Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Bodamské jazero je skvelé miesto na dovolenku po celý rok

Ostrov Lindau na Bodamskom jazere

Ostrov Lindau na Bodamskom jazere

Bodamské jazero leží na hraniciach Rakúska, Nemecka a Švajčiarska a patrí k najväčším aj najstarším jazerám Álp. Priamo na ňom možno nájsť tri ostrovy: Mainau, Reichenau a Lindau. V bezprostrednom okolí sa potom nachádza niekoľko významných miest, ktorých návštevu by ste si nemali nechať ujsť, napr. Konstanz čiže Kostnicu, miesto úzko späté s osobou majstra Jána Husa.

Počasie a teplota vody v Bodamskom jazere

Región Bodamského jazera má mierne zimy a chladnejšie letá. Aj za horúceho počasia veje studený vetrík, vlhkosť vzduchu však môže spôsobovať dusno. V meste Bregenz prší asi tak dvakrát častejšie ako v Kostnici, lebo tamojšie hory dosahujú až k jazeru. Západná časť Bodamského jazera je relatívne suchá. Príjemná teplota vody sa od mája do októbra pohybuje medzi 16 a 23 ° C.

Bodamské jazero

Bodamské jazero

Bodamské jazero na bicykli

Jar prichádza k Bodamskému jazeru začiatkom marca. Krásna je tu aj stabilná jeseň, a to až do konca novembra. Vďaka peknému počasiu si môžu milovníci cyklistiky vychutnávať trasy v okolí neobyčajne dlho.

Bodamské jazero na bicykli

Bodamské jazero na bicykli

Obľúbená cyklistická trasa okolo Bodamského jazera je dlhá asi 260 km a vedie cez Nemecko, Rakúsko aj Švajčiarsko. Tiahne sa spravidla blízko brehu cez rôzne obce a mestá. Nie sú na nej teda zdĺhavé úseky vedúce iba prírodou, čo môže byť dobrá správa pre tých, ktorí túžia tiež spoznávať miestnu kultúru. Cestou budete stretávať jednu lokalitu za druhou a okrem toho si môžete oddýchnuť v niektorej z mnohých kaviarní či pivných záhradiek. Preto je dobré naplánovať si kratšie denné etapy.

Meersburg, Nemecko

Meersburg, Nemecko

Väčšina cyklistickej cesty má veľmi dobrý asfaltový povrch. Až na pár menších obmedzení je vhodná aj pre inline skating, pre ktorý nájdete na švajčiarskej strane dokonca samostatné chodníky. V tamojších obciach sú aj krátke úseky, kedy cyklistická cesta vedie na oddelenom páse pozdĺž cesty. Vôbec najnepríjemnejším bodom cesty je päťkilometrová časť medzi mestami Fischbach a Friedrichshafen, vedúca okolo frekventovanej cesty.

Cyklotrasy okolo Bodamského jazera

Cyklotrasy okolo Bodamského jazera

Pretože je chodník celkovo pomerne rovinatý, je vhodný aj pre menej zdatných cyklistov a deti. Špeciálne upravený bicykel nebudete potrebovať. Dajte si ale pozor na nejednotné značenie. Vo väčších mestách, ako je napríklad Kostnica, nie je vždy jednoduché cestu nájsť, preto majte radšej po ruke plánik mesta.

Zaujímavosti v okolí Bodamského jazera

Bodamské jazero a jeho okolie sú perfektnými miestami pre strávenie dovolenky, pretože majú vždy čo ponúknuť. Zabavíte sa tu po celý rok. V lete si môžete užívať pohody na miestnych plážach, kúpať sa a relaxovať. Jar a jeseň sú ideálnymi obdobiami pre prehliadku súkromného kvetinového ostrova alebo horolezectvo. V zime si zase užijete parádnu lyžovačku v alpských strediskách. Popri všetkých týchto radovánok vám Bodamské jazero ponúka aj rad pamiatok, múzeí a ďalších zábavných aktivít.

Kvetinový ostrov Mainau

Kvetinový ostrov Mainau

Môžete napríklad navštíviť ostrov Mainau a jeho malú zoologickú záhradu, ktorú ocenia hlavne vaše deti. V Kostnici sa zamerajte na münster (biskupskú katedrálu), budovu radnice Konzilsgebäude, Husov kameň a tiež na jeho dom, v ktorom sídli múzeum. Lindau sa potom pýši historickými domami, pekným centrom a bývalým majákom zo 13. storočia Mangturm. Ostrov Reichenau v sebe zase ukrýva hneď tri románske kláštory. Záujemcovia o archeológiu ocenia skanzen Unteruhldingen. Túžbu po kultúre pomôže naplniť tiež hrad Meersburg, kostol v Birnau alebo muzeum vzducholodí Zeppelin ve Friedrichshafenu.

Hrad Meersburg

Hrad Meersburg

Ak uprednostňujete pobyt v prírode, vyvezte sa lanovkou z mesta Bregenz na vrch Pfänder. V tamojšej prírodnej rezervácii sa konajú prehliadky dravých vtákov. A ak túžite vidieť najväčší európsky vodopád Rheinfall bei Schaffhausen, hľadajte ho vo Švajčiarsku.

Rheinfall bei Schaffhausen

Rheinfall bei Schaffhausen

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.