Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cesta bielymi mestami v Andalúzii

Cesta bielymi mestami v Andalúzii

Cesta bielymi mestami v Andalúzii

Biele mestečká Andalúzia alebo španielsky Pueblos Blancos sú mestá a väčšie dediny v severnej časti provincií Cádiz a Málaga v južnom Španielsku. Väčšina sa nachádza na území prírodného parku Sierra de Grazalema. Podnebie v okolí je mierne a krajina sa príjemne zelená. Takzvaná „cesta bielymi mestami“ je turistickou trasou, ktorá zahŕňa veľkú časť miest v oblasti Sierra. Jedná sa o jednu z najznámejších trás Andalúzie. Vďaka nej môžete precestovať cez dvadsať obcí, ktorých spoločným menovateľom sú domy s fasádami natretými bielym vápnom, aby odrážali teplo. Mestečka sú charakteristické aj červenými alebo hnedými šindľovými strechami. Príďte obdivovať ich historické, kultúrne a prírodné dedičstvo. Prezrite si kostoly rôznych architektonických štýlov, archeologické náleziská, hrady, prehistorické jaskyne či múzeá. Desať najkrajších bielych mestečiek Andalúzie vám teraz predstavíme.

1. Arcos de la Frontera

Mestečko Arcos de la Frontera, zasadené na mohutnom útese nad riekou, je vskutku bohaté na pôsobivé stavby. Patrí k nim bazilika Santa María de la Asunción, veža Torre de Santa María, kostoly Iglesia de la Caridad a Iglesia de San Pedro a v neposlednom rade stredoveký hrad maurského pôvodu Castillo de Arcos, v súčasnosti žiaľ neprístupný verejnosti.

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera

2. Benamahoma

Dedinka Benamahoma sa nachádza na západnom svahu Sierra del Pinar medzi mestami El Bosque a Grazalema. Je dejiskom mnohých obľúbených tradičných slávností, ku ktorým patrí napr. karneval na konci februára. Počas júna sa koná púť svätého Františka z Assisi. Známejší je pravdepodobne festival Moros y Cristianos, organizovaný na počesť svätého Antonína z Padovy, patróna mesta.

Benamahoma

Benamahoma

3. Frigiliana

Frigiliana leží približne 6 km severne od pobrežného mesta Nerja. Štyri dni každý rok na konci augusta hostí Festival de las Tres Culturas (festival troch kultúr), ktorý oslavuje koexistenciu kresťanských, moslimských a židovských tradícií. Zahŕňa nespočet živých predstavení na hlavnej scéne aj v uliciach. Frigiliana je známa ako najkrajšia dedina v Španielsku. Obklopuje ju rozsiahly prírodný park s niekoľkými turistickými trasami.

Frigiliana

Frigiliana

4. Grazalema

Dedina Grazalema leží v severovýchodnej časti provincie Cádiz, na úpätí pohoria Sierra del Pinar v už spomínanom prírodnom parku. K hlavným bodom vašej prehliadky by mal patriť radničný palác, farský kostol Iglesia de la Encarnación zo 17.–19. storočia, barokové kostoly Iglesia de San José a Iglesia de la Aurora či múzeum textilných remesiel.

Grazalema

Grazalema

5. Mijas Pueblo

Mijas Pueblo je typickou španielskou bielou dedinou, v ktorej možno obdivovať napr. starú katedrálu. Obec sa rozkladá od rovnomenného pohoria až k moru a ponúka nádherné pohľady na pobrežie. La Muralla de Mijas, múry a pozostatky starej arabskej pevnosti s priľahlými záhradami, patrí k najkrajším miestam v meste.

Mijas Pueblo

Mijas Pueblo

6. Olvera

Mesto Olvera s arabskými koreňmi bolo v roku 1983 vyhlásené za chránenú oblasť umeleckého a historického významu. K najzaujímavejším tunajším pamiatkam patrí arabský hrad z 12.-13. storočia, hrad Olvera, mestská radnica a námestie La plaza de Andalusia s majestátnou kamennou fontánou. Odporúča sa aj návšteva múzea El Museo de La Cilla.

Olvera

Olvera

7. Setenil de las Bodegas

Táto dedina bola postavená na skalnom previse nad riekou a môže sa pochváliť arabskou pevnosťou, neskoro gotickým kostolom Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación a staromestskou radnicou, ktorá je v súčasnosti využívaná ako turistické centrum. Na okraji mesta stojí pustovňa tunajšieho patróna svätého Sebastiána.

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas

8. Ubrique

Ubrique je najväčším z bielych miest. Leží na úpätí pohoria Sierra de Ubrique, medzi prírodnými parkami Sierra de Grazalema a Los Alcornocales. Obklopuje ho skalnatá krajina s rozmanitou flórou a faunou. V blízkosti obce sa nachádzajú zvyšky rímskeho mesta Ocuri. Niekoľko minút od Ubrique stojí hrad Fátima (nazývaný tiež Cardel), poskytujúci úžasné výhľady na priehradu Hurones.

Ubrique

Ubrique

9. Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera je zvlášť pôvabné biele mestečko s krásnymi vyhliadkami. Má niekoľko starodávnych kostolov a kláštorov. Architektúra mnohých tamojších domov pripomína obdobie maurskej vlády, ktoré trvalo od roku 711 do roku 1248. Každoročne sa tu koná beh býkov.

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera

10. Zahara de la Sierra

Mesto bolo pôvodne maurskou základňou s výhľadom do údolia. Vďaka svojej polohe medzi mestami Ronda a Sevilla bolo perfektným miestom na stavbu hradu, ktorý by slúžil ako pevnosť v prípade útoku. Zvyšky maurského hradu tu stále sú. Neďaleko mestečka sa nachádza kaňon Garganta Verde.

Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.