Cestovanie so psom či mačkou lietadlom

Ak sa ku svojej vysnívanej destinácií túžite dopraviť letecky, mali by ste si ešte pred odletom zistiť, čo to bude znamenať pre vášho maznáčika. V rámci Európskej únie je nutné zariadiť niekoľko základných vecí.

V prvom rade je potrebné obstarať psíkovi jeho vlastný pas, pas pre malé zvieratá, ktorý vám vystaví schválený veterinár. Druhou nevyhnutnosťou je označenie vo forme čitateľného tetovania, respektíve mikročipu, čo je úkon vykonávaný tiež veterinárom. Tretím dôležitým predpokladom je platné očkovanie proti besnote, sprevádzané potvrdením - ako inak - od veterinára. Poraďte sa s ním aj o utišujících liekoch, aby ste zvieraťu uľavili od stresu počas letu.

Či už sa rozhodnete letieť so psom či mačkou, musíte svojmu zvieratku vopred rezervovať miesto.Rozhodne si nezabudnite pred cestou všetko skontrolovať u leteckej spoločnosti. Či a za akých podmienok vášho najlepšieho priateľa prepraví, sa dozviete na webových stránkach aeroliniek. Na príslušnej ambasáde sa tiež informujte o tom, aké podmienky pre prepravu zvierat má vaša cieľová destinácia.

Toto sú základné povinnosti, ktoré je nutné pred cestou splniť, avšak jednotlivé štáty v únii môžu mať rôzne požiadavky, preto je dobré overiť si ich s predstihom na internete. Francúzsko a Taliansko napr. Neumožňujú cestovanie s mláďatami mladšími ako tri mesiace, zatiaľ čo napríklad Nemecko či Grécko to za istých okolností povoľujú.

Zvieratá môžu na palube lietadla cestovať troma spôsobmi - priamo s vami v kabíne ako kabínová batožina (zvyčajne psy, mačky, králiky, činčily) alebo v nákladovom priestore ako odbavená batožina (psi, mačky, králiky, fretky) či tovaru (ostatné zvieratá). Každá spoločnosť toto rozlišuje po svojom. Asistenčné, záchranárské alebo policajné psy spravidla cestujú zadarmo a bez schránky v kabíne lietadla. Prepravu domácich maznáčikov ale sprevádza poplatok, ktorého výška opäť závisí od konkrétnej spoločnosti.

Cestovanie so zvieratami autom

Chystáte sa na dlhšiu cestu automobilom a svojho štvornohého kamaráta chcete vziať so sebou? To najdôležitejšie, čo by ste mali mať na pamäti, je bezpečnosť. Menšieho psíka môžete umiestniť do zodpovedajúcej autosedačky, ktorá poslúži zároveň ako pohodlný pelech. Váš maznáčik v nej síce bude pripútaný, sedačka ho však nijako zvlášť neobmedzí v pohybe. Ďalšou možnosťou je prepravka. Keď do nej vložíte niečo, čo je vášmu zvieratku blízke, bude sa potom cítiť bezpečnejšie (napr. Obľúbený vankúšik vašej mačky, psiu dečku pod.). U veľkých psích plemien sa odporúča skôr umiestnenia v batožinovom priestore, vybavenom vhodným pelechom a prípadne tiež mrežou. Všetky tieto veci (autosedačky, postroje, mreže do auta) a mnohé ďalšie zaobstaráte na špecializovanom webe.

Bezpečnosť a pohodlie, to je základ, ktorý by mal platiť nielen pre vás, ale aj pre vášho malého spolucestujúceho. O všetkom sa poraďte so zverolekárom a skúsenými predajcami. Ušetríte si tým veľa starostí.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.