Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Bhután, posledné rozprávkové kráľovstvo

Táto krajina je iba trochu menšia než naša republika a ukrýva sa vysoko v horách, no aj napriek tomu láka turistov z celého sveta do svojich ulíc. Bhután je ako kráľovstvo z rozprávky, mladý bohatý princ sa zamiluje do obyčajného, múdreho dievčaťa a spoločne sa snažia vytvoriť z tejto krajiny ideálne miesto pre život.

Kláštor Punakha Dzong

Kláštor Punakha Dzong

Oficiálny názov Bhutánske kráľovstvo  označuje malú krajinu nachádzajúci sa uprostred posvätných riek a pohorí, medzi Tibetom a Indiou. Tento štát bol veľmi dlho odrezaný od okolitého sveta a jediné spojenie mal s Tibetom, čo sa prejavilo nielen na reči a písme, ale aj v náboženstve a kultúre. Vďaka tomu je v tejto neobyčajnej krajine stále citeľný nádych histórie, aj napriek tomu, že sa miestni veľmi dobre prispôsobujú novým podmienkam. Obrovským príkladom je tunajší panovník a jeho skromné myslenie - nebýva v paláci, ale v obyčajnom domčeku, veľmi často sa stretáva s ľuďmi a načúva ich požiadavkám. Dokonca odmieta hrubý domáci produkt ako ukazovateľ blahobytu krajiny. Za jediný správny spôsob odhadu blahobytu považuje totiž meranie miery ľudského šťastia.

Tradičná bhutánska dedinka

Tradičná bhutánska dedinka

Bhután - tak trochu iné cestovanie

Podobne ako ekonomika, aj cestovný ruch sa tu stretáva s pomerne odlišnými spôsobmi, než na aké sme zvyknutí. Panovník totiž volí cestu vysokej hodnoty a nízkeho množstva. To znamená iba málo turistov, ktorí však prinesú do krajiny väčší obnos financií. Od ceny zájazdu sa potom odvíja aj úroveň tunajších rezortov. Zájazdy do Bhutánu preto nájdete iba v renomovaných cestovných spoločnostiach, hotely sú však na vysokej úrovni. Zaistené musí byť taktiež veľmi kvalitné stravovanie, najčastejšie polpenzia. V cene zájazdu je potom vozidlo s vodičom a miestny sprievodca.

Príroda a budhizmus

Rozhodne dve najväčšie lákadlá! Bhután je krajina vyznávajúca predovšetkým budhizmus a to práve vďaka vplyvu Tibetu. Preto je tiež v okolí toľko posvätných miest, ktoré rozhodne stoja za návštevu – hrady a kláštory sa tu nachádzajú v skutočne hojnom počte. Väčšina tunajších hôr je stále nepreskúmaná, nakoľko ľudia veria, že sa jedná o sídla bohov a turistom neprináleží tieto miesta navštevovať.

Trek v Bhutáne

Trek v Bhutáne

Kultúra a tradície Bhutánu

Tradičný spôsob života tu silne prispieva k zdravému vývoju nášho vnútra. Všeobecne tiež platí, že ľuďom sa dobre žije na miestach, kde panuje príjemná atmosféra, pokoj a dôvera. Meditácia je tu preto na dennom poriadku. Dôležitý je aj život bez strachu a naväzovanie kvalitných spoločenských vzťahov. Domy sú vďaka tomuto zmýšľaniu stále odomknuté a vždy sa dočkáte pomoci miestnych. Okrem malých dediniek je v Bhutáne samozrejme mnoho miest, ani ich vzhľad však nie je typický – žiadne fastfoody ani billboardy, pretože reklama budí v ľuďoch túžbu po majetku.

Budhistické modlitebné mlynčeky

Budhistické modlitebné mlynčeky

Čo je potrebné vedieť pred cestou Bhutánu?

Ideálne obdobie na návštevu Bhutánu je jar a jeseň. Od marca do júna a potom od septembra do novembra sa vám podarí precestovať krajinu v najlepších podmienkach, čo sa počasia týka. Cez leto prichádzajú monzúny a v zime je na väčšine územia skutočne chladno. Jar je najviac obľúbená práve pre veľké množstvo festivalov. Ak ide o dopravu, jediným letiskom je Paro, ktoré leží neďaleko od hlavného mesta Thimpu. Najlepšie vychádzajú lety cez Dillí, ale letieť sa dá aj napríklad cez Bangkok. Po prílete prebehne letisková kontrola, ktorá je tu vykonávaná naozaj dôkladne. Cestovať je možné iba v skupine a na základe predom zakúpeného výletu aj so sprievodcom. Túto dovolenku je tak nutné riešiť cez cestovnú kanceláriu alebo agentúru. Ďalej je nutné predložiť cestovný pas s platnosťou minimálne po celú dobu pobytu a vízum, ktoré sa pohybuje približne okolo 40 Eur. Všetky dokumenty sa vybavujú dopredu, preto vás na letisku nečaká výrazné zdržanie. Po vybavení všetkých formalít sa môžete konečne vydať na prieskum tejto krásnej krajiny. Začať môžete napríklad niečím dobrým – tunajšia kuchyňa je jednoduchá, najesť sa ale dá dobre. Základom takmer všetkých jedál je ryža, veľmi častou surovinou je aj chilli a syr. A pretože nepríjemnostiam treba predchádzať, na pitie doporučujeme skôr balenú vodu.

Ema datsi - bhutánské národné jedlo

Ema datsi - bhutánské národné jedlo

Čo musíte v Bhutáne vidieť?

Pokiaľ ste sem prišli predovšetkým za prírodou, rozhodne navštívte mesto Bumthang, ktoré sa nachádza na východe uprostred krásnych hájov a ovocných sadov. Pre priaznivcov histórie je vhodnejším miestom Punakha, bývalé hlavné mesto, ktoré je obklopené chrámami. Rovnako ako všetko, aj samotné hlavné mesto je veľmi neobvyklým miestom. Väčšina stavieb v Thimphe  je postavená podľa tradičného vzhľadu a dominujú mu predovšetkým budovy vzdelávacieho charakteru. Múzeá, knižnice alebo remeselné obchody sú tu takmer na každom rohu. Ďalším tipom na zaujímavý výlet je cesta na Tigrie hniezdo – budhistický kláštor postavený na útese. V blízkosti kláštora sa nachádza meditačná jaskyňa Taktsang Senge Samdup. Podobných meditačných jaskýň je po celom území celkovo trinásť a chrámov sa tu nachádza ešte viac. Preto si nezabudnite pribaliť pohodlnú obuv a hurá na cestu!

Tigrie hniezdo

Tigrie hniezdo

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.