Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Buracona a Blue eye na ostrove Sal

Buracona

Buracona

Malá očarujúca zátoka Buracona na severozápade ostrova Sal na Kapverdách je pozoruhodnou oblasťou, ktorú máloktorý turista nechá bez povšimnutia. Čo je na tejto, na prvý pohľad skôr nenápadnej zátoke tak fascinujúce?

Buracona – jedinečné dielo prírody

Unikátna, palmami obklopená oblasť Buracona, je súčasťou chránenej krajinnej oblasti Buracona-Ragona. Čím je táto oblasť tak zvláštna? V tesnej blízkosti azúrovo modrého oceána sa nachádzajú vulkány, z ktorých stekajú do vody lávové prúdy, ktoré vytvárajú zaujímavé vulkanické jazierka.

Zátoka Buracona

Zátoka Buracona

Kúpanie v lávových jazierkach

Práve kúpanie v týchto prírodných lávových bazénoch je obrovským lákadlom nielen pre turistov. Malý záliv Buracona je častým útočiskom aj pre miestnu mládež, ktorá sa tu s veľkou obľubou oddáva vodným radovánkam. Počas prílivu, kedy vlny dosahujú závratné výšky, je kúpanie v jazierkach zážitkom priam adrenalínovým, rovnako ako skoky z útesu priamo do lávových jazierok. Okrem príjemného kúpania a relaxu sa môžete pokochať aj nádherným výhľadom na západnú časť ostrova Sal a vrcholky najvyššej hory ostrova, Monte Grande.

Sila vody v Buracone

Sila vody v Buracone

Blue eye – magický pohľad do vnútra jaskyne

Celá oblasť Buracona je bezpochyby zaujímavá a unikátna, ale jeden div prírody tu predsa len hrá prím. Je ním Blue eye alebo Modré či Magické oko. Jedná sa o prekrásnu podvodnú lávovú jaskyňu s otvorom v strope, kde vďaka žiareniu, respektíve lámaniu slnečných lúčov vzniká ojedinelý úkaz, pripomínajúci žiarivé, modré oko. Tento fenomén môžete v celej svojej kráse zazrieť iba v určitú dobu, cca medzi jedenástou a trinástou hodinou. Podvodný jaskynný systém je pre svoju jedinečnosť a nevšednú krásu obľúbeným cieľom potápačov, mnohí z nich túto oblasť považujú za najkrajšiu a najpozoruhodnejšiu potápačskú destináciu vôbec.

Blue eye (Modré oko)

Blue eye (Modré oko)

Neďaleko zátoky Buracona sa nachádza ďalšia prírodná zaujímavosť nazývaná „fata morgana“. Jedná sa o malé jazierka uprostred púštnej, piesočnej krajiny, ktoré sú však iba ilúziou. Práve piesok tvorí podstatnú časť krajiny ostrova Sal, naraziť môžete maximálne na pár ojedinelých stromov a suchú trávu. Ostrov sa zazelení iba dva mesiace v roku, a to vďaka zrážkam, po zbytok roka je skôr pustý, s niekoľkými kopcami sopečného pôvodu.

Fata morgana na horizonte

Fata morgana na horizonte

Chcete si užiť divoký oceán, skoky z útesu, nevšedné kúpanie v prírodných bazénoch či pohľad do vnútra prekrásnej podmorskej jaskyne? Chcete vidieť neskutočné výtvory prírody na vlastné oči? Potom ste tu správne. Oblasť Buracona je dôkazom, že nás príroda má stále čím prekvapiť a uchvátiť.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.