Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Bonifacio, najstaršie mesto Korziky, je plné krás

Bonifacio, Korzika

Bonifacio, Korzika

Bonifacio, rozprestierajúce sa na vysokej kriedovej skale, je najstaršie mesto Korziky a hlavný prístav pre lode zo Sardínie. Ostrovy oddeľuje cca 11 km široký Bonifácký prieliv, chránená morská rezervácia s mnohými druhmi morských živočíchov. V tomto prielive sa nachádza skupina asi desiatich ostrovčekov Lavezzi. Na najväčšom z nich je postavený cintorín utopených vojakov a námorníkov z lode Sémillante.

Slávna Bonifacká pevnosť

Bonifacio bolo založené v roku 828 toskánskym markízom Bonifácom, po ktorom tiež nesie meno. Možno ho rozdeliť na dve časti, prístaviska a Staré (tiež Horné) mesto. Najvýraznejšou budovou je Bonifacká pevnosť (citadela), ktorú postavili Janovčania a z ktorej vedú do mesta dve schodiská, Rastelli a schodisko sv. Rocha. Nachádza sa v štvrti La Haute Ville na západnej strane mesta, na úzkej náhornej plošine, aby chránila pred nájazdmi nepriateľov. Pevnosť, obohnaná z troch strán morom, bola časom upravená, aby držala krok s technickým pokrokom a novými potrebami. Slúžila aj ako správne centrum francúzskej cudzineckej légie.

Bonifacká pevnosť (citadela)

Bonifacká pevnosť (citadela)

Schody kráľa aragonského

Je tu ešte schodisko kráľa aragonského, ktorého 187 schodov vás dovedie k moru. Či už patríte medzi zapálených športovcov alebo turistov, ktorí po pohybe zase tak moc netúži, zostup po tomto schodisku by ste mali absolvovať, keďže ide o jednu z najnavštevovanejších pamiatok Korziky, vďaka ktorej sa vám dostane výhľadu na pozoruhodnú krajinu - more, Sardíniu aj divoké útesy. Hovorí sa, že schodisko bolo vytesané do skalnej steny aragónskym vojakmi počas jedinej noci pri obliehaní mesta roku 1420. Jeho návšteva navyše nie je nijako nákladná, pre deti je dokonca úplne zadarmo. Prechádzka pod útesmi vás naplní nevšednými zážitkami.

Schody kráľa aragonského v Bonifacio

Schody kráľa aragonského v Bonifacio

Malebné uličky Starého mesta

V centre Starého mesta stojí románsky kostol sv. Marie so štvorcovou zvonicou a krytou časťou nádvoria. Na západnej strane citadely je potom ešte gotický kostol sv. Dominika. Prezrite si ich oboch a prejdite sa úzkymi uličkami Bonifacia medzi vysokými domami. Nad vašimi hlavami povedú oporné oblúkové piliere, slúžiace na zachytenie dažďovej vody. Ulica Rue du Palais de Garde sa vyznačuje osobitnými domami, ktoré na prízemí nemali dvere kvôli ochrane pred útokmi dobyvateľov. Namiesto dverí sa používali rebríky, ktoré bolo možné na noc vytiahnuť. Hlavnou mestskou ulicou kedysi bývala Rue des Deux Empereur. V jej domoch bývali významní návštevníci, napr. Karol V. či Napoleon Bonaparte.

Malebné uličky Starého mesta, Bonifacio

Malebné uličky Starého mesta, Bonifacio

Bastion de L’Etendard a Janovská brána

Na námestí Place d'Armes stojí jediná dochovaná časť opevnenia, ktoré bolo zničené v roku 1553 počas obliehania – Bastion de L’Etendard (Vlajková bašta). Vnútri si môžete prezrieť múzeum zoznamujúce s najvýznamnejšími udalosťami Bonifacia. Pre deti tu býva pripravená malá herná brožúra. Maskot Fanfan ich prevedie rôznymi kútmty Bastion zábavnou formou. Návšteva baštních terás ponúka ďalšie unikátne pohľady na útesy, prístav a Sardíniu, preto neváhajte! Aj tento výlet rozhodne stojí za to.

Bastion de L’Etendard

Bastion de L’Etendard

Bez povšimnutia by ste nemali nechať ani Janovskú bránu, ktorá bola až do 19. storočia jediným vchodom do mesta. Spolu s Vlajkovou baštou tvorila najvyššie miesto hradieb, v ktorých sa zachovali obranné veže.

Janovská brána, Bonifacio

Janovská brána, Bonifacio

More, slnko a veľa zábavy!

Keď vás trošku unaví kultúra, zamierte k moru a doprajte si oddych v lúčoch slnka a pri krásne tyrkysovej vode. Na nábreží by vás mohlo zaujať mestské akvárium, ktoré vám predstaví živočíchy miestnych vôd. Atraktívny prístav vás iste poteší radom barov, kaviarní a reštaurácií. Neďaleko móla nájdete turistickú kanceláriu, ktorá vám poslúži v prípade, že zatúžite po nejakom výlete na more. Môžete sa vydať napríklad na ostrov Lavezzi pozdĺž neobyčajných útesov. Od apríla do septembra tadiaľ tiež prepláva trajekt, ktorý vás počas hodiny dovezie do Santa Teresa di Gallura na Sardínii.

Útesy u Bonifacia

Útesy u Bonifacia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.