Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kvetinový ostrov Mainau v Nemecku

Radi poznávate nové veci a aspoň trochu Vás zaujíma príroda? Verte, že ostrov Mainau sa Vám vryje do pamäti a budete z neho nadšení. Od mojej poslednej návštevy tejto krásnej záhrady už ubehlo pár rokov a rada by som sa sem opäť čo najskôr vrátila. Výhodou ostrova je aj, že vstup psom je povolený.

Mainau je súkromným ostrovom a zároveň zámockým komplexom švédskeho rodu Bernadotte. Majitelia umožňujú prístup verejnosti. Tento raj kvetín sa nachádza na juhu Nemecka v severovýchodnej časti Bodamského jazera. (Bodensee je tretie najväčšie jazero v strednej Európe a rozprestiera sa na hraniciach Nemecka, Rakúska a Švajčiarska). Vzdialenosť z Bratislavy je cca 750 km (8 hodín cesty), preto je lepšie si naplánovať viacdenný pobyt a ubytovať sa v niektorom z penziónov alebo kempov na pobreží ostrova. Takýto pobyt v mnohých ohľadoch nahradí aj dovolenku pri mori.

Ideálna doba na návštevu je od jari do jesene, kedy máte možnosť vidieť milióny rozkvitnutých rastlín všetkých druhov a nádherné exotické dreviny. Už len prístup k ostrovu po lávke Vás nadchne. Bodamské jazero má priezračnú vodu modrozelenej farby, takže voľným okom môžete zazrieť mnoho miestnych vodných živočíchov.

Ale nepredbiehajme. Pokiaľ cestujete autom, určite oceníte, že priamo pred vstupom sa nachádza parkovisko, takže nikde nemusíte zložito hľadať miesto na zaparkovanie. Ďalšou možnosťou je doplaviť sa na ostrov loďou – má vlastný prístav. Pred spomínanou lávkou sa nachádza pokladňa, kde zaplatíte celodenné vstupné (otvorené denne cca 6.00 – 21.00 – môže sa podľa ročných období meniť) a dostanete aj plánik celého ostrova.

Dominantou je zámok, ktorý je stále obývaný. Niektoré jeho časti sú sprístupnené a konajú sa tu výstavy či koncerty. Ak šľachtická rodina na ostrove práve zotrváva, je na zámku vyvesená vlajka. V záhrade sa ďalej nachádza arborétum s 250 vzácnymi drevinami, záhrada s trvalkami alebo päť sezónnych záhrad.

Mňa aj mnoho iných na ostrove najviac zaujal motýlí dom s cca 100 druhmi týchto tropických živočíchov. Tieto krásny tvory okolo Vás voľne poletujú, môžete ich sledovať pri kŕmení alebo dvorení, a ak ste vášnivými fotografmi, určite získate pekné snímky. Ďalej tu nájdete kvetinové sochy v nadživotnej veľkosti, pavilón paliem či kaskádovité vodopády.

Nezabúda sa ani na deti, ktoré sa môžu zabaviť v detskom raji. Je pre nich pripravené netradičné ihrisko s drevenými hlavolamami, „lanový park“ a minizoo, v ktorom môžu ísť za zvieratami aj do výbehu. Pre deti od 2 do 4 rokov je vybudovaná trpasličia dedinka - jaskynné domčeky, drevená železnica... Nedávno bol na ostrove vytvorený aj vodný svet s mnohými atrakciami.

© Pavla Nechvátalová

Ak Vám zostane ešte nejaký čas, navštívte aj neďalekú Kostnicu, v ktorej bol upálený český kazateľ a reformátor Majster Jan Hus. Miesto, kde bol údajne Majster Jan Hus upálený je označované ako Husov kameň (roh ulice Alten Graben a Hussenstein) a dokonca v meste nájdete aj múzeum. Je zamerané na život Jana Husa, zvláštnosťou je, že tu súpopisky aj v českom jazyku.

Tí z Vás, ktorí nechcú cestovať autom, môžu vyhľadať iné možnosti na internete. Autobusové zájazdy k Bodamskému jazeru nájdete už od 100 Eur.

© Pavla Nechvátalová

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.